OGORČENI OTOČANI

Apel stanovnika Koločepa: “Kapetan Postire dan prije najavio da brod neće ploviti i to zbog suludog razloga!”

Život na otoku sam po sebi je težak, no on može biti i izazovniji ukoliko otok ostane odsječen od kopna.  Upravo se to dogodilo i ovog puta.

Novi apel zbog izolacije od kopna u 2023. godini uputili su stanovnici otoka Koločepa, u arhipelagu dubrovačkih Elafita.

Njihov apel prenosimo u cijelosti.

– To ne bi bilo ništa neobično ni uznemirujuće da puše olujno jugo i tad  očekivamo i spremni smo na to da je brodska linija u prekidu. Međutim, danas i jučer vani pušu vjetrovi  sjevernih smjerova i obavijest o neprometovanju Postire ostavila nas je zbunjene i zaprepaštene.  

Kapetan koji trenutno upravlja Postirom već je jučer ujutro najavio da će jučerašnje prometovanje  obustaviti s posljednjim polaskom u 17 sati iz Dubrovnika te da će se vezati u Šipanskoj Luci i da sigurno  neće prometovati ni jutros. Ova infrormacija bila je vidljiva i na službenoj stranici Jadrolinije. Ovom  odlukom kapetana ostali smo ogorčeni iz više razloga.

Prvi je što se nitko na otoku ne sjeća kada je posljednji put Postira na plovila zbog bure. Poznato je  svakom laiku da je to vjetar koji u dubrovačkom akvatoriju na može dosegnuti udare kao na sjevernom  Jadranu te da kao takav stvara problem takvom brodu. Razlog tome je i što su dva od tri porta na  Elafitima okrenuta prema zapadu te su time u zavjetrini pri udarima bure. To znači da nije opasan ni  dolazak za rivu. Problem nastaje u tome što se sadašnji kapetan u četiri mjeseca od dolaska još nije  naučio pristajati ni po bunaci pa se vjerovatno boji krenuti iz Šipana jutros. Samim time pitamo se je li  Jadrolinija na mjesto najodgovornije osobe na brodu i onoga koji je odgovran za naše živote postavila  nedovoljno sposobnog čovjeka za taj zadatak. 

Drugi razlog naše ogorčenosti je taj da je kapetan zbog loše prognoze odlučio da obustavlja liniju jučer i  danas. U momentu prekida linije nije puhalo skoro ništa pa je spoznaja o obustavi plovidbe izazivala  podsmijeh na licima otočana. Najgora je stvar što se prvi put dogodilo da je najavljeno da brod neće  prometovati ni sljedeći dan zbog loše prognoze. To izaziva ljutnju i ogorčenost među stanovnicima  Koločepa, a vjerujemo i kod mještana ostalih elafitskih otoka. Zašto kapetan ne može pričekati jutro pa  odlučiti hoće li prometovati ili ne? Logično je da se odluka o možebitnoj obustavi donosi na osnovu  trenutnog stanja, a ne na osnovu vremenske prognoze.

Najbolje bi onda bilo da nam sadašnji kapetan na  početku mjeseca dostavi kada će ploviti u tekućem mjesecu na osnovu vrmenske prognoze pa da se  imamo vremena pripremiti. Srećom da je on na brodu samo pola mjeseca jer se na kapetana iz druge  smjene možemo osloniti i nikad nas nije razočarao. Svi stanovnici Elafita imaju samo riječi hvale za njega,  dok ovaj, trenutni, izaziva kod nas samo ljutnju i očaj. Zbog toga molimo Jadroliniju da ovog kapetana ne  pokašava opravdati činjenicom da je Postira stari brod jer oba kapetana upravljaju istim. Jedan to radi  odlično, a drugi očajno.  

Da stvar bude još i gora. Katamaran s Mljeta jutros je došao u Dubrovnik i normalno održava liniju.  Katamaranima ovaj vjetar uzrokuje puno veće probleme, a oni normalno plove i probijaju se na  udaljenije otoke. Jutros u 9 sati isplovit će i brodica koja održava liniju za Gornje Čelo te tako povezati Koločep s kopnom. Ta strana otoka je pod dirketnim udarima bure pa unatoć tome linija prometuje.  Zašto? Zato što im je stalo do otočana pa će, ako ne budu u mogućnosti zbog vjetra pristati u matičnu  luku, produžiti u Donje Čelo te uspješno povezati otok s kopnom. 

Molimo Jaroliniju da se u svom odogovoru ne koristi floskulama poput ‘Sigurnost otočana nam je  najvažnija’ jer da je stvarno tako odavno bi nam poslali novi brod. Pa kad već nisu to o mogučnosti  molimo ih da nam na mjesto kapetana više ne šalju za to nesposobne ljude”, poručili su s Koločepa.

POSLJEDNJE DODANO: