OD KANTAUTORA DO PRODUCENTA

Antonio Perina, umjetnik koji svira gotovo sve instrumente: “Naučio sam ih svirati iz potrebe da budem brz i efikasan sebi kada mi sine super ideja”

TOP MUSIC DESK TOP RADIJA mjesto je koje okuplja mlada umjetnička imena koja svakako treba upoznati. Upravo mladi su nepresušan izvor inspiracije i kreativnosti čega nije nedostajalo ni ovoga tjedna u glazbenoj emisiji. U goste voditeljici Gini Damjanović stigao je Antonio Perina, umjetnik koji je u 26 godina koliko broji uspio u biografiju upisati kantautor, multiinstrumentalist, producent, skladatelj filmske glazbe, režiser i predavač. Između ostalih zanimljivosti, otkrio je talentirani umjetnik da je naučio svirati gotovo sve instrumente iz potrebe da bude brz i efikasan sebi kada mu sine super ideja koju želi čim prije realizirati.

Otkrio je Antonio Gini koje instrumente svira, ali i što ga je motiviralo da ih nauči svirati što više:

– U principu, apropos bavljenja glazbom u vidu svoje proizvodnje, autorskih stvari, više manje skoro sviram sve, ali zato što je sastav takav koji mi to dopušta, a to su gitara, bas gitara, klavijature, ponekad bubnjevi, ponekad i ne, nisam baš nešto vičan, ako je nešto jednostavno, onda uzmem vremena što se tiče bubnjeva, pa nešto doma kombiniram…I zovem suradnike baš u vidu nekih instrumenata koji mi nisu bliski…moj instrument je saksofon kojeg na mojemu albumu začudo nema, ali naći će se mjesto i za njega nekad. Tako da mislim da je to sve nekako došlo iz te potrebe da mogu biti brz i efikasan sebi, jer znam da je nezgodno kad imaš neku super ideju i moraš čekati da se to sve izmanifestira. Dosta sam nestrpljiv kada je to u pitanju.

U četvrtom razredu osnovne škole naučio je svirati gitaru i nakon dva naučena akorda je napisao pjesmu. Bio je pun hrabrosti, volje, želje kada je počeo pisati, otkrio je, a nije osjećao ni sram. Dodala je Gina kako s odrastanjem sram na neki način postane puno poznatija emocija i upitala ga je li i danas jednako neopterećen:

– Sigurno nisam jednako neopterećen, mislim da me opterećuju neke stvari što je prirodno, odrastaš…to te formira, postaješ dio društva, dio jedne cjeline, postanu ti bitne neke druge stvari, javlja se i odgovornost da moraš raditi nešto što valja i zbog sebe i zbog drugih i tako dalje. Ali mislim da ta naivna tendencija o sjećanju uvijek negdje u sebi s tih početaka je strašno bitan element da se čovjek rastereti. Stalno samog sebe vježbam pustiti svoje konvencije u tom smislu i da pokušam dati ono nešto naivno, esencijalno, jer mislim da je to u konačnici kreativnost i da je to potrebno kad čovjek stvara….

S godinama se sve to formira, imaš znanje koje stekneš, iskustvo pa na temelju toga se orijentiraš i misliš da treba nešto izgledati nekako što je isto zdravo i normalno, u nekom smislu napreduješ – rekao je glazbenik i nastavio:

– Ali mislim da to nije onako kako mi se sad čini, u ovom trenutku, da treba taj proces strukturirati. Treba imati fazu gdje si kreativan naivno i radiš bilo što što god ti padne na pamet, bez obzira na to gdje to ide, kome ide i kako to izgleda. Onda u nekoj drugoj fazi kreneš to strukturirati sa svim ovim znanjima i vještinama koje stekneš po putu. Tako da mislim da jedno s drugim može, samo je bitno to malo razdvojiti…“

Nadovezao se na temu da često sam sve radi:

– Dogodi se da se te faze malo pomiješaju pa se proces razduži jer se malo pogubiš, odeš korak naprijed, onda se moraš vratiti natrag da ponovno daš neki taj kreativni input… ali imam tu sreću da malo širim svoj tim i nalazim suradnike za koje osjećam da su moja ekstenzija, što je jako teško naći, nekoga za koga smatraš da osjećate stvari na isti način.

Ovaj talentirani glazbenik radi kao autor i glazbeni producent za druge, ali i za sebe. Nedavno je izdao prvi album. Također, dio ovog glazbenika je i alter ego koji se krije u hip hop sastavu Dispruv.

To je ustvari nastalo iz zafrkancije i uvijek nosi taj neki nazivnik. Zapravo, mi sami sebe ne svaćamo ozbiljno kada to radimo, kolega Lovre Crvelin i ja. Tako nam je više kao kompletno ispušni ventil, baš to je naivna kreativnost i zanemarimo fazu strukturiranja, da mora biti nešto, ne mora, nego se zafrkavamo i obilježimo po putu…to je ongoing projekt koji nama služi baš za zabavu. I naravno nije sve samo tako, moraš to snimiti, izmiksati, isproducirati, snimiti spot, sve to iziskuje vrijeme i energiju, ali s treće strane, draže nam je baviti se s time nego s bilo čim drugim pa mislim da ćemo nastaviti s time – otkrio je Antonio.

Osim glazbe, Antonio je režiser dokumentaraca, kratkometražnih filmova, radi sound design. Na festivalu u Indiji dobio je nagradu za najbolju glazbu u filmu ‘Oko svemira’. Također, talentirani umjetnik predaje na fakultetu predmet Glazba i zvuk na filmu i televiziji.

Objasnio je razliku u pristupu glazbi kada piše nešto za sebe u odnosu na to kada stvara za film:

– Razlika je u pristupu što film ima neke druge zahtjeve i on već zadaje nekakav ton, slika zadaje neke okvire u kojima se čovjek mora kretati. Meni je puno veći prostor otvoren u filmskoj glazbi kada stvaram, bez obzira što te ograničava slika, nekako se uvijek osjećam pritom slobodnije jer nije određeno baš žanrom, nije određeno nekim pravilima, nego jednostavno moraš ispričati neku priču, moraš ju podržati…

POSLJEDNJE DODANO: