GLAZBENA MLADEŽ

Ansambl Illyrica krasit će Dioklecijanove podrume čarima klasične glazbe ovo Splitsko ljeto

Ansambl Illyrica je internacionalni komorni ansambl kojeg čine flautistica Nika Bauman, violistica Hiwote Tadesse, gitarist Marko Ferlan i violončelistica Iva Casián-Lakoš. Uz klasični repertoar, ansambl izvodi i djela suvremenih skladatelja, često pisana upravo za njih te su dosad praizveli kompozicije Jamesa Budinicha, Maka Murtića, Davida Crowella, Akosa Banlakyja i Viole Falb.

Premda klasično obrazovani, četvero glazbenika često vuku inspiraciju za svoje interpretacije iz drugih žanrova glazbe u kojima su aktivni: tradicionalne, suvremene i rane glazbe te jazza. Svojim debitantskim albumom (“svjež i mladenački, neopterećen i sjajan”, Nina Čalopek za glazba.hr) Ansambl Illyrica se predstavio glazbom Schuberta, Villa-Lobosa i Piazzolle te je svojevrsna oda omiljenim skladbama koje su ih okupile kao ansambl i od samog početka držale bitno mjesto u njihovom repertoaru. 2024. godine ansambl snima svoj drugi nosač zvuka sa suvremenim kompozicijama napisanim i aranžiranim za njih.

Od svojeg osnutka 2017.godine, nastupali su diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije, Češke i Irske na festivalima kao što su Scena Amadeo, Kultursommer Wien, Lednice-Valtice Music Festival i Muzički Biennale Zagreb.

Ljetne čari klasične glazbe dugogodišnji su ljetni festival splitske glazbene mladeži koji je postepeno prerastao u važan kulturni događaj u Gradu Splitu.

Kao i prethodnih godina i u ovogodišnjem, trinaestom izdanju, festival se koncepcijski nastavlja na prvu bitnu odrednicu – suradnja s mladim glazbenicima. Osim navedene, festival njeguje i međunarodnu kulturnu suradnju koju ostvaruje s umjetnicima iz Austrije, Slovenije, Kanade i Norveške.

Festival ne bi postojao bez suradnje Glazbene mladeži Split, glavnog pokrovitelja Turističke zajednice grada Splita kao i domaćina u predivnim prostorima, Muzeja grada Splita. Također, suradnja se ostvaruje i sa 70. Splitskim ljetom.

Program se izvodi od sredine lipnja do kraja rujna, uz održavanje osam koncerata, šest u Podrumima Dioklecijanove palače, a dva u novouređenoj Staroj gradskoj vijećnici kojom upravlja Muzej Grada Splita.

POSLJEDNJE DODANO: