ALARMANTNA SITUACIJA

Analiza vode u bazenima i jacuzzijima na Jadranu otkrila da su puni bakterija

Stigli su zabrinjavajući podaci analize vode iz javnih i privatnih bazena u Primorsko-goranskoj županiji. Od početka godine analizirana je voda iz 591 bazena i jacuzzija, a čak 195 bilo je neispravno.

Anto Rukavina, vlasnik hotela u Lovranu, za RTL, kaže kako već 20 godina u sklopu obiteljskog hotela ima i bazen. Navodno je najponosniji na čistoću jer se nikada nije dogodilo da je voda neispravna. Voda se ne provjerava rukom, jer na oko savršeno bistra voda može biti prepuna bakterija ili kemijski neispravna zbog, na primjer, prevelike količine klora.

Bazenska voda se uzorkuje jednom na mjesec od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i svaki mjesec dođu nalazi. Teško je održavati bazensku vodu. Moraju biti dovoljne količine kemikalija, klor i sve što ide uz to, objašnjava Rukavina.

Postoje luksuzne vile s bazenima, ali u njima ima toliko bakterija da ćete se poželjeti držati mora. U Primorsko-goranskoj županiji od početka godine analizirana je voda iz 591 bazena i jacuzzija, a čak 195 bilo je neispravno. To znači da voda može u sebi imati bakterije koje uzrokuje infekcije, upale pa čak i sepsu.

Turisti su oprezni, provjeravaju recenzije smještaja u koji dolaze, ali to je uglavnom sve što mogu.

Možete dobiti brojne infekcije, zato je to važno, posebno zbog djece. Uvijek provjeravamo je li hotel čist, to uključuje i vodu u bazenu. Ne možemo uvijek izmjeriti na drugi način osim pogledati i iskušati, ali uglavnom smo zadovoljni, priča Milan iz Mađarske.

POSLJEDNJE DODANO: