TURISTIČKI HORIZONTI

Analiza putničkih trendova za 2024.: Što turisti zaista žele?

U sklopu razgovora o putničkim trendovima za 2024. godinu, istaknuli su se ključni elementi koji će oblikovati turističko iskustvo u nadolazećoj godini. Pitanja poput “Što putnici najviše žele?” i “Kakav smještaj preferiraju?” postala su središnje teme istraživanja u turističkoj industriji.

Pregledom različitih izvora, uključujući turističke agencije, specijalizirane časopise te popularne platforme za rezervaciju smještaja, došlo se do sažetka ključnih predviđanja za 2024. godinu. Nakon povratka putovanjima tijekom 2022. godine te koraka naprijed u 2023., poput arktičkih avantura i luksuznih krstarenja, 2024. će biti obilježena fokusom na iskustva koja pružaju pozitivan utjecaj, kvalitetno provedeno vrijeme s voljenima te trenutke opuštanja i wellnessa.

Putničke preferencije prema smještaju jasno ukazuju na potražnju za sadržajno bogatim kućama za odmor. Prema istraživanju Bookinga, više od trećine putnika traži smještaj uz more, dok 75% njih osjeća opuštanje pri pogledu na vodenu površinu. Što se tiče privatnog smještaja, platforma Vrbo otkriva da 42% putnika preferira kuće za odmor s raznovrsnim vanjskim aktivnostima, dok 39% želi potpuno opremljene kuće za odmor kako bi uživali u svim sadržajima unutar objekta.

Zdravstveni turizam također bilježi rast zanimanja, s 20% putnika zainteresiranih za odmarališta koja pružaju zdravstvene usluge te 18% koji žele putovati kako bi bolje upoznali sebe. Ovaj trend odražava povećanu svijest o važnosti proaktivnog pristupa zdravlju, uključujući i raznovrsne terapije koje kombiniraju znanstvene i wellness prakse.

Gastronomija igra ključnu ulogu u odabiru odredišta, s čak 78% putnika koji traže autentične okuse i 61% koji žele učiti o porijeklu kuhinje odredišta. Osim toga, održivost postaje sve važnija, s 53% putnika koji preferiraju održive smještaje.

Astroturizam, nova grana turizma koja se naglo razvija, nudi putnicima priliku za promatranje astronomskih fenomena na lokacijama poznatima po čistom nebu i minimalnom svjetlosnom onečišćenju.

Hrvatska, kao popularno europsko odredište, bilježi kontinuirani rast turizma, posebno u regijama poput Istre i Dalmacije. Istraživanje Airbnb-a ističe Medulin kao izrazito popularno odredište zbog svoje povijesti i prirodne ljepote, dok je Dubrovnik bio jedna od najtraženijih lokacija za britanske turiste tijekom Uskrsa 2023. godine.

Ukratko, turistička industrija za 2024. godinu predviđa naglasak na iskustvima koja pružaju opuštanje, wellness i gastronomski užitak, uz povećanu svijest o održivosti i potrazi za novim oblicima turizma poput astroturizma, prenosi Glas Istre.

POSLJEDNJE DODANO: