Splitski Špiljar istražuje jame u Koprnom: “Našu Zagoru treba oživjeti!”

Udruga Kampanel iz Koprna, sela na tromeđi Trogira, Šibenika i Drniša, iskoristila je tradicionalno sportsko okupljanje, koje su za Uskrs sedmu godinu organizirali na Dragi livadi, da dogovori suradnju sa splitskim speleološkim društvom Špiljar. Namjera im je istražiti što više jama i špilja na širem području mjesta. Najpoznatija od njih je Golubinka, duboka oko 200 metara. 

Speleolog Tonči Rađa istraživanje je počeu spustivši se u jamu Dražica.

– Duboka je manje od deset metara, a zanimljiva je po tome što je nastala radom vode u breči. Pretpostavljam da je i dublja, ali je zasuta smećem i naplavinom. Na dnu sam pronašao pseće kosti, a to i jest razlog zbog kojeg je vlasnik parcele pokrio ulaz granama. Još ranije sam se spustio u Golubinku kod Viture, najdublju jamu na tom području, nivo vode je na oko 200 metara i to je dubina koju smo istražili. Sada se otvara mogućnost speleoloških i bioloških istraživanja špilja i jama njihova kraja – kaže Rađa.

Ivan Mrčela, predsjednik udruge Kampanel, dodaje kako su se na ovu suradnju odlučili u sklopu projekta Oživimo i očuvajmo Zagoru.

– Imamo desetak jama koje se nalaze na našem području koje bi trebalo istražiti. Radit ćemo sve u suradnji s mještanima koji dobro poznaju lokacije jama. Naš je osnovni cilj vratiti život u Zagoru. Špiljar se već spustio u jednu manje poznatu jamu i fotografirao je. To je jedan od načina da se naše špilje i jame kao i cijela Zagora promoviraju i učine zanimljivim i privlačnim turistima – zaključio je Mrčela.

POSLJEDNJE DODANO: