NAKON ODBAČENE PRIJAVE

Ivošević u sačekušu građevinara upleo policajce: “Stipe Bilobrk bio je Bešlićev pomagač, a možda je sudjelovalo i još policajaca!”

Odbačena je kaznena prijava protiv građevinara Ante Bešlića iz Splita zbog napada na Bojana Ivoševića, jednog od zamjenika gradonačelnika Splita, početkom veljače ove godine na Kruševića gumnu. Zaključak je da Bešlić nije prijetio Ivoševiću, niti je zamahnuo šakom prema njegovoj glavi.

Istim rješenjem Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ukinulo je i mjeru opreza nad njim, zabrane približavanja dogradonačelniku na udaljenosti manjoj od 50 metara.

Nastavno na takvo rješenje, izvanrednu su konferenciju sazvali gradski oci, kako bi se požalili na tretman policije. Zapravo, sačekušu koju mu je Bešlić napravio, po navodima Ivoševića, bila je dogovorena s policijskim službenikom Stipom Bilobrkom, a možda i više njih.

Postoje ozbiljne indicije da su pojedini policijski službenici u dosluhu s kriminalnim miljeom grada Splita i mislimo da je to vrlo ozbiljna situacija i pozivamo i policiju i njezin vrh da hitno reagiraju, da razriješe ovo šta se dogodilo i da odbace bilo kakvu povzanost policije s kriminalnim miljeom.

Suradnja Grada Splita s policijom je, moram reći, vrlo dobra, ali ovi pojedinačni slučajevi koji se događaju baš radi toga moraju biti hitno sankcionirani – uvodno je istaknuo Ivica Puljak, splitski gradonačelnik.

Dužan sam obavijestiti hrvatsku javnost da danas moram prijaviti policajca Stipu Bilobrka za sudjelovanje u sačekuši koja mi je organizirana 2. veljače ove godine. Nažalost, moguće je da je u to uključeno i više policajaca, ali to neka utvrdi istraga koja će se morati dogoditi kako bi hrvatski građani dobili odgovor čuva li hrvatska policija službene osobe ili kriminalne skupine.

Prošli tjedan javnost je od strane medija informirana da je DORH odbacio kaznenu prijavu protiv gospodina Bešlića, čovjeka s lijepim dosjeom, izvođača ilegalnih radova u Glagoljaškoj, za sačekušu ispred mog doma.

Nakon navedene vijesti angažirao sam odvjetnika Ostoju koji je u moje ime izvršio uvid u spis i preuzeo progon navedene osobe za kazneno djelo prijetnje.

U spisu se nalaze policijske bilješke koje sačekušu pretvaraju u nešto puno ozbiljnije. U njoj je aktivno sudjelovao barem jedan policajac. Kada smo prvi put izašli pred medije oko ovog događaja javnost smo izvjestili isključivo o osnovnim stvarima, prije nego puno ozbiljnije optužbe budu provjerene. U samoj prijavi i iskazu svjedoka navedeno je kako je partner gospodina Bešlića dotičnog pozvao u automobil nakon mog poziva policiji riječima: “Ulazi u auto, rekao mi je načelnik Balov da idemo ća”.

Prilikom istrage policija je utvrdila da je pomagač gospodina Bešlića zbilja kontaktiran od policije, i to od strane Stipe Bilobrka, vođe sektora policijske postaje, ili barem s njegovog mobitela. On je, iako ja nisam znao ni naveo imena drugih osoba u društvu gospodina Bešlića, nakon mog poziva u 17 sati 43 minute i 20 sekundi (po završetku tog poziva koji je trajao minutu i pol), u 17 sati 46 minuta i 42 sekunde nazvao gospodina Vukadina, Bešlićevog snimatelja, i dojavio im da bježe jer je policija upućena na teren. 

Dakle, minutu nakon moje telefonske prijave policiji, policajac je na mobitel zvao osobu koju ja nisam niti prepoznao, niti sam u svom pozivu naveo da se on tu nalazi, te joj poručio da se hitno maknu. Činjenica da je policijski službenik znao, a očito je znao da se Vukadin nalazi ispred moje kuće i mi je spremljena sačekuša ispred kuće, te da je momentalno informirao navedene ljude da je patrola upućena na mjesto događaja toliko je skandalozna da očekujem reakciju vrha države.

Mjesecima upozoravam na šurovanje sumnjivih poduzetnika s policijskim djelatnicima u Splitu i konačno imamo potvrdu crno na bijelo ne samo da ih štite, već da sudjeluju u organiziranju sačekuša dužnosnicima koji se suprostave takvim likovima.

Kao obični građanin pitam vas, medijske djelatnike, što da radim idući put kada se ovo dogodi? Koga da zovem, direktno ministra Božinovića? Možda izravno da zovem Državno odvjetništvo? DORH koji je ovu sačekušu na neki način blagoslovio odbacivanjem kaznene prijave bez da je ispitao mene kao žrtvu i svjedoka koji nije dao službenu izjavu već postoji samo policijska zabilješka, ni DORH ga nije ispitao.

Čak i nakon što su pročitali bilješku da je policija sudjelovala u sačekuši, odbacili su prijavu. Što je ispravno činiti, kako da ja kao gradski dužnosnik štitim Grad, gradske interese i imovinu, ako policija sudjeluje u napadima na službene osobe? – pročitao je Ivošević s papira ispričavajući se u startu, ali je razloge čitanja objasno i da ne želi izostaviti detalje niti što pogriješiti.

POSLJEDNJE DODANO: