Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6331d08f18d1cb85f08b45ad/80
Foto: Ivana Ivanović

Porin za životno djelo Marijanu Banu, Massimu i Dušanu Šarcu

Matija Cvek i Eni Jurišić su osvojili Porin za Pjesmu godine – „Trebaš li me“

U subotu navečer održana je svečana dodjela jubilarnog, 30. Porina! Boćarski dom u Zagrebu za ovu je priliku prenamijenjen u svečanu dvoranu – crveni tepih na ulazu, led ekrani, velika pozornica, spektakularna rasvjeta i sva najvažnija imena hrvatske glazbe na jednom mjestu, piše na Porin.org.
 
Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Parni Valjak i prijatelji osvojivši čak četiri statue. Njihov album „Dovoljno je reći… Aki koji producentski potpisuju Marijan Brkić i Goran Martinac, proglašen je Albumom godine, ali i Najboljim koncertnim albumom. Parni Valjak je slavio i u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom s pjesmom „Ponovo“, a Goran Martinac i Marijan Brkić su osvojili Porina za snimku tog albuma.

Tri statue osvojili su Matija Cvek i Eni Jurišić osvojivši Porine za Pjesmu godine – „Trebaš li me“, Najbolju vokalnu suradnju te za Najbolji video broj redatelja Benjamina Strikea. Jednaki broj statua osvojili su i Davor Križić & Jazz orkestar HRT-a u sve tri jazz kategorije – Najbolji album jazz glazbe („Insite“), Najbolju skladbu jazz glazbu („Waltz through the night“) i Najbolju izvedbu jazz glazbe („To the lite“). Dobitnik tri statue na jubilarnom Porinu je i Chui koji je dobio Porin u kategorijama Najbolji album instrumentalne glazbe („Zagreb – Berlin“) i Najbolja instrumentalna izvedba izvan jazz i klasične glazbe (skladba „Nine views“) te u kategoriji Najboljeg likovnog oblikovanja čije autorstvo potpisuju Igor Kordej i Marina Leskovar.
 
Dobitnik Porina za Novog izvođača godine je Marko Bošnjak.

Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je album „Ime mi je nevažno“ Tedija Spalata koji producentski potpisuju Tedi Spalato, Leo Škaro, Ivan Popeskić, Nikša Bratoš, Mario Božić, Branimir Mihaljević, Aljoša Šerić, Ante Gelo, Joško Klarić, Hrvoje Domazet, Miro Alduk i Jan Ivelić.
 
Porina za Najbolji album pop glazbe osvojili su Darko Rundek & Jazz orkestar HRT-a s albumom „Za vašu posljepodnevnu razonodu“ koji produkcijski potpisuje Igor Geržina. Najbolji album rock glazbe je „Kao sad“ Daleke obale čiju produkciju potpisuje Leo Anđelković, a Najbolji album alternativne glazbe je „Still Waters“ J.R. Augusta koji potpisuje produkciju s Draženom Završkim. Porin za Najbolji album hip hop glazbe otišao je u ruke Ede Maajke za album „Moćno producenta Matka Šašeka. Pocket palma osvojili su Porina u kategoriji Najbolji album elektroničke glazbe s albumom „Atomi rework“.

Porina u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba osvojila je Ivana Kindl za skladbu Netko ko me čuva“, dok je Porin za Najbolju mušku vokalnu izvedbu pripao, nažalost preminulom Massimu za skladbu „Zamisli“.
 
Porin za Najbolji aranžman pripao je Mironu Hauseru za skladbu „Ena“ u izvedbi Darka Rundeka & Jazz orkestra HRT-a. Producent godine je Ivan Pešut.
 
Porina za Najbolji album folklorne glazbe osvojile su Đurđevčice za album „Pozvale so dekle dečke“ (glazbeni producenti: Kristina Benko Markovica i Davor Jendrašić). Najboljim albumom etno glazbe proglašen je album „Folk&Roll“ kojeg izvode Singrlice & Sudar Percussion, a kojeg producentski potpisuju Bernard Mihalić i Tomislav Jozić. Najboljim albumom tamburaške glazbe proglašen je album „Zagrabi Mando, zagrabi“ Zagrebačkih tamburaša i gostiju kojeg producentski potpisuje Darko Dervišević. Porin za Najbolji album pop-folklorne glazbe pripao je Kvartetu Gubec za album „Za pajdaše“ (glazbeni producent: Rajko Suhodolčan). Najboljim albumom world music glazbe proglašen je album „Untamed“ Borna Šercar's Jazziane Croatice feat. Lado.

Najboljim albumom klasične glazbe proglašen je album „Boris Papandopulo: Hrvatska misa“, izvođači su Zbor HRT-a i solisti Darija Auguštan, Martina Gojčeta, Stjepan Franetović i Robert Kolar te dirigent Tomislav Fačini, producenta Vjekoslava Nježića koji je trijumfirao i u kategoriji Najbolje produkcije albuma klasične glazbe s istim albumom.
 
Porina za Najbolju skladbu klasične glazbe osvojio je Gordan Tudor za skladbu Scene, za kvartet saksofona“ koju izvodi Kvartet Papandopulo.
 
Porina za Najbolju izvedbu klasične glazbe osvojio je Petrit Çeku za skladbu „Goran Listeš: Omaggio a Marko Ruždjak Op.17“ s albuma “Ommagio a Goran – Muzika za gitaru Gorana Listeša“.

U kategoriji Najbolje snimke albuma klasične glazbe Porina su dobila dva majstora snimanja i to Božidar Pandurić za album Borić / Čop / Kiš: 40“ izvođača Cantus Ansambla te Marin Fulgosi za album Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Goldberg variations Pavla Mašića.
 
Najboljim tematsko-povijesnim albumom proglašen je album „Ruke (Remastered 2022)“ izvođača Darka Rundeka, autora izdanja Tibora Šehtla.
 
Najboljim albumom popularne duhovne glazbe proglašen je album „Het“ grupe Emanuel čiju produkciju potpisuju Zoran Švigir, Domagoj Pavin i Petar Ivkić.
 
Najboljim albumom s raznim izvođačima proglašen je album „Femme Nouvelle vol.3 čija je urednica izdanja Lana Čulig.

 

Ove godine su statue Porina za životno djelo pripale Dušanu Šarcu, Marijanu Banu i posthumno, prerano preminulom Massimu. Jedan dio programa večeras bio je posvećen upravo njima – velikim i nezamjenjivim imenima hrvatske glazbene priče.
 
Prijenos uživo započeo je izvedbom hitova koji su prethodnih godina nagrađeni Porinom za Pjesmu godine, a kroz cijelu svečanost, izvedbe i uzbuđenje dodjele statua gledatelje je vodilo preko nekoliko poznatih imenaDanijela Trbović, Robert Ferlin, Zrinka Cvitešić, Marko Tolja, Barbara Kolar, Duško Ćurlić, Iva Šulentić i Ivan Vukušić.

Scenarist i redatelj prijenosa bio je Mario Kovač, koscenaristi Milan Majerović – Stilinović i Josip Radić, scenograf Miroslav Hrg; a za vrijeme svečane dodjele jubilarnih statua nastupili su: Darko Rundek, Elemental, Svadbas, Detour, Lu Jakelić, Hiljson Mandela, Edo Maajka, Chui, Zvonimir Radišić, Miach, Marko Bošnjak, Mia Dimšić, Kvartet Papandopulo, Ivan Dečak, Neno Belan, Meritas, Tedi Spalato, Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a, Vanna, Ivana Kindl, Silente, Matija Cvek, Pavel, Sanja, Marinko i Zec.


hr Sat Apr 29 2023 10:39:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647476825d7965f7ab8b4593/80
Foto: Optika Anda

Iskoristi -20% na oftalmološki pregled vida u CCO Split!

Čeka vas doc. dr. sci. prim. Ivna Pleština Borjan, dr.med., subspecijalista za stražnji segment oka

U periodu od 29.5. do 7.6. povodom Dana otvorenih vrata poliklinike Optike Anda u City Centeru One Split možete obaviti kompletan oftalmološki pregled uz promotivnih 20% popusta gdje vas čeka doc. dr. sci. prim. Ivna Pleština Borjan, dr.med., subspecijalista za stražnji segment oka. 

Naša #AndaExpert otkriva zašto bi zdravlje očiju trebalo dodati na godišnji kalendar preventivnih pregleda! 

S obzirom na današnji ubrzani tempo života, svoje zdravlje često stavljamo nešto niže na listu prioriteta nego što bismo to trebali. Redoviti preventivni oftalmološki pregledi izrazito su bitni kod očuvanja zdravlja očiju i sprječavanja teških posljedica nepovratnog gubitka vida pa i potpune sljepoće primjerice u slučaju glaukoma i degeneracije žute pjege. Redoviti pregledi vida savjetuju se pogotovo u slučaju sustavnih bolesti poput dijabetesa i povišenog krvnog tlaka.


Zašto osobe s dijabetesom posebno trebaju paziti na redovite preglede vida? 

Kad se radi o dijabetesu, on može pogoditi sve strukture oka i dovesti do češćih upala, do mrene te do najtežeg oblika očnih komplikacija u dijabetesu - dijabetičke retinopatije. Kod najčešće vrste dijabetesa tipa 2, nužan je prvi pregled odmah po otkrivanju bolesti i zatim redoviti godišnji pregledi. Ritam kontrola koji može biti znatno češći ovisi o nalazu na očnoj pozadini, koja se uvijek mora gledati u proširenoj zjenici. Za dijabetičnu retinopatiju, koja je najčešći uzrok gubitka vida u radnoj populaciji, nužne su redovite kontrole i dok bolesnik još nema subjektivnih simptoma.

Jednako tako, poslije četrdesete godine života, nužne su redovite kontrole očnog tlaka zbog prevencije glaukoma, koji se još naziva i tihim ubojicom vida jer u početku ne daje nikakvih subjektivnih simptoma. Za osobe s obiteljskim naslijeđem mjerenje očnog tlaka nerijetko je potrebno i prije kako bi se spriječile teške posljedice po vid, što se danas lako može liječiti ukapavanjem kapi. 

Koji vam primjeri iz prakse najviše govore o važnosti preventivnog oftalmološkog pregleda? 

Nedavno me u ordinaciji posjetio pacijent kojem su bile potrebne naočale za gledanje na blizinu, a osim toga spomenuo je da ne vidi više najbolje ni na daljinu. Pokušali smo iskorigirati njegovu vidnu oštrinu, ali nije bilo moguće te smo nastavili dalje s obradom. Izmjerili smo očni tlak koji je bio uredan te pregledali prednji segment na kojem je bila vidljiva početna mrena na oba oka. Na pitanje ima li pacijent neke druge bolesti, rekao je da nema nikakve bolesti, osim visokog tlaka koji se samo ponekad javi. Nakon što smo proširili zjenice i pregledali očnu pozadinu ostala sam iznenađena. Pacijent je imao veoma razvijene dijabetične promjene na mrežnicama oba oka koje su zahtijevale ozbiljnu terapiju i operacijski zahvat. Na pitanje kada je obavljen posljednji oftalmološki pregled odgovor je bio - prije 5,6 godina.


Što se sve može pregledati na oftalmološkom pregledu vida u Optici Anda? 

Pregled vida u Optici Anda obuhvaća cjelovitu provjeru vida, uključujući provjeru vidne oštrine na daljinu i blizinu uz korekciju odgovarajućim lećama i naočalama. Zatim, naš #AndaExpert uz pomoć najsuvremenije tehnologije mjeri očni tlak te pregledava prednji dio oka. Potom slijedi širenje zjenica uz primjenu kapi koje omogućavaju da se pregleda očna pozadina i dobije kompletan uvid u pacijentovo stanje. U slučaju da se tijekom pregleda pojavi sumnja na neki drugi zdravstveni problem, pacijenta se upućuje na daljnju dijagnostiku i liječenje. 

Odlazak na preventivni oftalmološki pregled najbitnija je stavka u prevenciji ovih bolesti, stoga vas pozivamo da iskoristite ovu jedinstvenu priliku i obavite svoj oftalmološki pregled vida uz 20% popusta u poliklinici Optike Anda u City Centeru One u Splitu. 

Svoj termin možete rezervirati online, pozivom na broj 021/689 369 ili dolaskom u poslovnicu. Vidimo se!

hr Mon May 29 2023 12:05:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647461955d79657dab8b4587/80

Nesvakidašnje uloge Nene Belana u spotu za aktualni singl “Žuti semafor”

“Ovu pjesmu sam napravio da upravo s njom otvorim veliki slavljenički koncert u zagrebačkoj Areni, povodom 40 godina karijere”
Aktualni singl Nene Belana i njegovih Fiumensa, pjesma “Žuti semafor”, koja je dio radijske liste HR Top 40 te je predstavljena na ovogodišnjem izdanju Zagrebačkog festivala, dobila je i svoj prateći videospot.

- Ispričavam se publici što sa spotom kasnimo dva mjeseca, no nadam se da će im bez obzira na to biti interesantno pogledati video - istaknuo je nagrađivani autor i glazbenik, koji će uskoro obilježiti i 40 godina karijere.
U spotu koji redateljski potpisuje Dinko Čvorić Doringo, NenoBelan se našao u nesvakidašnjim ulogama karatiste i vrtlara, preko kojih se na simboličkoj razini bori sa svojim uspomenama, a uz njega se u glavnoj ulozi pojavljuje i Lara Brkić, prepoznata pole dance i aerial silks instruktorica.

Pjesma “Žuti semafor” rađena je u manirima retro power-pop zvuka 80-ih, u suradnji s tekstopiscem Nikšom Sviličićem i u suštini nosi osjećaj sjete, ali istovremeno i snage i energije.

- Volim taj retro zvuk u svim oblicima, pa sam se tako još davnih 80-ih bavio zvukom 60-tih, i imao velikog uspjeha u tome, a evo sad 2020-ih se bavim zvukom 80-tih, i pokušat ću ga približiti mlađoj generaciji. Ja ga donosim na neki novi, moderan način.

Također, Neno Belan je otkrio i da je pjesmu napravio kako bi upravo s njom otvorio slavljenički koncert u zagrebačkoj Areni, koji će se održati 8. ožujka 2025. godine povodom proslave 40 godina njegove bogate i uspješne profesionalne karijere.

- Imam negdje oko 250 pjesama, a iza mene je uskoro 40 godina profesionalne karijere i još sigurno deset amaterske. Napravit ćemo presjek svega, a bit će i gostiju - otkrio je.hr Mon May 29 2023 10:27:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647443f25d7965aea58b46a1/80
Foto: Jakov Matić (Studentski centar Split)

[FOTO] Maturanti Komercijalno-trgovačke škole Split u glamuroznom izdanju proslavili najvažniju večer svog života u Restoranu Kampus

Dobru je atmosferu na podiju cijelu noć držao DJ Josip Podrug

Sedamdeset maturanata i njihovih 20 profesora prošetali su ove nedjeljne večeri spektakularnim špalirom  u idiličnom ambijentu restorana Kampus i na taj su način započeli najvažniju večer u svom dosadašnjem životu. Crveni tepih, press-wallovi pod svjetlima reflektora, koktel dobrodošlice, lijepo dekorirani okrugli stolovi i moderno uređenje restorana, dodatno su naglasili važnost ove večeri. 

Za poseban ugođaj na plesnom podiju se pobrinulo zvjezdano nebo satkano od dvije tisuće lampica, najveća disko-kugla u Hrvatskoj, prskalice i bogata rasvjeta. Svaki slobodan kutak restorana pretvoren je u foto oazu za fotografiranje kako bi bilo što više lijepih uspomena na ovu večer. Maturante je nakon himne pozdravila njihova ravnateljica Mirela Maričić, a dobru je atmosferu na podiju cijelu noć držao DJ Josip Podrug.

A kako su maturanti zabljesnuli, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.


hr Mon May 29 2023 08:25:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6474411c5d796596a48b461b/80

Oldtimer Promo Tour u Makarskoj privlačio poglede domaćina i turista

Osim oldtimera posebna je svakako bila atraktivna nebesko plava Piaggio Vespe iz 1954. godine
Ove nedjelje Oldtimer Promo Tour okupio je vlasnike oldtimer vozila od Zadra preko Splita do Makarske. Upravo je Makarska riva bila idealno mjesto za okupljanje i predstavljanje oldtimera. Nakon Omiša većina sudionika je zajedno krenula prema odredištu, te kod svih koje smo putem susretali izazvala dosta pozitivnih emocija Vidikovac uz magistralu na prijevoju Dupci koje se nalazi na nadmorskoj visini od 300 m, bilo je idealno odmorište za kolonu Oldtimer Promo Toura.

U lijepom prirodnom okruženju formirala se zanimljva kolona na čijem čelu je bilo prateće vozilo, urbani crossover KIA Xceed, a slijedili su ga oldtimeri od tipičnog britanskog kabrioleta Triumpha Spitfire-a zatim BMW 1602 kultne preko sportske Ford Fieste s kojom je njen vlasnik osvojio 2.mjesto u premijernoj sezoni Kupa povijesnih automobila.

Smještena podno Biokova, Makarska kao da spaja planinu i more a nalazi se u zagrljaju dva poluotoka, Osejave i Sv. Petra. Makarska je najveća i jedina prirodna luka između ušća Cetine i Neretve, te je uvijek bila siguran zaklon za brodove, a ovaj put prigrlila je i ugostila oldtimere.

Osim oldtimera posebna je svakako bila atraktivna nebesko plava Piaggio Vespe iz 1954.g. Ovo je prva generacija s motorom 150 ccm oznake VL1T i prvi model s prednjim svjetlom na volanu. Godine 1954.g. iz Italije stigla je na Hvar u porodicu Caratan. 

Nekada davno izgrađena na rimskom naselju, imenom Makarska prvi se put spominje u dokumentu iz 16. stoljeća. Makarska nije samo turistička destinacija, ona je poznata u svijetu po svojoj kulturnoj baštini tako da je bila idealno mjesto za prezentaciju tehničke baštine koju promiču oldtimeri.
Osim oldtimera iz Kaštela, Dugog Rata koji su došli iz pravca Splita uz domaćine ljubitelje oldtimera iz Makarske stigli su i oni iz Zagreba i Zadra.

Makarska riva uvijek je privlačila brojne domaće ljude i goste koji uživaju u laganoj šetnji, pogledu sa šentade prema moru ili u opuštanju u jednom od brojnih ugostiteljskih objekata. Ove nedjelje mogli su užavati u poredanim oldtimerima koji su se presijavali na suncu. Uz spomenute oldtimere sada su tu bili modeli poput Alfa Romeo Junior iz 1970.g, dva Mercedesa, Opel Kadett C, Peugeot 304 cabrio te dva Fiata model 124 sport coupe i najstariji model na okupljanju i svakako najatraktivniji model 1100 E iz 1949.g. Ovaj model proizvodio se od 1938. do 1953, opremljen motorom od 35 KS ali je sve oduševio brojnim neobičnim detaljima koji ga čine zaista posebnim.

Na ovom skupu vozila Oldtimer Promo Toura za današnje vrijeme neobičnih oblika i boja prateće vozilo crossover KIA Xceed na neobičan način odlično se uklopio sa modernijim elementima poput povišene podnice ali i dijelovima od tamnog kroma preko tipične zaštite pragova i lukova blatobrana do pomalo kupeovske linije.

Ove nedjelje svi koji su se zatekli na Makaskoj rivi mogli su uživati u prezentaciji na otvorenom u već pomalo zaboravljenim modelima automobila - oldtimerima koji su okupljeni u projektu Oldtimer Promo Tour još jednom upozorili na očuvanje baštine.


hr Mon May 29 2023 08:09:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .