Dva ruska zrakoplova izazvala uzbunu u Škotskoj!

Velika Britanija oglasila je uzbunu kada su se u blizini Škotske pojavila dva aviona ruske avijacije. Strani mediji navode da su ruski avioni ‘zalutali’ blizu obala Škotske, a da je odmah izdana uzbuna kako bi se podigli avioni Kraljevske avijacije. Sličan incident se dogodio prije mjesec dana.

Ruske Oružane snage neće bez odgovora ostaviti nijednu opasnost u koju dođu ruski građani, kazao je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, prenosi Agencija Anadolija (AA). Prema pisanju ruske novinske agencije Ria-Novosti, Lavrov je kazao da ruske Oružane snage moraju biti spremne na svaku opasnost po Rusiju koja bi se mogla dogoditi.

– Ukoliko budemo žrtve napada, bez sumnje ćemo odgovoriti, kao što je bio slučaj u Južnoj Osetiji. Ukoliko dođe do napada na legitimne interese ruskih državljana, Moskva neće imati izbora osim da u okviru međunarodnog prava odgovori na to. Napad na ruske državljane napad je na državu Rusiju – poručio je Lavrov.

Lavrov je podcrtao da dodatne vojne jedinice koje su poslane na granicu s Ukrajinom nikada nisu narušile granice te zemlje te dodao da i Ukrajina okuplja vojnike na svojoj granici. U okviru sporazuma iz Ženeve, Sjedinjene Američke Države bi se trebale odgovornije ponašati kada je riječ o Ukrajini, istakao je Lavrov.

– Amerikanci uvijek pokušavaju istaknuti nove zahtjeve koji su u suprotnosti s postojećim sporazumima – kazao je Lavrov, osvrćući se na Ženevski sporazum. On je dodao da nacionalno pomirenje u Ukrajini neće biti teško osigurati ukoliko se bude vodilo računa o njemu, a ne o tome tko će voditi zemlju.

POSLJEDNJE DODANO: