Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602b910c6f52df3bd18b46e4/80
Foto: Pixabay

Prirodni antibiotik: Češnjak se mora pojesti u 60 minuta da ne ishlapi i izgubi vrijedne tvari

Unatoč neugodnom mirisu, ljutom okusu i stvaranju plinova u želucu, ljudi ga uzgajaju, stavljaju kao oblog i grickaju još od kraja ledenog doba. Kroz povijest se s njime liječila astma, ali i ubod škorpiona.
Kinezi su o njegovim dobrobitima pisali još prije 5000 godina, Indijci čuvaju mit o njegovu postanku. Počelo je sjajno, potječe od bogova, ali pri silasku na zemlju dospio je u pogrešne ruke. Ta “loša” karma prati ga i danas: od bogova mu je ostala ljekovitost, od demona - zadah.

Riječ je o češnjaku. Prvi zapisani štrajk u povijesti, onaj iz starog Egipta (12. st. pr. Kr.), izazvalo je to što su češnjak izbacili iz prehrane robova. Kroz povijest se primjenjivao u liječenju astme, uboda škorpiona, a u srednjem vijeku ljudi su vjerovali da može izliječiti i kugu, pišu 24 sata.

Mediteranska, indijska, meksička i kineska kuhinja, da spomenemo samo neke, izgubile bi svu draž i mnoge obožavatelje ako bi ga se odrekle. Riba na gradele, pečene paprike, špageti, blitva na lešo, vojnički grah, šalša... padaju u depresiju ako nije s njima u loncu. Unatoč neugodnom mirisu, ljutom okusu i stvaranju plinova u želucu, ljudi ga uzgajaju, stavljaju kao oblog i grickaju još od kraja ledenog doba. Vampiri, zlodusi, gliste i ostali crijevni nametnici, virusi, paraziti, hunjavice, gripe i prehlade već stoljećima čeznu da ga ljudi napokon prestanu jesti.

‘Koban’ je za viruse i gljivice

Kad usitnite češanj svježeg češnjaka, nastaje spoj bogat sumporom - alicin. On je inače dio obrambenog sustava biljke kako bi se zaštitila od biljojeda u prirodi. Djelotvoran je u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Da biste iskoristili sve prednosti češnjaka, morate ga konzumirati čim je usitnjen jer alicin hlapi već nakon 60-ak minuta. Uz alicin, češnjak sadrži vitamine C i B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide. Zahvaljujući tome, uništava bakterije, viruse i gljivice, pomaže kod prehlada i hunjavica, gljivičnih bolesti kože i crijevnih infekcija.

Prirodni je antibiotik, a znanstvena istraživanja pokazuju da je učinkovit u liječenju dijabetesa i bolesti srca te u prevenciji karcinoma. Na srce i krvožilni sustav djeluje pozitivno jer snižava loš kolesterol i krvni tlak, potiče cirkulaciju, sprečava moždani udar.

Najstariji zapis o ljekovitosti češnjaka je Eberski papirus, najstariji poznati medicinski tekst na svijetu, u kojem se češnjak spominje kao lijek za 22 bolesti, među kojima su glavobolje, kožni poremećaji, paraziti, problemi sa srcem...

Bakterije ugibaju od češnjaka

Louis Pasteur zapisao je 1858. da bakterija ugine nakon što je izložena češnjaku. U srednjem vijeku usitnjeni češnjak nanosili su na rane da bi spriječili širenje infekcije.

Pozitivne strane češnjaka:

- sprječava stvaranje krvnih ugrušaka
- smanjuje razinu štetnoga kolesterola (LDL) i triglicerida, a povisuje koncentraciju zaštitnoga kolesterola (HDL)
- potvrđen je vazodilatatorni učinak (širenje krvnih žila)
- snižava krvni tlak od pet do deset posto
- normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, jača srce
- poboljšava probavu, rad želuca, potiče rad jetre, bubrega i prostate
- alicin iz češnjaka učinkovit je kod infekcije stafilokokima
- pomaže kod plućnih bolesti, bronhitisa i gripe.

Negativne strane češnjaka:

- kod ljudi s niskim tlakom češnjak ga još više snižava
- uz ginko ili vitamin E može uzrokovati pojačano krvarenje
- velike količine izazivaju nadraženost želuca i crijeva
- alkoholičari bi trebali izbjegavati češnjak jer usporava razgradnju jetrenih enzima P450 2E1, koji pomažu u razgradnji alkohola
-kod oralne kontracepcije koja sadrži estrogen umanjuje kontraceptivni učinak, pišu 24 sata.
hr Tue Feb 16 2021 10:32:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60449e686f52dfc2f78b4579/80
Foto: Udruga Berta/Facebook

Kninska udruga Berta gradi sklonište za napuštene životinje: Evo kako možete pomoći

Udruga Berta, koja skrbi o napuštenim i bolesnim životinjama sa šireg kninskog područja, gradi azil, u čemu im je potrebna financijska pomoć.

- S obzirom da smo obećali ne odustati, onda je realno očekivati od nas da našu udrugu dignemo na level iznad. Napokon objavljujemo plan i budget za izradu krovova i pokrivanje boksova, te plan za izgradnju septičke vodonepropusne jame – navode iz udruge na Facebooku.

Sklonište za životinje namjeravaju sagraditi u blizini Parka prirode Dinara, a radovi bi trebali početi za oko dva tjedna. Namjeravaju ga nazvati Stipičina hiža, po malom bijelom psu Stipici kojeg su spasili od sigurne smrti, javlja sibenik.in

Za realizaciju projekta potrebno im je sto tisuća kuna. Dio tog iznosa već su prikupili, a sada im je potrebna pomoć u vidu donacija.

Iako djeluju već duže vrijeme i zaslužni su za spašavanje, udomljavanje i liječenje brojnih napuštenih životinja, kninska udruga Berta u kojoj volontiraju i vode je Željana Miliovojević i Ivan Šimić, postala je poznata u javnosti nakon spašavanja teško zlostavljanog psa Stipice prije nekoliko mjeseci. Psića je sretno udomila Splićanka Branka Bezić.

Svi voljni pomoći njihov rad, mogu to učiniti uplatom na broj računa

IBAN HR9424020061100842703

Erste bank

SWIFT/BIC ESBCHR22

hr Sun Mar 07 2021 10:36:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/604147106f52dfadf18b45fb/80

Vir turizam dobio oznake "safe travels' i 'safe stay in Croatia"

Ove oznake na jedinstvenoj naljepnici dimenzija koristit će se na istaknutim mjestima

Destinacijska menadžment kompanija Vir turizam dobila je Safe Travel sigurnosnu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) i nacionalnu sigurnosnu oznaku Safe Stay in Croatia, čime je turistima omogućena turistička ponuda u kojoj se primjenjuju Protokoli za siguran boravak u Hrvatskoj.  

Ove oznake na jedinstvenoj naljepnici dimenzija 14,5 x 29 koristit će se na istaknutim mjestima – ulaznim vratima, recepcijama i slično – kako bi gostima otoka Vira bilo vidljivo da objekti Vir turizma poštuju propisane Protokole za siguran boravak u Hrvatskoj. Riječ je rezidencijalnom objektu Villa Lanterna s pet zvjezdica, restoranu Kotarina, Turističkoj agenciji Vir turizam te plažnim barovima Mul, Maritimo i Marinero. 


hr Thu Mar 04 2021 21:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6040d3c86f52dfadf18b45a4/80
Foto: Pixabay

Rakija: 10 zdravstvenih problema zbog kojih se okrećemo bakinu lijeku za sve boljke

Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

"Popij malo rakije, bit će ti bolje" rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njezinoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno, piše Zadovoljna.hr.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju od šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.

1. Bol u želucu
Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Grlobolja
Ako je grlobolja, tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj s nekoliko žlica rakije.

4. Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati. Za tu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakija koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti
Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

7. Otekline
Rakija dokazano hladi kožu, pa dobro djeluje na otekline. Možete je umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu, stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

8. Loša cirkulacija
Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi
Rakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji
Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i tu tegobu.

hr Thu Mar 04 2021 13:34:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60408df86f52df45f18b4579/80
Foto: Pixabay

Zbog korone ste izgubili osjet mirisa? Liječnik otkrio kako ga možete vratiti

Da bi ponovno “probudili” nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa.

Naša nas osjetila miris, vid, sluh, okus i dodir, povezuju sa svijetom u kojem živimo, sa samim životom. Osjetila su povezana i s emocijama, pa zbog toga gubitak osjeta mirisa nakon zaraze koronavirusom predstavlja ogroman problem.

Kod nekih pacijenata osjet mirisa u međuvremenu se vratio, ali omiljeni mirisi sada su drugačiji, čak i neugodni, piše N1.

Dobra vijest je da su olfaktorni neuroni, s pomoću kojih osjećamo miris, sposobni za regeneraciju. Loša vijest je da se neće kod svih vratiti na razinu na kojoj su bili prije obolijevanja od covida, rekao je Leo Newhouse, doktor neurologije sa sveučilišta Harvard, koji je specijaliziran za oporavak pacijenata nakon teških bolesti.

On tvrdi da pacijenti s postvirusnim gubitkom mirisa imaju otprilike 60 do 80 posto šansi vratiti dio svoje funkcije mirisa u roku od godinu dana. Budući da se osjet mirisa obično smanjuje zbog starosti, oporavak bi mogao trajati duže za starije odrasle osobe.

Da bi ponovno “probudili” nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa, svakodnevnu rutinu mirisanja esencijalnih ulja poput limuna, eukaliptusa, ruže. Ako patite od gubitka mirisa, nemojte se obeshrabriti ako neke od esencija mirišu drugačije od onoga što ste očekivali: izobličenja povezana s gubitkom mirisa (troposmija) nisu rijetka.

“Ako uopće ne osjećate miris ulja, pokušajte se sjetiti mirisa; drugim riječima, uključite svoj um u izazivanje osjeta mirisa. Kad jedete, ako ne možete osjetiti čitav niz okusa jela, obratite pozornost na osnovne – slatke, gorke, kisele, slane – kao i na strukturu hrane i osjećaj nepca. Ovo će vam pomoći usredotočiti se na ono što još uvijek možete okusiti, a ne na ono što ne možete”, piše dr. Newhouse.

On je dao i nekoliko osnovnih savjeta za one kojima se osjet mirisa sporo vraća:

• Posavjetujte se sa stručnjakom za uho, grlo i nos.
• U svoje kuhanje uključite što više začina.
• Zadržite nadu u oporavak.
• Njegujte osjećaj zahvalnosti: preživjeli ste potencijalno smrtonosnu bolest.
• Jedite hladnu ili hranu sobne temperature
• Izbjegavajte prženu hranu, pečeno meso, crveni luk i češnjak, jaja, kavu i čokoladu, koja su neka od najgorih hrana za parosmičare
• Probajte bljutavu hranu kao što su riža, tjestenina, netostirani kruh, povrće skuhano na pari i običan jogurt

Također, nedostatak vitamina B12 može dovesti do olfaktorne disfunkcije i djelimičnog ili potpunog gubitka mirisa. Uključite dovoljno izvora vitamina B12 u svoju prehranu – jedite namirnice poput ribe, piletine, mlijeka, jogurta i sira. Ako ste vegan ili vegetarijanac, obratite se liječniku o dodacima prehrani kako biste nadomjestili nedostatak ovog vitamina.

Studije su pokazale da pušenje može dodatno oštetiti i osjet mirisa i osjet okusa. Ostavljanje cigareta je stoga siguran način da poboljšate osjet mirisa.

hr Thu Mar 04 2021 08:36:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .