Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60c6202f6f52df35a98b45a2/80
Foto: DalmacijaNews

Beroš: "Nećemo dostići 50 posto cijepljenih do kraja lipnja"

Hrvatska je procijepila 43 posto odrasle populacije, što je znatno manje od zemalja koje su nam turistički konkurenti

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno 43 posto odraslih osoba, pa do kraja lipnja neće se doseći planirana 50-postotna procijepljenost, potvrdio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš i ponovno apelirao na građane da se cijepe radi zaštite od covida i omogućavanja turističke sezone.

Hrvatska je procijepila 43 posto odrasle populacije, što je znatno manje od zemalja koje su nam turistički konkurenti - Italija ima 62 posto cijepljenih, Španjolska 57 posto, Grčka 49 posto, izjavio je Beroš nakon užeg kabineta Vlade.

Europski prosjek procijepljenosti je 55 posto, no mi možemo i moramo više, poručio je Beroš koji se javnosti obratio nakon jučerašnjeg otvorenog pisma u kojem je apelirao na građane da se odazovu cijepljenju.

Upozorio je da se pojavljuju nove varijante konornavirusa, poput lambda varijante u Južnoj Americi, koja je zaraznija i mogla bi dovesti do četvrtog vala epidemije. Cijepivo, ističe, štiti i od tih novih sojeva.

Priznao je kako je u ovom trenutku "sasvim izvjesno" da Hrvatska neće ostvariti plan od 50 posto cijepljenog odraslog stanovništva do kraja lipnja. Nije zadovoljan što je tome tako, ali s cijepljenjem se nastavlja, s tim da se o uvođenju obaveze cijepljenja i dalje ne razmišlja. 

Kampanja cijepljenja, ocijenio je, nije promašena, a 43 posto samo je njezino prolazno vrijeme. Cijepljenje se nastavlja dok se ne dostigne procijepljenost od 75, odnosno 80 posto, istaknuo je.

Građane koji odgađaju cijepljenje do jeseni upozorio je da griješe jer se neće zaštititi na vrijeme, niti će spriječiti pojavu četvrtog vala. Istaknuo je i da su sve priče oko štetnosti cjepiva promašene.

Moguća bolest i nakon cijepljenja, no bez težih oblika, respiratora ili smrti

- U ovom trenutku znamo da cjepivo stvara imunitet najmanje deset mjeseci, vjerojatno i više. Ako se sada cijepimo, do proljeća sljedeće godine smo mirni. - poručio je.

Komentirao je i situaciju da neki ljudi dobiju covid i nakon cijepljenja pojasnivši da su mogući blaži oblici bolesti i nakon cijepljena, no cijepljenje osobe su zaštićene od težih oblika bolesti, hospitalizacije, respiratora i smrtnog ishoda.

Današnju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenio je stabilnom i dobrom, a postotak pozitivnih među testiranima je 2,16 posto. No, još nije vrijeme za procjenu kada će doći do kraja epidemiji.

Pohvalio se i podatkom da je 79,9 posto zdravstvenih djelatnika cijepljeno jednom dozom, a 64,8 dvjema, te najavio da će se nastaviti njihovo cijepljenje.

Upitan za aplikaciju vezanu uz organiziranje javnih događaja i skeniranje QR kodova, rekao je kako je ona u završnoj fazi.

- Mislim da je aplikacija koja će provjeravati validnost potvrde o cijepjenju, preboljenju ili testiranju već spremna, tako da to neće biti prepreka da odluka o EU-ovim digitalnim potvrdama stupi na snagu kako je planirano, 1. srpnja. - rekao je Beroš.

Na pitanje o mogućnosti da se u Hrvatskoj "skinu zaštitne maske", kao što je to najavljeno u Italiji, odgovorio je kako je za to potrebna adekvatna procijepljenost, poput talijanske. Prije toga ne, poručio je Beroš.


hr Wed Jun 23 2021 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609122906f52df03558b45b9/80
Foto: Grad Split

Zapalile se četiri tende u Mažuranićevom šetalištu

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.
Večeras oko 20.25 došlo je do požara u Mažuranićevom šetalištu u Splitu. Zapalile su se četiri tende.

Osim vatrogasaca, na terenu su i službenici PU splitsko-dalmatinske.

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.

hr Thu Jul 29 2021 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5bae4d0acb557a24c58b45ed/80

HRT večeras emitira koncert sjećanja na Olivera Dragojevića "Trag u beskraju"

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.
Ovih se dana posebno sjećamo jednog i jedinstvenog Olivera Dragojevića, koji nas je napustio prije točno tri godine. Sve je u znaku Olivera ovih dana u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Dani posvećeni Oliveru večeras će kulminirati koncertom "Trag u beskraju", kojeg će HRT prenositi na Drugom programu od 22 sata.

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.

Sunce lagano pada na Velom lukom i odmah ovi stihove dolaze na pamet: "Što bi voli' kad bi samo moga' u bonaci svrgat na srid vale, gledat Luku i vrh kampanela u sutonu dok se svitla pale."

- Pjesmu čije sam stihove rekao izvest će večeras ovdje na pozornici klapa "Ošjak". Bit će ovdje Oliverovi prijatelji, sjajni glazbenici poput maestra Alana Bilinskog, bit će Ante Gelo koji je osmislio cijeli program, Gibboni, Antonio Serrano, Marko Tolja, Tedi Spalato, i prilično iznenađujuće kombinacije za naše gledatelje, izvijestio je Duško Ćurlić iz Vela luke.

- Bit će puno emocija, sve vas pozivamo da budete u 22 sata uz drugi program Hrvatske televizije da uživate u ovom koncertu kojime slavimo Olivera, kojim slavimo sve one pjesme koje nam je ostavio, kojim slavimo njegov Trag u beskraju, dodao je za HRT.
hr Thu Jul 29 2021 20:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Evo što je odlučeno

Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća okupila je 29 od 31 gradskog vijećnika u amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a započela je aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima upućenima gradonačelniku Ivici Puljku, zamjenicima i stručnim službama. 

Odgovarajući na vijećničko pitanje o Korešnici, gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je to vrijedan projekt koji će se nastaviti raditi predviđenom dinamikom te kako su proteklih dana na tu temu održali nekoliko sastanaka. 

Najavio je i nastavak odluke Gradskog vijeća o izjednačavanju cijena u gradskim i privatnim vrtićima, ali i planove nove gradske uprave o nužnom proširenju vrtićkih i jasličkih kapaciteta:

- Sve je više roditelja koji odlučuju djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, no nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je neupisano 550 djece u prvom roku, u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicama i situacija je takva da će se za pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano. Veliki je pritisak za upise, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju godinu duže u vrtiću i ne oslobađaju mjesto. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta – rekao je gradonačelnik Puljak odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja i dodao da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama. - Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju – poručio je vijećnicima. 

Vijećnici su na današnjoj sjednici između ostalog izabrali članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Splita, a Lokalni plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj je na prijedlog većine vijećnika i gradonačelnika Ivice Puljka povučen i vraćen na doradu. 

Usvojeno je Izvješća o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine te su osnovana radna tijela Gradskog vijeća: Odbor za statut, poslovnik i propise, Odbor za proračun i financije, Odbor za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita, Odbor za predstavke i pritužbe, Komisija za urbanizam, Odbor za rad s nacionalnim manjinama, Odbor za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, Komisiju za suradnju s mladima, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. 

Na ovoj se sjednici nisu našle točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, budući da one trebaju proći pojedina radna tijela Gradskog vijeća, koja su se tek danas osnovala, a u odnosu na prijedlog iz travnja, namjera je proširiti ih u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova.

Na početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić uputio je čestitke Toniju Tomasu, gradskom vijećniku koji u Japanu na Olimpijadi kao trener prati Mateu Jelić, osvajačicu zlatne medalje. 
Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
hr Thu Jul 29 2021 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Zbog sudara pod utjecajem alkohola smijenjen voditelj zadarske krim policije

Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena.
Vezano uz prometnu nesreću o kojoj smo već izvijestili javnost, a koju je skrivio rukovodeći policijski službenik Policijske uprave zadarske, obavještavamo Vas kako je načelnik Policijske uprave zadarske, nakon obavljenog razgovora s predmetnim rukovoditeljem, podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti.
           
Naime, uvažavajući sve okolnosti događaja isti s današnjim danom prestaje obavljati poslove voditelja službe u Policijskoj upravi zadarskoj.
 
Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, poručili su iz PU zadarske.

U prometnoj nesreći koju je skrivio u srijedu ujutro u Bibinjama, lakše je ozlijeđena mlada vozačica.


hr Thu Jul 29 2021 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .