Igor Baković: xSTatic je vid subkulture koju bih želio podržavati u budućnosti!

Na vijest o neodržavanju xSTatica, festivala ulične kulture, promptno je reagirao Igor Baković, savjetnik splitskog gradonačelnika za kulturu i znanost. Kontaktirao je organizatora Peru Rančića koji mu je ponovio da su ove godine odustali zbog financijskih neprilika, te se zahvalio Bakoviću zbog reakcije, iako  nisu tražili potporu od Grada.

Već sljedeće godine, Festival se vraća, a neće se brisati grafiti koje je xSTatic ostavio Splitu iz prethodnih pet godina.

Baković nam je otkrio da je još prije par dana  tražio kontakt jednog od autora zidnih grafita na putu od Poljuda prema Jokeru, i ujedno organizatora xSTatic Festivala Pere Rančića. Povod je bio konstruktivni razgovor s Androm Krstulovićem Oparom o načinima uključivanja uličnih umjetnika u projekt Europske prijestolnice kulture Split 2020.

– Odmah nakon vijesti na portalu Dalmacija News sam jutros kontaktirao Peru Rančića. Moram reći da mi je iskreno žao što su organizatori bili prisiljeni otkazati fetival ove godine zbog neodazivanja brojnih sponzora koji su prethodno podržavali festival. Žao mi je prvenstveno zbog toga što je festival rastao iz godine u godinu i predstavlja upravo onaj vid suburbane kulture koju bih kao savjetnik za znanost i kulturu gradonačelnika Splita želio podržavati u budućnosti – otkrio je Baković.

Pohvalio je organizatore xSTatic Festivala koji su godinama većim dijelom uspješno financirali festival preko sponzora, a manjim dijelom sredstvima grada Splita.

– Uvidjevši da nisu u mogućnosti održati festival ove godine preuzeli su odgovornost. Od grada Splita nisu ni tražili financijska sredstva, a pogotovo nisu optuživali grad za ukidanje hvale vrijednog festivala – rekao je.

Dodao je da se još jednom pokazuje koliko je teško djelovati i raditi iskorake u kulturi u uvjetima teške ekonomske i financijske krize.  

Pogotovo nakon jutrošnje vijesti da je britanski The Economist svrstao Hrvatsku na listi 10 zemalja koje imaju najgoru ekonomiju u 2014. godini, u društvu sa Srednjoafričkom Republikom i Ekvatorijalnom Gvinejom. To je sada jasno, naglasio je, i brojnim umjetnicima i entuzijastima koji su svojim izvrsnim projektima obogaćivali kulturnu scenu grada.

– Na žalost, ti uvjeti su svakodnevnica nas koji donosimo, ponekad i vrlo teške odluke. 
Međutim takvi uvjeti za nas koji donosimo odluke ne smiju biti isprika. Sada, više nego ikad, imamo obvezu podržavati isključivo one projekte koji imaju dugoročnu razvojnu strategiju, i koji će biti ocijenjivani na temelju izvrsnosti, a ne podobnosti ili pritisaka – zaključio je savjetnik za kulturu i znanost.

POSLJEDNJE DODANO: