“Fra Šime nas je zvao u župni ured da pogledamo dokumentaciju o proširenju crkve”

U ponedjeljak je nastavljeno suđenje fra Šimi Nimcu i bivšoj bankarici za VIP klijente Splitske banke, Jasmini Bilonić za pronevjeru 9.8 milijuna kuna dobivenih prodajom crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi. 

Na splitskom Županijskom sudu saslušana su četvorica svjedoka fra Šime, Marija Jakir, Mate Topić, Toma Lozić i Dinko Vukušić

– Fra Šime je bio odličan, omladina ga je voljela, a na njegovim je misama cijela crkva bila puna. Bio je župnik kao niti jedan dosad; on je osoba za čije se vrijeme u župi povećao broj vjernika, spojio je i pomirio posvađane župljane, bio inicijator mnogih radnih akcija, a sa oltara je mnogo puta pozvao sve zainteresirane da dođu u župni ured i provjere što je do tog trenutka učinjeno po pitanju dozvola i suglasnosti oko plana proširenja crkve Sv. Nikole u Baškoj vodi – složili su se svi svjedoci pozvani od fra Šimine braniteljice, Nele Pedišić.

NADBISKUP BARIŠIĆ: MOLIM SUD DA ME VIŠE NE POZIVA NA RASPRAVE 

Inače, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić se ispričao zbog nedolaska, poslao Vijeću pod predsjedavanjem suca Slavka Lozine dopis u kojem ističe kako moli sud da mu ubuduće ne dostavlja poziv za svjedočenje budući da nikakvih saznanja o tome predmetu nema jer je sve doznao iz medija. U dopisu je također naveo i kako nikome nije nikada dao suglasnost za prodaju bilo koje nekretnine, tako i fra Nimcu. 

Prva je na klupu za svjedoke sjela Marija Jakir koja je redovito prisustvovala Nimčevim misama. – O prodaji crkvenog zemljišta ne znam ništa, ali o namjeri proširenja crkve je fra Šime redovito govorio na misi. S oltara je pokazivao papire i rekao da je dobio dozvole, a sve je vjernike pozvao da dođu provjeriti u župni ured vidjeti što je po tome učinjeno.  Nisam čula je li fra Šime o svemu tome pričao sa nadbiskupom, a bila sam na misi kad su postavljeni članovi župnog Ekonomskog i pastoralnog vijeća – posvjedočila je mještanka Baške Vode. 

Mate Topić, djelatnik Općine Baška Vode također se složio kako je fra Šime bio odlično prihvaćen u župi, te kako je na misama detaljno objašanjavao plan oko proširenja crkvenog zemljišta. 
– Htio je učniti ono što crkvi nedostaje, a ja kao djelatnik Općine znam da je dolazio provjeravati kako napreduju stvari oko molbe za proširenjem. Njegov cilj bio je financirati proširenje prodajom župnog zemljišta, a to nam je i govorio. 

– Župna kuća na rivi u Baškoj Vodi prodana je 7-10 godina ranije, svi smo to znali, ali isto tako smo znali da niti 10 posto dobivenog novca nije ostao u župi. Mi smo stoga svi stali uz fra Šimu jer je imao namjeru zadržati novac u župi, da ne ide dalje nego se tim novcem financira proširenje crkve. Prodaja te kuće za vrijeme tadašnjeg župnika nije bila tako transparentna kao ovaj slučaj sa fra Šimom. Ta je kuća na rivi oporučno župi ostavila jedna župljanka, a danas je u prizemlju poslovni prostor, prvi i drugi kat su apartmani – nastavio je Topić. 

TOPIĆ: PRIČA SE KAKO JE DIREKTOR TZ BAŠKA VODA DIGAO HAJKU NA FRA ŠIMU

– Po Baškoj Vodi kruže priče kako je Ante Jurišić, direktor Turističke zajednice Baška voda, zajedno sa nekoliko svećenika, pokrenuo hajku protiv fra Šime jer bi proširenje crkve zaklonilo pola prizemlja njegove kuće koja je odmah iznad crkve Sv. Nikole. Kasnije se pričalo kako je jedan od tih svećenika, fra Hrvatin priznao da je pogriješio što se priklonio Jurišiću. 

– Nekoliko mojih prijatelja i ja smo nakon što smo čuli za smjenu fra Šime, u svega sat-dva prikupili više od 800 potpisa podrške – dodao je djelatnik Općine Baška Voda dok se nije mogao sjetiti je li Nimac spominjao prodajnu cijenu zemljišta kao niti je li na misi rekao da je zemljište prodano. 

Potom je svjedočio Toma Lozić, član Ekonomskog i pastoralnog vijeća župe Bast Baška Voda. 
– U Vijeću sam bio i prije dolaska fra Šime, na prvom sastanku u veljači 2011. godina bilo je razgovora o proširenju crkve gdje nas je župnik upoznao s tom idejom i rekao kako će u tu svrhu pribaviti sve potrebne dozvole. Ne sjećam se je li tad spominjao da je o tome porazgovarao sa nadbiskupom Barišićem. Razgovarali smo o financiranju tog proširenja crkve Sv. Nikole, bilo je planirano da prodajom zemljišta pokrijemo 70-80 posto troškova, ostatak bi priložili župljani – kazao je Lozić tročlanom Vijeću splitskog Županijskog suda.

“NA MISI JE KAZAO KAKO JE ZEMLJIŠTE PRODANO”

– Trebale su razne dozvole, građevinska i spomenička jer je crkva starija od 100 godina, ali je fra Šime s oltara rekao da ih je sve ishodovao, te kako sve o tome vjernici mogu pročitati na oglasnoj ploči ispred crkve ili pogledati dokumentaciju u župnom uredu. Na misi je također i obznanio da je zemljište prodano, ja tada nisam bio, ali mi je rekla žena – dodao je. 

Lozić je također priznao kako je 15-ak članova Ekonomskog i pastoralnog vijeća na tom sastanku u veljači 2011.godine dalo fra Šimi Nimcu suglasnost za proširenje koje u tu svrhu obuhvaća i prodaju crkvenog zemljišta. – Mi smo savjetodavan organ, ne postoji akt koji bi svećenika obvezivao na podnošenje izvješća o svom radu. Neki su nas u Baškoj Vodi prozivali zbog te suglasnosti jer im je cijela priča bila sumnjiva, drugi su se s tim složili – završio je Lozić.

POSLJEDNJE DODANO: