24. Marulićevi dani: Najava trećeg festivalskog dana

U popratnom programu 24. Marulićevih dana u petak 25. travnja u formi javnog čitanja bit će praizveden dramski tekst Ružice Aščić U meni raste. Na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 12:30h drugonagrađenu dramu na natječaju Marin Držić čitat će studenti glume Umjetničke akademije u Osijeku.

“Drama U meni raste” donosi priču neobičnog ljubavnog trokuta Muškarca, Žene i Sestre.  Muškarčeva partnerica (Sestra) boluje od nepoznatog psihičkog oboljenja koje napreduje rapidnom progresijom te joj oduzima svaku mogućnost suvisle komunikacije sa vanjskim svijetom. Brinući o njoj Muškarac i Žena se polagano zbližuju bolno svjesni etičkih komplikacija koje ta veza donosi sa sobom. Autor(ica) drame kreira suptilnu mrežu odnosa i emocija među likovima na način koji je izazovan za sva moguća buduća glumačka uprizorenja teksta.“ Tim je riječima svoju odluku o nagrađivanju ovog komada obrazložilo Stručno povjerenstvo koje je radilo u sastavu: Helena Sablić-Tomić, Nina Violić i Mario Kovač.

Na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 16 sati pod mentorstvom Joška Ševe studenti prve godine glume Akademije dramske  umjetnosti iz Zagreba predstavit će svoj rad u prezentaciji nazvanoj Sex, Lies & Videotapes – Ljubav je u Poznanovcu. Ulaz na ovo, kao i sva sva događanja u popratnom festivalskom programu je besplatan.

 Komediju Mate Matišića Svećenikova djeca izvest će Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba na 24. Marulićevim danima u petak, 25. travnja s početkom u 20 sati na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. U predstavi koju je režirao Mario Kovač igraju Željko Königsknecht, Edo Vujić, Branka Trlin, Velimir Čokljat, Ivan Đuričić i Anita Matić Delić.

Don Fabijan, svećenik u malom dalmatinskom otočnom mjestu dolazi na ideju kako se boriti protiv kontracepcije. U dogovoru s trafikantom Petrom počinje bušiti prezervative koje ovaj prodaje u svom kiosku, a pridružuje im se i bogobojazni ljekarnik Marin koji umjesto kontracepcijskih pilula prodaje vitaminske tablete. Kao posljedica toga poraste broj trudnoća, a vijest o demografskoj eksploziji na otoku postaje senzacija. No, stvari polako počnu izmicati Don Fabijanovoj kontroli…

Mate Matišić jedan je od najboljih i najizvođenijih suvremenih hrvatskih dramskih pisaca, scenarista i glazbenika. Rođen u Ričicama 1965. Osim u Hrvatskoj, drame su mu postavljane u kazalištima Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Rusije, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Prva izvedena drama mu je Bljesak zlatnog zuba koja je, u režiji Marina Carića, praizvedena 1987. u HNK Split. Skladao je glazbu za brojne filmove i kazališne predstave. Dobitnik je mnogih nagrada za kazališne tekstove i glazbu.

Svećenikovu djecu Matišić je napisao 1997, a djelo je praizvedeno u splitskom HNK 1999. u režiji Božidara Violića. Slijedilo je moskovsko uprizorenje u režiji Aleksandra Ogarjova koje je na Marulićevim danima 2005. nagrađeno Marulom kao najbolja predstava 15. izdanja festivala hrvatske drame. Nakon izuzetno uspješne ekranizacije usljedila je prošlogodišnja premijera u Kerempuhu. Redatelj Mario Kovač najveći kvalitetu Svećenikove djece vidi upravo u ključnoj Matišićevoj osobini da “se ne libi prokazati kako je Car gol te time taknuti u osinjak i primiti na sebe bijes klera u želji da, barem na dramskom papiru, očuva sekularnost države.“

POSLJEDNJE DODANO: