Razgrabljene ulaznice za indexovce, druga predstava u 21

U rekordna dva dana rasprodana je hrvatska premijera predstave “Kod Tita u raju” koju izvode članovi legendarnog Indexovog radio pozorišta, te će zbog toga osim izvedbe 21. ožujka u 19 sati, biti organizirana još jedna istog dana s početkom u 21 sat. Predstave će biti izvedene u splitskom kinu Central.

U predstavi igraju bivši indexovci Branislav Petrušević Petrući i Ranko Goranović uz mladog glumca Ljubu Stankovića. Njihovi likovi su Tito,Milošević Tuđman koji se nalaze u raju i tada nastaje urnebesna komedija.

Predstava će, kako tvrde autori, reći mnogo o današnjoj situaciji i bivšim pogreškama, a publika će, u njihovom stilu britke političke satire, doznati i koji su krivci za to. Garantiraju da će publiku nasmijati do suza kroz izvrsne imitacije poznatih likova.

Članovi popularnog Indexovog pozorišta napravili su novi bum premijerom ove predstave koja je održana uoči nekadašnjeg Dana republike i zasjedanja AVNOJ-a, 28. studenog prošle godine, u sarajevskom Domu mladih. Karta više, napominju organizatori, tražila se tjednima prije. Inače, Indexovo radio pozorište je nastalo sedamdesetih godina prošlog stoljeća na kultnom Beogradskom radiju 202. Mnoga danas poznata imena srpskog novinarstva, književnosti i umjetnosti prošli su kroz redakciju Indexa 202. Osamdesetih godina osvajaju publiku političkom satirom, vrućim temama i parodijama. U to je vrijeme tabu tema bila Titova smrt o kojoj su oni na svoj način govorili u svojim emisijama što im je donijelo još veću popularnost.

Indexovo radio pozorište postaje kultna emisija u tadašnjoj Jugoslaviji iako se mogla čuti samo u okolici Beograda. Javno izvođenje u Sava Centru i pojavljivanje na televiziji donijelo im je Oskar popularnosti. Krajem osamdesetih njihove parodije i oštra satira se bave Slobodanom Miloševićem i to im je donijelo zabranu 12 uzastopnih emisija.

Poznata je TV emisija iz 1988. iz TV studija Sarajevo u kojoj zajedno nastupaju s Top listom nadrealista iz Sarajeva i zagrebačkim Zločestim dječacima.

Početkom devedesetih, raspadom države raspada se i Indexovo pozorište. Brend se razdvaja na nekoliko dijelova, nastavljaju se igrati predstave i stvarati video materijali. Emisije koje se pamte iz vremena kraja osamdesetih i početka devedesetih godina su “Crvenkapa” i “Nas ne smije nitko da bije kod Terazijske česme”.

Zadnja emisija je emitirana 1996. godine nakon čega je programsko vodstvo Radija 202. zaključilo da više nema programskih potreba za takvom vrstom emisije.

Podsjećamo, karte se po cijeni od 70 kuna mogu kupiti u Music Shopu Koteks od 8 do 14 i od 17 do 20 sati, te u kinu Central od 17 do 20 sati. Do karata se može i preko interneta na www.port.hr. Dodajmo još da se sve informacije mogu dobiti na 095 8008 742.

POSLJEDNJE DODANO: