Stožer: Uoči rasprave o referendumu Pupovac izvlači anonimni slučaj

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je policiju da uđe u trag vlasniku facebook profila na kojem je ovih dana objavljen poziv na bojkot srpskih prodavaonica u Vukovaru dok se iz Vukovara “ne makne ćirilica”, a o kojemu je na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

– I opet, baš u trenutku kad se treba voditi rasprava o referendumu, Pupovac izvlači novi anonimni slučaj izmišljajući protivnika kako bi stvorio privid ugroze srpske manjine. Izmišljeni bojkot srpskih trgovina i proizvoda Pupovac prenosi s izmišljenog facebook profila. S obzirom na to da je Pupovac kao saborski zastupnik ovu izmišljotinu, ne čekajući provjeru lansirao, bilo bi poželjno da se slučajem pozabavi policija – navodi se u priopćenju Stožera.

Iz Stožera tvrde da je facebook profil na kojem se poziv nalazio u međuvremenu ugašen, ali kako svaki iole informatički obrazovanom čovjek zna da fecebook bilježi i zatvorene račune te da se onome tko je profil otvorio i administrirao lako može ući u trag.

Milorad Pupovac na koferenciji za novinare naveo je kako se poziv na bojkot preko društvenih mreža upućen Hrvatima u Vukovaru, odnosi na srpske proizvode i 35 trgovina i obrta s adresama čiji su vlasnici Srbi koji pošteno rade svoj posao, i ucjenjuju ih se time hoće li u Vukovaru biti ćirilice ili ne. Po njegovim riječima, to je karakteristično za nacističke, fašističke i ustaške režime 30-tih godina 20. stoljeća i nije svojstveno europskim demokratskim sustavima.

U priopćenju za javnost, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara dotiče se i današnje odluke Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora koji je Saboru predložio da od Vlade zatraži provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum za promjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Odboru spočitavaju da je izbjegao automatsko slanje prijedloga Ustavnom sudu kako bi se i dalje odugovlačilo s donošenjem odluke o referendumu.

– Saborsku točku o dvojezičnosti u Vukovaru “drže ne ledu” sedam mjeseci istodobno hineći skrb za Vukovar, Hrvate i nacionalne manjine – navode iz Stožera optužujući “vladajuće da besramno manipuliraju potpisima više od 600.000 građana.

POSLJEDNJE DODANO: