Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63b69e7a5d7965318b8b45a0/80

Idućih dana očekuje se širenje gripe i upale, liječnici zadovoljni odazivom na cijepljenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Na sva važna pitanja odgovor ima prim.mr.sc. Diana Nonković, dr.med., specijalist epidemiolog, Voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije

Sezona je respiratornih bolesti. U Hrvatsku je stigla gripa, kao i cjepivo protiv nje. Uz gripu, stručnjaci preporčaju i cijepljenje protiv upale pluća, koja je učestala u ovim zimskim mjesecima. U sklopu javno- zdravstvene kampanje „Reagiram i preveniram“, koja poziva građane na prevenciju i zaštitu od respiratornih bolesti- gripe i pneumokoka. Na sva važna pitanja odgovor ima prim.mr.sc. Diana Nonković, dr.med., specijalist epidemiolog, Voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije. 

Epidemiološke mjere su ove sezone blaže. Gripa je stigla u Hrvatsku. Što možemo očekivati kod nas i to ne samo kada govorimo za gripu, već i upalu pluća? Vidi li se već sada da će biti povećan broj oboljelih? 

Kako je tek započela sezona gripe, za sada ne uočavamo poseban porast oboljelih, u narednim danima očekujemo znatno veće širenje virusa influence u populaciji. Prema prijašnjim sezonama broj oboljelih povećavao se tijekom jeseni i zime, uglavnom sa kliničkim slikama gripe uzrokovane sojem A, a u proljeće sojem B. Također, porastom broja građana oboljelih od gripe, povećava se i  vjerojatnost da će starije uz osobe koje boluju od kroničnih bolesti oboljeti i imati težu kliničku sliku gripe, odnosno moguću komplikaciju u vidu pneumokokne infekcije. 

Cjepiva protiv gripe i pneumokoka/teškog oblika upale pluća dostupna su u Hrvatskoj. Do kada i gdje se građani Splitsko- dalmatinske županije mogu cijepiti? Može li se istodobno cijepiti protiv gripe i pneumokoka/upale pluća?  

Građani Splitsko-dalmatinske županije se mogu protiv gripe i protiv pneumokokne bolesti cijepiti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije ili kod svojih odabranih obiteljskih liječnika, odnosno odabranog pedijatra. Cijepiti se mogu istovremeno s cjepivom protiv gripe i protiv pneumokokne bolesti, s tim da se protiv gripe cijepi svake godine, a broj doza i vrsta cjepiva protiv pneumokokne bolesti koje će osoba primiti ovisi o kroničnim  bolestima od kojih boluje. Polisaharidno cjepivo protiv pneumokoka se nakon 65. godine života prima samo jednom u životu. 

Možete li nam reći koje su skupine građana s povećanim rizikom od razvoja teških oblika gripe i teške upale pluća? 

Cijepljenje protiv gripe je prvenstveno preporučeno osobama u dobi od 65 godina i starijima, štićenicima i djelatnicima domova za starije osobe, djeci i odraslim osobama s kroničnim bolestima srca, pluća, metabolizma (dijabetes), bubrega, hematološkim bolestima, osobama sa oštećenjima imunosnog sustava, zdravstvenim radnicima i trudnicama. 

Cijepljenje protiv pneumokokne bolesti se preporučuje bez obzira na dob svim imunokompromitiranim osobama, osobama koje nemaju slezenu, te osobama koje boluju od kroničnih bolesti srca, pluća, jetre, bubrega i metaboličkih bolesti kao npr. šećerna bolest. 

Cijepljenje je za ove osobe koje su u povećanom riziku - besplatno.

Spomenuli ste osobe s dijabetesom i kroničnim srčanim bolestima, koliko gripa/upala pluća povećavaju rizik od komplikacija tih bolesti?

Ta skupina građana tijekom infekcije virusom influence ili streptokokom pneumonije ima znatno veću opasnost od nastanka ozbiljnih komplikacija, koje često zahtijevaju bolničko liječenje i koje mogu rezultirati na žalost lošim ishodom bolesti. Češće  komplikacije gripe u osoba s dijabetesom i kroničnom srčanom bolesti su pogoršanje kontrole glukoze u krvi bronhitis, sinusitis, upala srednjeg uha, ali i pogoršanje srčane funkcije, virusna upala pluća. Na komplikacije gripe se može nadovezati i pneumokokna infekcija s bakterijskom upalom pluća, poteškoćama disanja i pogoršanjem plućne funkcije ili sepsom. 

Kada je zapravo najbolje cijepiti se protiv gripe i pneumokoka?  

Protiv gripe je potrebno cijepljenje svake godine, pred početak sezone influence. Cjepivo protiv gripe se modificira i prilagođava prema epidemiološkim praćenjima cirkulacije pojedinih sojeva diljem svijeta. Zaštita nakon cijepljenja protiv virusa influence je do šest mjeseci po primitku cjepiva, a nuspojave su blage i uglavnom lokalne prirode. Cijepiti se može od listopada/studenog, čim je cjepivo dostupno, pa sve do siječnja ili veljače, kako bi cijepljene osobe bile zaštićene tijekom sezone gripe. Protiv pneumokoka  može se cijepiti tokom cijele godine i na taj način prevenirati komplikacije koje mogu nastati tijekom bolesti izazvane tom bakterijom.. 

Na žalost procijepljenost u Hrvatskoj je niska. Kako potaknuti građane, a posebno one s povećanim rizikom na cijepljenje i objasniti da na taj način štite sebe i svoje zdravlje? 

Već cijelo posljednje desetljeće zamijećen je lošiji interes građana za cijepljenje protiv zaraznih bolesti za koje su dostupna cjepiva. Gripa i pneumokokna bolest nisu bezazlene bolesti za starije i osobe koje boluju od kroničnih bolesti jer ih i godine i bolesti čine imunokompromitiranim i osjetljivijim na infekcije. Kod takvih osoba su češće hospitalizacije radi komplikacija gripe, uključujući i pneumokoknu bolest, a u jedne od osam hospitaliziranih zbog gripe se kao komplikacija javlja srčana bolest, odnosno pogoršava postojeća.

 

 

Po vašem mišljenju i iskustvu koliko su gripa i pneumokokna bolest ozbiljne i što savjetujete našim građanima? 

           

 

Premda je pojavnost pneumokokne bolesti češća u hladnijem dijelu godine, važno je spomenuti i ulogu virusa gripe koji oštećuje sluznicu respiratornog sustava koja je posljedično prijemčivija za druge viruse i bakterije, može se pojaviti bilo kada.

 

 

Jeste li zadovoljni trenutnim odazivom na cijepljenje u Vašoj županiji? 

 

Zamijećujemo pojačani interes građana za cijepljenje protiv pneumokoka, ali i gripe, ali se nadamo još boljem odazivu, posebno za cijepljenje protiv pneumokoka.

 


hr Thu Jan 05 2023 10:58:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e161d15d7965e4dd8b4667/80
Foto: Čistoća Split

Učenici OŠ Plokite pokazali zavidno znanje o novom sustavu odvajanja otpada

Podsjetimo, nedavno su na šest lokacija u kotaru Bol i na dvije lokacije na Kmanu, otvoreni polupodzemni spremnici koji su zamijenili dosadašnje kontejnere.

- Za početak novog sustava odvajanja otpada odabrali smo jedan od najljepših gradskih kotareva u Splitu. Na Plokitama, kvartu u kojem sam i sam odrastao, klasične kontejnere zamijenili smo modernim polupodzemnim spremnicima. 

Pozitivan napredak već je vidljiv, a kako bi se on nastavio od svih građana trebamo pomoć kako bismo bili još uspješniji. Motivirajte vaše roditelje, bake, djedove, prijatelje, informirajte ih i uvjerite da je odvajati lako, a ako treba pozovite ih na red,  jer vi najbolje znate koliko je odvajanje otpada važno, za grad i budućnost našeg planeta, istaknuo je gradonačelnik Splita Ivica Puljak tijekom posjeta Osnovnoj školi Plokite gdje je u organizaciji Čistoće d.o.o. Split održana edukacija o novom sustavu odvajanja otpada za učenike viših razreda.

Profesorica biologije i prirode Vera Ožegović te profesor biologije i kemije Joško Rubelj, učenicima su objasnili kako funkcionira odvajanje otpada u polupodzemne spremnike koji su početkom prosinca postavljeni na Plokitama. Potom su svoje znanje imali priliku testirati na kvizu znanja kojeg je osmislila Barbara Vesanović Gašić, influencerica koja na društvenim mrežama pažnju posvećuje „zelenim” temama i ekologiji.

- Odvajanjem otpada svi zajedno možemo smanjiti količinu komunalnog otpada koji se trenutno odlaže na Karepovac, a neiskoristiv je i značajno onečišćuje tlo, vodu i zrak. S druge strane, odvojeni papirnati, metalni, plastični, biootpad i stakleni otpad, ponovno se mogu iskoristiti kao sirovina, čime štedimo energiju i resurse. I ovim putem stoga apeliram na sve građane Splita, od najmlađih do onih najstarijih, da počnu odvajati otpad u svom kućanstvu. Lako je, poručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Podsjetimo, nedavno su na šest lokacija u kotaru Bol i na dvije lokacije na Kmanu, otvoreni polupodzemni spremnici koji su zamijenili dosadašnje kontejnere. Postavljanje spremnika na drugim lokacijama nastavlja se i dalje, a po završetku ugradnje, u svaki gradski kotar stići će i informativni štand Čistoće d.o.o. Split kako bi svi građani imali priliku doznati sve što ih zanima o novom sustavu odvajanja otpada. 

Upravo primjena tog sustava omogućit će produženje vijeka trajanja Karepovca, čišću i uredniju sredinu te postizanje stope od minimalno 50% odvojenog otpada, koliko nalaže Europska unija.

hr Mon Feb 06 2023 21:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e15c585d796531e28b4579/80
Foto: Grad Makarska

U Makarskoj poduzetničke priče napunile dvoranu Arte

Makarski poduzetnici okupili su se oko projekta ,,Lokale u kale''

Poduzetničke priče, prvi ciklus edukacija u sklopu projekta Grada Makarske ,,Lokale u kale'', čiji je cilj očuvanje stare gradske jezgre i vraćanje života i poduzetništva u centar grada,  prošlog su petka do zadnjeg mjesta napunile dvoranu Arte. 

Nakon prošlotjednog predstavljanja programa potpora poduzetnicima i obrtnicima, najava da će u Makarskoj gostovati poznati poduzetnici iz područja ugostiteljstva, gastronomije, proizvodnje i suvenira, baš iz djelatnosti za koje Grad Makarska nudi potpore, privukla je pažnju makarskih ugostitelja, umjetnika i malih poduzetnika.

Događanje je otvoreno craft panelom u kojem su sudjelovali Jelena Nosić (Poetica Gin), Davor Šimićić(Varionica) i Marko Marinković (Kava Family) u kojem su Makarani mogli saznati kako nastaje gin od biokovskih trava, tko su pioniri craft beer scene u Hrvatskoj te kako nastaje i gdje se može popiti vrhunska kava. Kako turistima ponuditi doživljaj ispričali su Barbara Lončarić Lučić (Dubrovnik Walk of Fame) i Tino Ateljević (Summer Blues Katamaran) a s publikom je svoja iskustva podijelio i poznati ugostitelj Marin Medak,(Rougemarin) koji je za makarske ugostitelje imao niz korisnih savjeta.

Svoje priče ispričale su i žene poduzetnice Danijela Drčec(aDorable), Mirta Atlilija(Miscotti) i Nina Film(Jou Jou Botanicals), a kao šlag na kraju inspirativnu prezentaciju Raditi se (ne) mora imala je poslovna savjetnicu za male poduzetnike i autorica knjiga o poduzetništvu Kristina Ercegović, koja je rado odgovarala na pitanja makarskih ugostitelja. Nakon završetka panela druženje i razmjena iskustava nastavljena je uz prezentaciju i degustaciju proizvoda gostiju kojima su se pridružili i lokalni vinari. Projekt su svojim dolaskom podržali i predstavnici Udruženja obratnika Makarska te predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš.

Panel raspravu vodili su gradonačelnik Zoran Paunović i njegova zamjenica Antonia Radić Brkan koji su u uvodnom dijelu objasnili zašto je za Makarsku toliko važan projekt revitalizacije stare gradske jezgre.

 –  Makarska je već dugi niz godina nekontrolirano raste ali bez razvoja. Na nama je da donesemo odluku  povučemo ,ručnu''. Zašto stara gradska jezgra? Bilo svakog grada je centar, tu je život, tu je onaj mediteranski šarm zbog kojeg nam turisti dolaze. Donošenjem Pravilnika o uređenju stare gradske jezgre prošle godine počeli smo sa čišćenjem estetske buke, a prvi preduvjet je bio rješavanje Peškere. Svi znamo da je Grad zamro kad se Peškera otvorila, a možda je mogao i postojati neki suživot da se radilo planski, a ne stihijski. Nakon Peškere, vraćamo život u staru gradsku jezgru – aktivirali smo potpore za poduzetnike, dosta je široka paleta djelatnosti a potpore su od 2.000,00 do 10.000,00 eura. Uskoro kreće i natječaj za poslovne prostore a pripremili smo i jedan katalog inspiracije u kojem smjeru bi htjeli da grad ide kad se razmišlja o gastronomiji i ugostiteljstvu, trgovini i proizvodnji. Sve aktivnosti privatnog i javnog sektora bit će u službi oživljavanja stare gradske jezgre. Promjene se ne mogu vidjeti odmah no kroz nekoliko godina vidjet ćemo i rezultate koji će nam dati mogućnost da živimo održivo i bez neugode i grižnje savjesti ostavimo grad generacijama koje dolaze, glavna je poruka Grada Makarske sa subotnjeg panela.

hr Mon Feb 06 2023 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e144bb5d7965e6e08b45a5/80
Foto: Turistička zajednice grada Solina

U Solinu otvorene prijave za 9. Međunarodni kongres povijesnih gradova

Koncept “Meet, share & build” okupit će i ove godine dionike iz turizma i kulturne industrije i potaknuti ih na upoznavanje, razmjenu iskustva i razvoj novih turističkih proizvoda

Prijavite se za sudjelovanje na 9. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji će se održati od 23.3. – 31.3.2023. u Solinu u organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Hotela President Solin i Grada Solina.

Prijaviti se možete putem linka, najkasnije do 17. ožujka 2023. godine.

Napomenut ćemo kako su šestu godinu zaredom otvorene prijave i za međunarodnu kulturno turističku nagradu “Plautilla” koja će se dodijeliti u četiri kategorije, za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno turističkih proizvoda. Prijaviti se možete putem linka, najkasnije do 11. ožujka 2023.godine.

Sudionike očekuju zanimljiva izlaganja, brojne panel diskusije, a više informacija o programu kongresa i predavačima pogledajte na web stranici. 

Prijavite se na vrijeme i budite dio ovog jedinstvenog događaja!

hr Mon Feb 06 2023 19:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e14ef25d796531e28b4573/80
Foto: Ivana Ivanović

Zviždačica Đerek odgovorila Plenkoviću: "Nervozan je, očito ga žuljam"

"Po toj analogiji, kako se na javnom natječaju od svih u Splitu baš ova Đerek zaposlila? Oni dolje svi ucviljeni"

Maja Đerek u studiju N1 televizije govorila je o aferi povezanoj s dopisivanjem premijerovih suradnika oko zapošljavanja određenih pojedinaca. Između ostalog, komentirala je i izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je, odgovarajući na novinarska pitanja o ovoj aferi u četvrtak, spomenuo upravo nju.

- Po toj analogiji, kako se na javnom natječaju od svih u Splitu baš ova Đerek zaposlila? Oni dolje svi ucviljeni, moraju ići u Njemačku sada, a ona se zaposlila. Je li to tema? - rekao je tom prilikom Plenković.

- Upravo u ovom slučaju su se iskristalizirale najbliže premijerove osobe koje sam baš ja prijavila i prokazala u njihovim nekretninskim aferama. Samo spominjanje mog imena od strane Plenkovića, gospodina AP, mi je razumljivo.

Razumljiva mi je nervoza jer se pojavljuju ista imena koja su se pojavljivala u cijeloj aferi koju sam ja otkrila - gospodin Zvonimir Frka-Petešić, gospodin Krunoslav Katičić, poznat i kao glavni kadrovik u HDZ-u, gospodin Mario Banožić se također spominje, a sada se pridružio i Marko Milić,  rekla je Đerek

- Premijer na jedan smiješan način pokušava moje zapošljavanje u Splitu, temeljem transparentnog javnog natječaja, izjednačiti s ovim zapošljavanjem putem SMS poruka. Moje zapošljavanje u Splitu je prošlo pod budnim okom medija koje sam upravo ja pozvala upravo zbog transparentnosti. Očito Plenkoviću ne odgovara da se takav slučaj i takvi transparentni natječaji prošire jer onda njegovi najbliži suradnici ne bi mogli zapošljavati putem SMS poruka, dodala je Đerek.

Smatra da "očito žulja" Plenkovića, zbog svih dokaza koje je dostavila nadležnim tijelima u procesima protiv njegovih bliskih suradnika.

Upitana za komentar tišine iz Uskoka koja je nastupila nakon serije poruka u kojem se glasnogovornik raspituje za svoje prijatelje kod direktora tvrtki u kojima rade, Đerek je odgovorila: - Meni to sve djeluje smiješno i samo pokazuje to da se ne radi posao koji bi se trebao raditi, a to je ispitivanje je li bilo kakvih kaznenih djela.

hr Mon Feb 06 2023 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .