Popović: “Mužinić Bikić bi kao ravnateljica morala znati da odluka o besplatnom obroku nije provediva”

Ante Popović, predsjednik kotara Neslanovac i županijski vijećnik Mosta u četvrtak je progovorio o problemu provedbe uvođenju besplatnog obroka koja je obradovala mnoge roditelje.

Prvenstveno kao roditelj smatram da je navedena mjera dobra, posebno u današnje vrijeme gdje nas val poskupljenja pogađa sa svih strana, no oni koji su donijeli navedenu odluku svakako bi trebali znati da 90% škola nema uvjete za isto provesti. Moram se osvrnuti na jučerašnju nelogičnu izjavu Zrinke Mužinić Bikić, inače višegodišnje ravnateljice OŠ Srinjine, koja je u ime HDZ-a kritizirala trenutnu vlast u Splitu zbog problema oko uvođenja obroka za sve osnovnoškolce. Umjesto da kao ravnateljica školske ustanove javno upozori kako Odluka o jednom besplatnom obroku koju je donijela Vlada RH u ovom trenutku nije provediva, ona radi upravo suprotno.
– Smatram da za početak treba javno istupiti i reći kako škole nemaju uvjete za provedbu Odluke, pod tim uvjetima se podrazumijevaju školske kuhinje i blagovaone. Državni pedagoški standard (DPS) je akt kojeg se rijetko ili nikako spominje, a s njim se definiraju minimalni uvjeti za ujednačen razvoj osnovnog školstva u RH. Vidimo kako Zrinka Mužinić Bikić nigdje ne spominje taj dokument jer joj je vjerojatno nevažan. Ako nekoga treba prozivati onda su to Andrej Plenković i Radovan Fuchs. Takvo ponašanje govori koliko Zrinka Mužinić Bikić vodi računa o djeci koja pohađaju školu u kojoj je ravnateljica. Članak 38.st.2. DPS kaže kako: PREHRANA SE IZVODI U BLAGAVAONICI. U OČUVANJU ZDRAVLJA UČENIKA U ŠKOLI SE NE MOGU NUDITI BRZA HRANA I GAZIRANA PIĆA. Po informacijama iz splitskih škola, Grad će provesti javnu nabavu za sve škole tako da će se djeci dostavljati obrok iz pekarskih obrta. E sad bih volio da Zrinka Mužinić Bikić javno objasni ovaj članak DPS-a, da li se proizvodi koje će dostavljati pekarski obrti smatraju brzom hranom i hoće li ti proizvodi biti u skladu s normama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ili ako ima možda neko drugo rješenje, neka ga podijeli s javnošću, vjerujem da isto zanima i njezine kolege u županiji, kojom gle čuda upravlja njezin HDZ.

POSLJEDNJE DODANO: