Ukrajina uvodi vize za Ruse i napušta ZND

Ukrajina je odlučila uvesti vize za ruske državljane i izaći iz Zajednice neovisnih država (ZND) koju čini jedanaest nekadašnjih sovjetskih republika, rekao je u srijedu tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranuAndrij Parubij.

“Ministarstvo vanjskih poslova zadužili smo za uvođenje viznog režima s Rusijom”, rekao je Parubij nakon sastanka Vijeća. “Donesena je i odluka o tomu da se pokrene proces izlaska iz ZND-a” u kojemu dominira Ruija.”

Mjere su najavljene nakon pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji. Parubij je također kazao kako Kijev priprema i plan evakuacije s Krima vojnika članova njihovih obitelji, s obzirom na to da su ukrajinske vojne baze okupirale ili opkolile ruske vojne snage.

“Pripremamo i mjere koje će vojnicima i članovima njihovih obitelji koje se nalaze na Krimu omogućiti brz povratak u kontinentalni dio Ukrajine”, rekao je Parubij dodavši kako bi Ukrajina željela organizirati zajedničke vojne vježbe sa saveznicima koji zemlji jamče neovisnost, a to su SAD i Velika Britanija koji su Ukrajini zajamčili teritorijalni suverenitet kada se ta bivša sovjetska republika 1994. odrekla nuklearnog arsenala.

POSLJEDNJE DODANO: