Ni danas nije bilo dosadno Lovri Kuščeviću na sudu – ćaskao je s bivšom suprugom, pružio joj bombon i pisao u notes Ministarstva pravosuđa

Do sudnice su ga dovele afere s nekretninama i zemljištem u općini Nerežišće u kojoj je bio načelnik, a bivši HDZ-ov ministar i politički tajnik, još uvijek aktualni šef općinske organizacije HDZ-a Nerežišće Lovre Kušćević očito ne vidi ništa sporno u optužnici USKOK-a kojom je baš on inicirao izmjenu prostornog plana općine kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.
Istraga je naknadno dva puta proširivana pa su uz Kuščevića optuženi i njegova sada bivša supruga Zorana Kuščević koja je mjesto na optuženičkoj klupi u utorak dijelila s Lovrom. Dijelili su papire s tekstom optužnice, ćaskali dok su se ispitivali svjedoci, pitanja branitelja pozorno slušali, a Lovre je bivšoj supruzi pružio i bombon. Rečeno iz usta svjedoka zapisivao je u notes, znakovito, sa znakovima Ministarstva pravosuđa.
Tek se u drugoj rundi ispitivanja, nakon podneva, u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda ukazao i bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić. Nisu se pojavili Lovrin šogor Ivica Žuvić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović, no proces može teći i bez njihove prisutnosti.

Pokojni brat prvog svjedoka Vinka D. (78) prodao je Zorani Kuščević pašnjak za oko 30 tisuća kuna u siječnju 2019. godine, a da je znao da će se prostor kasnije prenamijeniti u građevinsku zonu ne bih ga prodao za taj novac jer bi “bila veća cina”.
– Oni su to dogovarali. Što je i kako bilo, to ne znam. Brat je bio gazda, imao je malu mirovinu i ja sam mu reka da proda jer je imao iljadu i sto kuna penzije. Eto, da ima nešto novca dok je živ. Oni su otišli to sredit u Supetar. Raspitivali smo se u susjede pošto je ona prodala svoj teren, ali nije htjela reći. Ne znam zašto je ugovor sklopljen s njegovom ženom. Na toj čestici je danas zgrada, zidovi samo, nije dovršena – rekao je svjedok.
Majka Nikole S. (55), koji je drugi svjedočio, prodala je pašnjak za oko 10 tisuća kuna i to samostalno jer je imala nesređene odnose s obitelji, a trebala je novac – pretpostavlja tako njezin sin. 
– Da smo sestra i ja imali bilo kakva konkretna saznanja da će se tamo kasnije pretvoriti u građevinsko zemljište, reagirali bismo. 
Branitelj Lovre Kuščevića Joško Čeh optužio je svjedoka da je na ispitivanju u USKOK-u prešutio da u blizini prodane dvije čestice Kuščevićima imaju teren u građevinskoj zoni i da mu je sestra arhitektica legalizirala jedan objekt pa da bi iz toga proizašlo da bi njegova majka i mogla nešto znati o prenamjeni zemljišta jer je zemlju kupila sedam mjeseci nakon što je donesena Odluka o pokretanju izmjena prostornog plana u općini Nerežišće 2009. godine.
Na scenu su poslije podneva stupili lokalni HDZ-ovci. Jedan od trojice, sada potpredsjednik HDZ-a općine Nerežišće, Dinko M. (42) nesuvislo je govorio o radu Općinskog vijeća kojega je on bio član u dva navrata, od 2007. do 2009. godine i ponovno od 2013. do 2017. godine. U nekoliko je puta govorio kako je ispitivač ispred USKOK-a inicirao odgovore “Lovro Kuščević” te da su njegove izjave izvučene iz konteksta. U jednom je trenu pobrkao pojmove pa je na pitanje tužiteljice Rie Ergotić (koja je sve svjedoke britko i odlučno ispitivala – op.a.) o odlukama Općinskog vijeća ovaj odgovarao o odlukama u stranci.
– Dan danas pričamo o tome tko će biti predsjednik, i nemamo pravog kandidata. A o kandidatima za izborne liste razgovaramo i godinu dana prije izbora – govorio je svjedok.
Kad mu je Ergotić u više navrata dala na uvid odluke Općinskog vijeća, njegove izjave pred USKOK-om i prijedlog vijećnika dok je bio u vijeću – tvrdio je da većinu zapisnika sa ispitivanja nije pročitao, a da je jedan zapisnik pred njegovim očima iskidao ispitivač Krešimir Bačić (tada zamjenik ravnateljice USKOK-a, sada europski tužitelj – op.a.) i promijenio.
– Sat i pol vremena smo razgovarali i raspravljali. Htio sam samo ići doma, a zapisnik nisam ni pročitao, a ne sjećam se ni da mi je pročitan nakon ispitivanja – kazao je Dinko.
Pjer F. (44) član je HDZ-a dobrih dvadesetak godina, a kraće je vrijeme bio član Općinskog vijeća, baš kad su se donosili sporni akti. Pravdao se protekom vremena što nema svježih sjećanja o tom razdoblju, ne zna tko je bio načelnik niti članovi vijeća. 
– Znamo se, poštujemo se i svih ovih godina nije bilo nikakvih incidenta, pomogao bi svakom u nevolji – kazao je svjedok o prvooptuženom Lovri.
Suđenje se nastavlja u srijedu i u četvrtak novom rundom svjedoka, a ovdje pročitajte što se šestorici okrivljenih stavlja na teret. 

POSLJEDNJE DODANO: