Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6409aae95d796588478b45d1/80
Foto: Ivana Ivanović

Lovro ne može bez mobitela, nervozno je slušao optužnicu i želio izaći iz sudnice. Treba mu i mobitel oduzet u postupku

Vrlo iscrpna optužnica na preko 150 stranica i s više od 30 stranica nabrojenih dokaza koji su prikupljeni u istrazi
Nekadašnji politički tajnik HDZ-a i bivši ministar graditeljstva i uprave u Plenkovićevoj Vladi Lovro Kuščević ne može bez mobitela. Kad je sjeo na optuženičku klupu za vrijeme čitanja optužnice nakratko je sjedenje iskoristio za korištenje mobitela, a onda je i uvažen prijedlog njegova branitelja Joška Čeha da mu se iz dokaznih stvari vrati mobitel i prijenosno računalo.

Dok je tužitelj ispred USKOK-a Krešimir Bačić čitao optužnicu, a ta obveza na početku postupka potrajala je više od pola sata, Kuščević je nervozno tražio zanimaciju, razmijenio je i par riječi sa bivšom suprugom Zoranom koja je drugookrivljena, a uz njih i još četvero optuženih se izjasnilo da se ne smatraju krivim za djela koja im se stavljaju na teret.

- Mogu ja izaći van dok on završi? - upitao je Kuščević u jednom trenu i dobio negativan odgovor.

Vrlo iscrpna optužnica na preko 150 stranica i s više od 30 stranica nabrojenih dokaza koji su prikupljeni u istrazi, tereti okrivljene za ukupno šest točaka zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja, primanja mita, sprječavanja dokazivanja...

Sedam kaznenih djela na teretu je Kuščeviću, a znatno manje je ostatku ekipe kojem sudi Sudsko vijeće na čelu s Milom Rebićem. Među ostalim i Kušćevićevom šogoru Ivici Žuviću, umirovljeniku Anti Marinoviću zvanom Cigo potom bivšem predsjedniku Općinskog vijeća Nerežišća Jakši Goiću zvanom Muzica te naposljetku Svemiru Obilinoviću, pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća.

Zanimljivo, baš je ovaj potonji, prema riječima optuženih, s najvećim primanjima na mjesečnoj razini, i to s oko 1.400 eura. Kuščević je sudu rekao da su mu mjesečna primanja stala na 800 eura. Lovrin branitelj Čeh, uz zamolbu da se njegovom branjeniku vrati mobitel i laptop, od suda je tražio da izuzmu kao dokaze novinske članke i dio snimke jedne televizijske emisije jer, smatra, da se radi o subjektivnim mišljenjima novinara.

Bivše supružnike Lovru i Zoranu u prvoj točki optužnice tereti se da su u periodu od početka prosinca 2008. do kraja ožujka 2018. godine iskoristili trenutak u kojem su se pripremale izmjene i dopune Prostornog plana općine Nerežišće na otoku Braču, a koje je Kuščević bio načelnik, pa je Lovro u dogovoru sa suprugom stupio u kontakt s vlasnicima tri nekretnine ukupne površine 4442 metra kvadratna koje su tad bile izvan građevne zone. Nije im on rekao da po predloženim izmjenama njihove nekretnine mogu ući u građevinsku zonu jer ispunjavaju uvjete već im je kazao da će ih koristiti u poljoprivredne svrhe. Potpisali su kupoprodajne ugovore, bez da su sumnjali u njihove riječi, i tako zaradili, prema USKOK-u, najmanje dva milijuna i 289 tisuća kuna koje im ne pripadaju jer su uzeli zemljišta po znatno nižim cijenama nego su ih kasnije prodali.

Druga točka optužnice tereti Kušćevića i Žuvića vezano za kupnju stana iz programa POS-a. Žuvić, ukratko, nije imao uvjete za kupnju stana, ali se ipak javio na natječaj i kasnije je uvršten na drugo mjesto liste onih koji imaju pravo kupiti po povoljnijim kamatama stan POS-a. Žuvić je tako dobio protupravnu korist od najmanje 73.700 kuna koliko je razlika između kamate POS-a i redovne kamate za stambene kredite te banke.

U trećoj točci okrivljeni su, opet, Lovre Kuščević, Žuvić i Ante Marinović. Ovaj posljednje spomenuti je kao odgovorna osoba firme "Export-grof" iz Splita podnio zahtjev da se zemljište od preko 105 tisuća kvadrata u uvali Grška, a kojeg je Marinovićeva firma otkupila kao poljoprivredno, prenamjeni i da postane zemljište na kojem će biti moguća gradnja građevina za OPG i pružanja ugostiteljskih i turističkih usluga. Kuščević je to uvrstio u izmjene Prostornog plana općine, u izmjenama koje su se dogodile drugi put.

Kuščević je bio glavni i po četvrtoj točki optužnice u kojoj su još Jakša Goić i Svemir Obilinović. Trojku se tereti da su se dogovorili da će Kuščeviću pribaviti nepripadnu imovinsku korist dizanjem vrijednosti njegovih nekretnina tako da će omogućiti prenamjenu štala u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene. 

U petoj točci Kuščević je optužen za malverzacije sa nekretninama svoje firme "Kuščević d.o.o.", i to na način kako bi umanjio buduću stečajnu masu, svom sada pokojnom tastu kojeg je imenovao direktorom, naložio je da s njim sklopi kupoprodajni ugovor kojim Lovre kupuje te nekretnine za puno nižu cijenu od tržišne.

Posljednja točka optužnice tereti Kuščevića za sprječavanje dokazivanja. Saznao je da da će Ante K. u studenom prošle godine biti pozvan u USKOK kao svjedok u sklopu istrage i da bi trebao govoriti o poslovanju njegove firme iz Supetra i Kuščevićeve firme. Na kraju je Ante K. odbio izdašnu ponudu.

Suđenje se nastavlja krajem svibnja u trodnevnom obimu. U postupku je plan ispitati 82 svjedoka, a 23 ih je najavio već prvog dana rasprave pozvati sudac Rebić, uz još dva sudska vještaka. S obzirom na okolnost da je među odvjetnicima Joško Čeh, ta će zamisao biti nemoguća premda je Rebić najavio da će, bude li potrebno, uzimati i pauzu na raspravi.
hr Thu Mar 09 2023 10:48:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f3758fb4739802308b458a/80

Grad Solin od sljedećeg tjedna kreće s podjelom uskrsnica

Bonovi će se dijeliti od 27. ožujka do 7. travnja svakim radnim danom

Na temelju članka 39. Statuta Grada Solina (Službeni vjesnik Grada Solina, br. 7/09, 4/13, 7/13, 3/18, 4/18 – pročišćeni tekst i 2/20 i 3/21), Gradonačelnik Grada Solina dana 07. ožujka 2023. godine, donosi Zaključak o dodjeli uskrsnice umirovljenicima, socijalno ugroženim obiteljima i nezaposlenim osobama s područja grada Solina.

Uskrsnica (bonovi) će se dijeliti u periodu od 27. ožujka 2023. do 07. travnja 2023. godine svakim radnim danom od 8 do 14 sati, utorkom od 12 do 18 sati . Dodjela uskrsnice umirovljenicima, socijalno ugroženim obiteljima s područja grada Solina će se održati u prostorijama Gradske uprave Grada Solina, a za nezaposlene osobe, osobe starije od 60 godina koje ne ostvaruju i nikad nisu ostvarivale dohodak s područja grada Solina u prostorima Doma kulture Zvonimir Solin.

hr Sat Mar 25 2023 19:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641f31585d7965d68b8b4583/80
Foto: Press

Otvara se Športski centar Bazen Zvončac

Centar se otvara u ponedjeljak i služit će za trenažne procese

U ponedjeljak, 27. ožujka s radom započinje Športski centar Bazen Zvončac.

Bazen će biti namijenjen za trenažne procese sportskih klubova, priopćili su iz Javne ustanove Športski objekti Split

hr Sat Mar 25 2023 18:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/53308ec117994243067b2535/80
Foto: CROPIX

Hrvatske zračne luke od ponoći uvode velike promjene

Ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u zračnom prometu

Zračne luke u Hrvatskoj spremne su za ulazak u šengenski režim. Dogodit će se to točno u ponoć, s ljetnim redom letenja. Putnici unutar EU više neće morati čekati na graničnu kontrolu, sve će ići brže i protočnije, piše Morski.hr

Osim porasta prometa, zajedničko svim zračnim lukama jest da ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u zračnom prometu te da zbog ulaska u Schengen ne planiraju dodatno zapošljavanje jer ono ovisi o planiranom prometu i broju operacija zrakoplova.

- Time smo u situaciji da su praktički svi letovi u Hrvatsku iz zemalja šengenskog prostora, odnosno iz Hrvatske u zemlje šengenskog prostora -  tretirani kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola. Kada je riječ o dokumentima, očekujemo da će i Schengen i europodručje u kontekstu priprema za novu turističku sezonu biti dodana vrijednost, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Što se mijenja u zračnim lukama?

Zračna luka Split - S obzirom na to da je projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala, dovršen 2019., sadržavao i sve kriterije i uvjete potrebne za ulazak u schengenski prostor, iz te zračne luke kažu da nisu potrebne nikakve bitne izmjene u prostoru, a jedina aktivnost je premještanje pultova/kućica za graničnu kontrolu na drugu lokaciju u prostoru odlazaka u putničkom terminalu.

Zračna luka Dubrovnik provodi infrastrukturne radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz destinacija izvan Schengena i trećih zemalja, te pripreme za uvođenje tzv. EES (entry/exit system) sustava, koji bi se trebao primjenjivati od ove godine.

Zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman, kao najveća u Hrvatskoj, za ulazak u Schengen povećala je čekaonice putnika u domaćem odlasku, što su budući šengenski odlasci. Šaltere za kontrolu putovnica u odlasku s trećeg kata terminala premjestit će na drugi kat. U međunarodnom dolasku postavit će više kioska za predregistraciju putnika iz zemalja izvan Schengena, a zbog preraspodjele izlaza za zrakoplove prilagodit će i sustav za upućivanje putnika i oznaka unutar terminala.

Zračna luka Rijeka za nužna infrastrukturna ulaganja uložila je 15 do 20 tisuća eura, napominjući da punktovi graničnih kontrola za putnike u dolasku ostaju na svojim pozicijama, a koristit će se samo za putnike koji dolaze iz zemalja izvan schengenskog prostora. Tokovi putnika iz Europske unije i onih izvan nje koji su odlasku razdvojit će se ugradnjom pregrada.

hr Sat Mar 25 2023 17:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641f1eea5d79659f8a8b4581/80
Foto: Press

[FOTO] Mladi Bračani na supetarskoj rivi okušali se u pripremi ribe u najavi 18. Bisera mora

Pripremali su gregadu, brudet i ribu u škartocu uz pomoć profesionalaca iz udruge ŠKMER

Mladi Bračani okušali su se u subotu pripremi gregade, brudeta i ribe u škartocu s profesionalcima udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) na supetarskoj rivi u sklopu projekta "S ribom mogu sve", a i kako bi se najavio predstojeći 18. Biser mora. Riječ je o događanju u sklopu navedenog projekta kojeg provode Srednja škola Brač iz Supetra i OŠ Vladimira Nazora iz Postira s ciljem poticanja konzumacije ribe i ribljih proizvoda kod djece i mladih. Bili su izloženi i razni proizvodi bračkih srednjoškolaca s autohtonim namirnicama koji nastaju pod okriljem zadruge Lumbrela; od nagrađivane šalše "Ka nonina", marmelade i sokova do prirodne kozmetike, a u skuhanim morskim delicijama guštali su i mještani i supetarski gosti. Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor iz Postira, istaknula je da je projekt njezine škole i jedan od značajnih koraka kako bi se mladi zadržali na otoku promoviranjem struke i autohtonih proizvoda.

-Ovim smo uspjeli, ono što smo željeli, da se Biser mora vrati i na supetarsku rivu, a važno je svima poručiti da ovaj festival koji se održava u Svpetrvs hotelima, ima slobodan ulaz za sve – bilo da su natjecanja kuhara i konobara, brojne radionice i cooking showovi. Ponosni smo da su s nama danas učenici srednjih škola Supetra i Bola, te osmoškolci iz Postira, koji su uz profesionalne kuhare pokazali važnost projekta "S ribom mogu sve", kazala je Martina Rendić, direktorica Turističke zajednice grada Supetra.

Biser mora, najveći je kulinarski festival i natjecanje u ovom dijelu Europe, a svečano će se otvoriti u utorak u 20.30 sati u Svpetrvs hotelima. Od srijede do petka, 29. - 31. ožujka, održat će se do sada najveći broj radionica i popratnih događanja u povijesti festivala kao što su razni cooking showovi, degustacije i stručne radionice za zaposlene u HoReCa sektoru, ali i za znatiželjnike koji žele kušati specijalitete Mauricijusa, Ukrajine, Italije, Slovenije, Austrije, zemalja regije ili, pak, kuhati domaći makedonski ajvar, kušati a la carte slastice, vrhunska hrvatska vina, koktele od travarice i craft džinove.

U središtu svega su natjecanja kuhara, konobara, učenika i nastavnika srednjih i visokih škola u nizu kategorija. Master classove i edukacije vode domaća  i svjetska kuharska imena, a sudionici dolaze iz 20-ak zemalja te će manifestacija, uz veliki broj noćenja, poslovično označiti i početak turističke sezone na Braču.

-Biser mora objedinjuje trodnevna natjecanja, eno-gastro radionice, cooking showove, izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje te zabavni programi uz dobre zalogaje i kapljice s velikim kuharskim svjetskim imenima. Ove godine na natjecanju imamo čak 41 međunarodnu školu, a tu je i veliki broj profesionalnih kuhara koji žele odmjeriti svoja znaja i vještine s kolegama te osvojiti nagrade i titule. Imat ćemo oko 200 ulaza u kuharske boksove u različitim kategorijama koje će bodovati međunarodni kulinarski suci, a to su renomirani i iskusni kuhari sa svih strana svijeta koji promiči struku i zajedništvo,  poručila je Nives Delić, voditeljica natjecanja Bisera mora.

Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se organizira se u sklopu provedbe EU projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split" kojem je nositelj Turističko - ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predstavljeni novi obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca. 

hr Sat Mar 25 2023 17:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .