Izložba povodom 140. obljetnice rođenja: Umjetnička vizija na papiru – Crteži Ivana Meštrovića

U Galeriji Meštrović u Splitu od 30. ožujka do 28. svibnja 2023. godine bit će postavljena izložba povodom 140. obljetnice rođenja velikog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića. Autorica izložbe Crteži Ivana Meštrovića jest Zorana Jurić Šabić, autori likovnog postava: Zorana Jurić Šabić i Viktor Popović, grafičko oblikovanje izložbenog postava i kataloga: Viktor Popović, autor video animacije: Dragan Đokić, dizajn online izložbe: Josip Rajević, opseg izložbe: 82 crteža, 1 video animacija, opseg online izložbe: 140 crteža.

Opis izložbe

Crtež kao likovni medij nosi određenu auru neposrednosti, gotovo fizičkog kontakta s rukom, gestom i trenutnim osjećajem umjetnika u onom presudnom trenutku kada umjetnička vizija zadobiva svoj prvi, vidljivi oblik. U slučaju Ivana Meštrovića, umjetnika bezgranične kreativnosti i autora koji se iskazao na mnogim poljima umjetničkog djelovanja, pregledom njegove crtačke djelatnosti možemo zaviriti u same začetke njegova kreativnog genija, bez obzira na konačan medij u kojem će se ta vizija ostvariti. I premda je Meštrović s nehinjenom skromnošću znao istaknuti kako crtanje nije njegov posao, golem opus od tisuću i pol dosad popisanih crteža, od čega se u Galeriji Meštrović čuva gotovo 600 crtačkih djela, daje potpuno drukčiji dojam. Bilo da se radi o žustrim skicama, spretnim krokijima, brojnim studijama ili elaboriranim crtačkim ostvarenjima koja postaju autonomna umjetnička djela za sebe, Meštrović je i u ovom mediju pokazao sigurnost ruke, osjećaj za prostor, afinitet prema naraciji, kao i njemu svojstvenu sklonost ka monumentalnom.

Meštrovićev crtački opus posljednji je put bio predstavljen u većem obimu pred dva desetljeća, dok su pojedini crteži prikazivani periodično kroz zasebne studijske izložbe. Ovoga puta, izložbom Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića predstavljamo veliki broj crteža, njih 82 u izložbenom postavu Galerije Meštrović, a sveukupno 140 crteža u online izdanju. Online izložbi može se pristupiti putem QR kodova dostupnih u izložbenom postavu. Digitalna platforma nudi dodatan sadržaj, kao što su kataloška obrada i interpretacija svakog pojedinog izloška, ali isto tako, daje pregled referentne građe usko povezane sa pojedinim crtežom, kao što su skulpture, arhitektonska ostvarenja te Meštrovićevi javni spomenici. Na taj način, posjetiteljima je omogućeno cjelovitije sagledavanje Meštrovićeva crtačkog opusa u kontekstu njegove sveukupne umjetničke djelatnosti. Komplementaran dio izložbe je i video animacija, koja na dinamičan i vizualno dopadljiv način rekreira odabrane Meštrovićeve crtačke izvedbe.

Izložba je koncipirana kroz nekoliko većih tematskih cjelina (Dječački crteži, Simbolizam, Akt, Vjera i religija, Njujorški crteži, Javni spomenici, Skice i studije, Arhitektura) te predstavlja širok raspon Meštrovićevih crtačkih ostvarenja; od dječačkih radova iz 1900. godine do radova nastalih u zreloj dobi i tijekom Drugog svjetskog rata, kada zauvijek napušta domovinu. Izložba je priređena povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića, koju će Muzeji Ivana Meštrovića obilježiti tijekom 2023. godine s nekoliko projekata i izložbi u Splitu, Zagrebu i Otavicama, a taj niz simbolično započinjemo – sa 140 crteža.

POSLJEDNJE DODANO: