Dječak (12) preminuo, hoće li HNS i država sad reagirati?

Dječak (12) se u petak na igralištu u okolici Siska uhvatio za gredu gola koja je pukla i zajedno s golom je pao na tlo. Gol mu je priklještio glavu, te je s teškim ozljedama prebačen u Zagreb gdje je preminuo. 

Isti slučaj se dogodio i 2012. u Mliništu kraj Metkovića, dječaku istog godišta, a i inače ovakve vijesti nisu rijetkost na stupcima crnih kronika. 
Preminuo je i dječak u Orašju 2008. Tomislav (12), poklopila ga je metalna konstrukcija gola. U Popovači 2011. dječaku su slomljene kosti lubanje uz teški potres mozga kada mu je gol pao po glavi. 

Godine 2010. dječak Mate (10) je imao sreće, u zaleđu Zadra, prošao je s teškim ozljedama glave nakon što je na njega pao gol, ali je preživio. 
Tri godine prije toga, 2007. Nikola Jazvec (15) iz Podrinja Miholčkog zadobio je teške ozljede kralježnice na školskom igralištu, također je gol pao po njemu.

Ovo su samo neki od slučajeva za koje se zna, a koliko je onih gdje djeca prođu s lakšim ozljedama? Koliko ih pukom srećom prođe bez ikakvih ozljeda? 

– Prije 6 godina HNS-u sam u sklopu Radne grupe Komisije za mali nogomet na ovaj slučaj Nikole Jazveca, a u sklopu licenciranja malonogometnih igrališta, poslao prijedlog da se svi golovi na svakom malonogometnom igralištu moraju licencirati.  I to na način da se stupi u kontakt s lokalnom samoupravom te da komunalni djelatnici izađu na teren.

HNS bi izdao brošuru po kojoj bi se svaki gol morao učvrstiti, i to na više načina, ovisno o mogućnostima na terenu. Prečka gola se može vezati za čvrstu prepreku iza gola, ukoliko postoji, najčešće žičana konstrukcija ili zid, ili se specijalnim vijcima gol učvrsti za pod, kao što je učvršćen u dvoranama. – kaže Renato Čupić, trener malog nogometa, koji je prvi pokrenuo ovu hvalevrijednu inicijativu, pa nastavlja:

– Tada HNS nije reagirao, vjerojatno pod izlikom da to nije njihov posao jer tko će sva igrališta u Hrvatskoj licencirati. U pravu su možda s pravne osnove, ali u životu bi trebala postojati i moralna odgovornost. Stoga, pozivam još jednom, ovaj put javno, da se hitno licenciraju svi golovi na gore predložen način. Uostalom, svaka ljuljačka mora biti atestirana, zašto ne bi bio i gol. Mora biti učvršćen da spasimo živote djece.Hoće li ova smrt nagnati odgovorne u HNS-u i državi da reagiraju?

POSLJEDNJE DODANO: