Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53d615f21899420c6b0004a6/80
Foto: Dalmacija News

Supetarska gradonačelnica: "Plenković obukom Ukrajinaca odvraća pozornost od plaža"

"Mislim da se uz upis pomorskog dobra, njegovo ograničavanje i detaljno definiranje ugovora koncesije i pravilnike puno toga može napraviti i kroz ovaj zakon. Smatram da ovaj zakon nije dobar"

Novi prijedlog zakona o pomorskom dobru ujedinio je oporbu. Iz oporbe tvrde da on ima nekoliko spornih dijelova. Zakon dijeli plaže na tri kategorije: morske ili javne plaže, morske plaže ispred hotela, turističkog naselja i kampa, te plaže posebne namjene. Oporba tvrdi da takva podjela u biti otvara prostor privatizaciji javnog dobra, a više o toj temi u studiju N1 televizije govorila je supetarska gradonačelnica, SDP-ovka Ivana Marković.

Marković kaže da su plaže vlasništvo svih građana Republike Hrvatske.

 - To je opće dobro i to je ono na što mi stalno ukazujemo. Da su plaže najveće bogatstvo Hrvatske i da ga trebamo sačuvati za generacije koje dolaze, kaže Marković.

Kaže i kako jedinice lokalne samouprave nemaju zaštitu od institucija koje bi trebale uredovati oko zaštite pomorskog dobra. 

- Ako mi dojavimo uzurpaciju pomorskog dobra, komunalni redari rade zapisnik i prosljeđuju odgovornim inspekcijama. A onda dolazimo do problema. Prvi je neupisano pomorsko dobro, a drugi je reakcija inspekcija koje trebaju reagirati, a koje različito tumače postupanje na neupisanom pomorskom dobru, kaže Marković.

Komentirala je tri kategorije plaža predviđene zakonom. Kaže da, po njenom mišljenju, postoje samo dvije: uređene i neuređene.

- Po ovom zakonu ispada da morske plaže ispred hotela, turističkog naselja i kampa i plaže posebne namjene, a ove posljednje nisu detaljno opisane, nisu javne plaže. I na to se naslanja najsporniji dio zakona, a to je povezivanje takvih plaža u cjelinu s privatnim vlasništvom, kaže Marković.

Dodaje da je u zakonu predviđeno, kroz više članaka, ograničavanje opće upotrebe. 

- Mislim da se uz upis pomorskog dobra, njegovo ograničavanje i detaljno definiranje ugovora koncesije i pravilnike puno toga može napraviti i kroz ovaj zakon. Smatram da ovaj zakon nije dobar, ali da ga se može popraviti, ističe Marković.

Komentirala je i novi način dobivanja koncesija. Kaže kako bi po ovom prijedlogu zakona građani mogli izgubiti slobodan prilaz plažama. 

- Ne mogu zamisliti scenarij u kojem bi netko mogao zabraniti pristup plaži, kaže Marković i dodaje da prijedlog zakona predviđa i postojanje redara s VSS spremom koji bi trebao hodati po hrvatskim plažama i utvrđivati tko ima, a tko nema pravo pristupa.

Kaže i kako u odnosu na sadašnja odobrenja oni koji su do sad imali štand na plažama ovise o lokalnom koncesionaru koji preuzima kontrolu nad cijelom plažom. Dodaje da i jedinice lokalne samouprave neće znati koliko novca će potkoncesionari davati koncesionaru i kakav će oni ugovor imati.

Kaže i kako će koncesionar moći koristiti 70 posto plaže, dok će 30 posto morati biti javno dostupno. Dodaje da se svi problemi koji nastaju nedorečenim zakonom guraju jedinicama lokalne samouprave te da lokalna samouprava nema kapaciteta to sve odrađivati. 

- Nemojmo nejasne stvari, koje zakon ne definira do detalja, prebacivati na nekoga tko to neće moći kontrolirati, kaže Marković.

Komentirala je i to da zakon predviđa da će koncesionari moći dati založno pravo na koncesiju, odnosno dobiti zalog na javno dobro. 

Odgovorila je premijeru Andreju Plenkoviću koji je oporbu prozvao da provlači lažne teze. Marković upozorava da je na ovaj prijedlog zakona došlo više od 1000 pritužbi, što znači da su za njegovo donošenje građani zainteresirani. Podsjeća da je cijela reakcija nastala na inicijativu građana, akademske zajednice i raznih udruga.

- Kao što vidimo po ovim izjavama, probleme koji su pronađeni u ovom prijedlogu zakona žele prekriti tom krinkom da je oporba za Putina, kaže Marković i dodaje da isto tako može HDZ-u poručiti da su oni protiv hrvatskih građana jer je HDZ osuđen za korupciju.

hr Tue Jan 24 2023 19:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Broj zaraženih streptokokom u porastu, zabrinjava invazivni oblik

Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi
Raste broj zaraženih streptokoknom bakterijom. Posebno zabrinjava pojava invazivnog oblika bolesti. Takvih je slučajeva u Hrvatskoj 16. Preminulo je pet osoba.

Streptokokna bakterija odnijela je život petero ljudi. Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kažu epidemiolozi. - prenosi HRT.

- Ono što je novije na neki način jest taj invazivni streptokok, koji nismo imali u tolikom broju prethodnih godina kao sada. Inače bismo imali kroz sezonu jedan do dva slučaja tog invazivnog oblika, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

To zabrinjava i struku jer komplikacije mogu završiti smrću. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti jedan je pacijent preminuo.

- Bilo ih je u zadnjih par mjeseci oko 15 kod nas. Govorim o invazivnoj bolesti. Taj streptokok često uzrokuje anginu, koja nije teža bolest, međutim može doći i do komplikacija. Može se razviti upala pluća, može ući bakterija u krv, može uzrokovati jedan upalni odgovor koji može ugroziti pacijenta, rekao je Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Raste i broj oboljelih od neinvazivnog oblika gnojne angine. U prosincu ih je bilo 1400, dok je godišnji prosjek 1000. Itekako to osjete u ordinacijama opće medicine.

- Ove godine ima puno više i gnojne angine i šarlaha nego što je bilo ijedne godine do sada. To su simptomi koji počinju naglo, s jakom grloboljom, visokom temperaturom koja ide do 40°C, a simptom je i otežano gutanje, izjavila je Branislava Čilić, specijalistica obiteljske medicine.

Takvih slučajeva bilježe više nego inače i u osječkom KBC-u.

- Radilo se uglavnom o ambulantnim bolesnicima. Neki od njih su bili hospitalizirani zbog kompletnog općeg stanja, ali nije to bilo svrstavano u kategoriju invazivni streptokokni oblik, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Cjepivo ne postoji pa liječnici upozoravaju da je potrebno oboljele od invazivnog oblika, kao i njihove kontakte, detektirati na vrijeme kako bi preventivno dobili antibiotike.

hr Thu Feb 02 2023 21:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc1ec85d7965a9d18b45f9/80
Foto: Pixabay

S tržišta se povlači još jedan proizvod!

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod
S tržišta se povlači Kravlji sir s tartufima (240 grama, LOT 621LWH, najbolje upotrijebiti do 1.travnja 2023.) zbog mogućnosti kontaminacije bakterijom iz roda Listeria monocytogenes- - izvijestio je Državni inspektorat.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Proizvođač sira je Paška sirana ( Zadarska 5, 23250 Pag), a na tržište stavlja ZIGANTE Tartufi (Portoroška 15, 52460 Plovanija).

Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod.
hr Thu Feb 02 2023 21:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc0dcc5d7965b6d38b4578/80
Foto: Facebook

FOTO U završnoj fazi uređenje dječjeg vrtića u Vranjicu

Najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.
Dječje igralište pored Vatrogasnog doma u Vranjicu lagano poprima obrise svog budućeg izgleda. - izvijestio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.
 
- Naši najmlađi Vranjičani uskoro će dobiti moderno opremljen prostor namijenjen za njihovu igru i veselje.

Ali, ni to nije sve uz postojeći novouređeni zabavni park za dječicu, uskoro kreće izgradnja malonogometnog igrališta i basketa dimenzija 40×20m za one malo starije.

Draga dico, još malo pa ćete guštat. - objavio je.  
hr Thu Feb 02 2023 20:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6345a41c18d1cb3f218b45f7/80
Foto: Ivana Ivanović

Ivošević: "Pokrenuli smo postupak otvaranja Vile Dalmacije"

Njegovu objavu prenosimo u nastavku
Nakon što je predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević pozvao gradske vlasti da riješe pitanje dostupnosti plaže ispred Vile Dalmacije, dogradonačelnik Bojan Ivošević je potvrdio da je u tijeku postupak otvaranja. 

Srušimo zid - plaža ispred Vile Dalmacija nek bude dostupna svima!

U vrijeme kad se sve poštene političke snage bore protiv HDZ-ovog pokušaja da u Saboru progura ozakonjenje ograđivanja plaža, u Splitu na žalost još uvijek imamo jedan relikt prošlosti. 
Morsku obalu odnosno plažu ispred Vile Dalmacija od pristupa građana dijeli zid. Kojim se pravom, bez ikakve pravne osnove onemogućava Splićankama i Splićanima i našim gostima pristup tom dijelu pomorskog dobra!? 

Kad se na nacionalnoj razini borimo protiv HDZ-ovog pokušaja stvaranja "plaža za bogate" na koje građani koji nemaju dubok džep neće imati pristupa, kad od Županije Gradsko vijeće traži da Split upravlja svojom obalom, kako onda možemo tolerirati da na jedan od najljepših dijelova jadranske obale imaju pristup samo odabrani!? Ovakvo licemjerje se ne može tolerirati. 

Obala ispred Vile Dalmacije mora biti dostupna svima, a ne samo njima - odabranima po funkciji ili po platežnoj moći. Zid koji dijeli plažu ispred Vile Dalmacije od ostatka obale i kojim se onemogućava pristup mora pasti i to odmah, a zakoni moraju vrijediti jednako za sve - bilo da se radi o državnoj, županijskoj ili u ovom slučaju gradskoj razini! 

S gradonačelnikom ćemo razgovarati i tražiti da ovo što prije ispravi.

Pokažimo kao Grad djelima, a ne samo riječima da smo različiti od državne i županijske HDZ-ove vlasti! - objavio je ranije Matijević.

Uskoro je stigla objava i od Ivoševića. 

- Nisam mislio još javno objaviti jer će sam postupak trajati dok se odradi sva papirologija, ali pokrenuli smo postupak otvaranja Vile Dalmacije. Točnije započetak oslobađanja pomorskog dobra ispod same vile koje je dosad bilo ograđeno.

Jutros smo zaprimili i upit Slobodne Dalmacije gdje smo potvrdili novinaru Viduliću i novinarki Budimir kako je postupak započeo i da će se ukloniti prepreka na pomorskom dobru.

Zašto onda ovo pišem? Jer se nakon našeg odgovora medijima vijećnik Matijević oglasio i to pokušao predstaviti kao vlastitu inicijativu.

Moram reći kako inicijativa je ipak došla od Društva Marjan i odavno je zagovarana još u Kodeksu za Marjan iz 2013. godine. - objavio je. 
hr Thu Feb 02 2023 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .