Šef HRT-a kaznio Alfiera zbog komentara o referendumu u Dnevniku

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao je danas kako je urednik i voditelj HTV-ova Dnevnika Stipe Alfier kažnjen za nepoštivanje uredničkih procedura, unatoč ocjeni HRT-ovog Etičkog povjerenstva da, svojim komentarom kako je referendum o ustavnoj definiciji braka pokazao da je Hrvatska tisuću svjetlosnih godina od Engleske, nije povrijedio Etički kodeks.

– Alfierov angažman u Dnevniku odstupa od uredničkih politika HRT-a i stoga je sankcioniran od poslodavca, iako ga kolege novinari u Etičkom povjerenstvu nisu prepoznali kao odstupanje”, kazao je Radman na sjednici Programskog vijeća HRT-a, upitan o odluci Etičkog povjerenstva HRT-a. Izvijestio je da je, neovisno o stavu Etičkog povjerenstva, vršitelj dužnosti rukovoditelja Informativnog medijskog servisa Tomislav Špoljar izrekao Alfieru disciplinsku mjeru i kaznio ga za nepoštivanje uredničkih procedura.

Radman je pozvao Etičko povjerenstvo da u neformalnom razgovoru članovima Programskog vijeća HRT-a objasni način na koji su donijeli svoju odluku. Podsjetio je da je povjerenstvo neovisno tijelo te da to ne znači pokušaj utjecaja na njihovo odlučivanje.

Naime, to je povjerenstvo odlučilo da urednik i voditelj HTV-ova Dnevnika Stipe Alfier i suurednik Damir Smrtić nisu povrijedili odredbe Etičkog kodeksa HRT-a kratkim završnim komentarom: “Hrvatska je dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti”. Taj je komentar Alfier prije desetak dana izrekao u središnjem Dnevniku, na kraju priloga o ozakonjenju homoseksualnih brakova u Engleskoj.

Etičko povjerenstvo ocijenilo je da Alfierova odjava nije bio komentar ili osvrt kojim se htjelo mijenjati, iskrivljavati ili tumačiti činjenice iz priloga na temelju svojih ili tuđih stajališta ili mišljenja.

“Voditelj je u odjavi upotrijebio rečenicu, stilsku figuru koja je bila ‘rubna’, s obzirom na kontroverznu temu iz priloga ne samo u hrvatskome društvu nego i puno šire, ali kojom se nije nikoga izravno prozivalo ili vrijeđalo, već kritički propitivalo ističući činjenicu različitosti bez predznaka dobro ili loše, te je ostavljala dovoljno prostora najširem krugu gledatelja i cjelokupnoj javnosti da se sami odrede o ‘štetnosti’ ili ‘korisnosti’ objavljene informacije”, obrazložilo je povjerenstvo nakon što je saslušalo sva očitovanja.

Alfiera i Smrtića je Etičkom povjerenstvu prijavio v.d. rukovditelja Informativno-medijskog servisa Tomislav Špoljar, smatrajući da su navedenim komentarom izravno prekršili interni kodeks. Inače, protiv tog komentara reagirala je i incijativa U ime obitelji, koja je i pokrenula referendum, tvrdeći da se njime uvrijedilo sve građane koji su na referendumu glasovali za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

Predsjednica Programskog vijeća Nina Obuljen Koržinek izrazila je čuđenje zaključkom Etičkog povjerenstva HRT-a da je to “emitirano u zadnjih 15 sekundi Dnevnika pa to ne smatraju komentarom, već odjavom”. Zapitala se postoji li mogućnost da im HRT objasni kako to da jedan evidentan komentar, samo zato što je objavljen u zadnjim sekundama Dnevnika, nije komentar već odjava.

Član Programskog vijeća Josip Jelić dobronamjerno je upozorio Radmana da s “ni slučajno ne realizira bilo kakvo očitovanje Etičkog povjerenstva HRT-a bilo kome, jer bi to značilo njegovo ukidanje i ukidanje same etike”.

Napomenuo je da je i sam član liječničkog Etičkog povjerenstva te da svaki zahtjev da se povjerenstvo očituje bilo kome znači i pritisak na Etičko povjerestvo. “Etičko povjerenstvo može opstati samo ako je potpuno neovisno u svom odlučivanju”, kazao je Jelić.

POSLJEDNJE DODANO: