Italija: Godišnji budžet mafije veći od budžeta EU-a

Godišnji proračun organiziranog kriminala u Italiji je veći od proračuna Europske unije, s većinom novca potrošenog izvan Italije, objavilo je u srijedu talijansko ministarstvo vanjskih poslova.”Godišnji budžet organiziranog kriminala prelazi 200 milijardi eura”, kazao je Giovanji Brauzzi, direktor odjela sigurnosti u ministarstvu, dodavši da se od tog novca tek 10 posto investira u Italiji, a ostatak u zemljama Europe i drugdje po svijetu.

“Svagdje imaju dobre prijatelje”, kazao je Brauzzi.

Za usporedbu, budžet EU-a za 2014. iznosi 140 milijardi eura. Brauzzi je na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti u Bruxellesu također kazao da mafija, kada su u pitanju manje kibernetičke prijetnje na internetu, surađuje s talijanskim pravosuđem u “obostrano korisnom odnosu”.

Prema njegovim riječima, mafija ustupa dokaze pravosudnim tijelima kako bi se pronašle te skupine i zaustavile prijetnje i na taj način zaštitile njihove vlastite aktivnosti i nastavio “business as usual”.

Na platnoj listi mafije su vrhunski odvjetnici i menadžeri. Brauzzi tvrdi da je talijanski organizirani kriminal duboko usađen u “najvažnije tvrtke u financijskom sektoru”.

POSLJEDNJE DODANO: