Blokiran račun Općine Milna

Račun Općine Milna jutros je blokiran. Vijest se tek u popodnevnim satima probila do HDSSD-ovog predsjednika Općinskog vijeća Vickoslava Bonačića Vičića, koji je Indexu potvrdio blokadu.

“Nisam to doznao od načelnika Frane Lozića ili službenim kanalima, već od treće osobe. Dobio sam potvrdu da smo blokirani i zato sam odmah za sutra sazvao sjednicu Općinskog vijeća. Načelnik Lozić kazao mi je da neće biti u mogućnosti biti na sjednici do ponedjeljka zbog već ranije dogovorenih obaveza pa će na sjednici sutra biti samo vijećnici kako bi se upoznali s problemom”, kaže Bonačić Vicić, koji nam je potvrdio da je Općinu blokirala tvrtka Hansen Dalmatica, koja odnedavna ima pravomoćnu presudu na 10 milijuna kuna.

Radi se o dvostrukoj prodaji zemljišta Češki kamp. Lozić je zemlju prodao tvrtki Byron Corporation, a Hansen je obmanuo da će prodati njima tako da su dali polog koji im nije vraćen. Za malverzaciju je Lozić nedavno osuđen na dvije godine zatvora na Županijskom sudu u Splitu, a u istom tjednu osuđen je i na Općinskom sudu zbog namještanja poslova mimo javnog natječaja.

Dvije nepravomoćne presude nisu, međutim, dovele Lozića u žižu medijske pozornosti kao sisačku županicu Lovrić Merzel i vukovarskog gradonačelnika Sabu, koji su pod pritiskom javnosti dali ostavke na članstvo u predsjedništvu SDP-a, dok su njihove inkriminacije ozbiljno zabrinule vodstvo stranke. Lozić, u međuvremenu, premda osuđen, nije toliko zanimao ni medije, a onda posljedično ni Milanovića i ostatak SDP vrhuške.

Što će sada u Milni? Račun je blokiran u visini dva godišnja proračuna. Predsjednik Vijeća kaže da plaće zaposlenika i funkcioniranje Općine ne bi trebali biti upitni. Načelnika Lozića sreo je u zgradi Općine kada je došao provjeriti oko blokade računa. Nije imao baš previše vremena.

“Bio je u nekakvim razgovorima. Stalno na telefonu. Rekao mi je da se to ipak dogodilo i da nas je on upozoravao. To je istina, no Lozić je nudio nekakve opcije za rješavanje tog problema koje nama nisu bile uredne i prihvatljive”, kaže Bonacić Vičić.

Za komentar zbivanja u Milni zvali smo predsjednika Splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsena Bauka, no nije nam se javio, što je svakako šteta, budući da bi član Vlade Zorana Milanovića s Brača najbolje možda mogao savjetovati svoje otočane kako da nađu izlaz iz problema koji im je stvorio SDP-ov načelnik Frane Lozić, piše Index.

POSLJEDNJE DODANO: