Barmen Jure Vojković 4. na SP-u s cocktailom Antique Special Split

U Varaderu na Kubi održano je
Svjetsko prvenstvo barmena na kojem su sudjelovali prošlogodišnji državni
prvaci, članovi Hrvatske udruge barmena (HUB), krovne organizacije barmena u
Hrvatskoj. Oba naša prvaka osvojila su 4. mjesto.

U kategoriji flair Dušan
Janjatović
iz Požege, koji radi u Linzu (Austrija) s cocktailom ,,Exotic
Cuba” sastava: Havana rum, peach liker, sirup passion, cijeđenim sokom
limete i sokom od borovnica.

U  kategoriji classic
before dinner Jure Vojković iz Dicma, barmen Antique sushi bara  u Splitu s
cocktailom ,,ANTIQUE SPECIAL – SPLIT” sastava: gin, campari, aperol, grand
marnier, proseco i listići jestivo zlato, za dekoraciju dehidrirana limeta,
korica naranče i limuna, zeleni i crveni kavijar posut zlatnim prahom.

Na ovom Svjetskom
natjecanju barmena nastojao sam na profesionalan način predstavljati voljenu
domovinu Hrvatsku s cocktailom ,,Antique special – Split” što u prijevodu
je ,,Starinski poseban – Split”. A cocktail je posvećen baru i gradu u
kojem radim i živim, nastojao sam povezati dekoraciju s pićem, tako sam
koristio limetu i limun koji se vrhunski povezuju s ginom, korica naranče je
idealan i nezamjenjiv dodatak camparia, aperola i grand marniera, a vrhunac
sljubljivanja hrane i pića u gastronomiji i baru je kavijar i
šampanjac/proseco, a zlato jer smatram da je ,,ANTIQUE SPECIAL – Split”
zlatni cocktail. Stavio sam crveni kavijar da simbolizira ljubav a i boju Kube,
domaćina ovogodišnjeg svjetskog prvenstva, a zeleni kavijar u ovom cocktailu
ima simboliku Dalmatinske Zagore i prirodne/netaknute Kube
.

Nakon natjecanja u Varaderu,
nekoliko dana su proveli u Havani, gdje su posjetili muzej i tvornicu ruma,
tvornicu cigara i ostale povijesne znamenitosti Havane,

U sklopu boravka u Havani
bio sam gost/barmen  u Floridita baru gdje je nastao cocktail Daiquiri,
gdje sam zajedno s barmenima bara pripremao Daiquirie, u baru gdje je na šanku
Ernest Hemingway napisao Starac i more. Zatim sam u baru La Bodequita del Medio
gdje je nastao Mojito zajedno s barmenima bara pripremao svjetski poznati
Mojito”.

U hrvatskoj delegaciji koja
je nastupila na ovom svjetskom natjecanju barmena bili su predsjednik Hrvatske
udruge barmena Srđan Perišić, članovi upravnog odbora HUB-a prof. Dragan
Todorović
, prof. Andro Ban i prof. Luka Podrug, natjecatelji Dušan Janjatović i
Jure Vojković.

 

POSLJEDNJE DODANO: