Lidija Bekavac: “16 godina čekamo spomenik papi Ivanu Pavlu II.”

Lidija Bekavac, splitska gradska vijećnica HGS-a danas je, na obljetnicu smrti pape Ivana Pavla II., podsjetila na nerealiziranu odluku o dizanju spomenika njemu u čast. 

Pozvala je gradonačelnika Ivicu Puljka da ispoštuje odluku Gradskog vijeća i građana grada Splita. 

Njenu objavu donosimo u nastavku:

Prigodom današnje 18. obljetnice smrti Svetog Oca Ivana Pavla II trebali bi se svi prisjetiti veze Svetog Oca, Splita i Žnjana. Današnji izgled i oblik platoa Žnjan nastao je prigodom posjete Pape Splitu 04.10.1998. godine, kada se nasulo more i formirao Žnjan (Vlada RH je izgradila plato) da bi se tu održala sveta misa i susret sa vjernicima. 

To je bio njegov drugi posjet Hrvatskoj od 2. do 4.listopada 1998. Nakon dolaska u Zagreb Papa se susreo sa predsjednikom Franjom Tuđmanom, da bi nakon toga otišao u Mariju Bistricu i proglasio blaženim kardinala mučenika Alojzija Stepinca. Treći dan posjeta Papa je došao u Split gdje je na Žnjanu održao misu pred 800.000 ljudi. U sjećanju mnogih ostale su te veličanstvene slike tisuće ljudi, stotine brodica, Žnjana i našeg Pape. 

Sjetimo se svi dok šetamo našim Žnjanom da je tu Sveti Otac hodao, da se plato Žnjan sagradio prigodom njegovog posjeta, da nam je ostavio najskuplju i najveću građevinsku parcelu u Splitu, prvi red do mora, preko 250.000 metara kvadratnih.

A mi? 

Od 2007. godine donosimo odluke da treba podignuti spomenik Svetom Ocu, omiljenom Papi u Hrvata kako volimo kazati. 

16 godina čekamo. 

Podsjećamo još jednom sve nas na zadnju odluku iz 2020. godine kojom je definirano mjesto spomenika Papi ispred crkve sv Frane.

Gradsko vijeće Splita je potvrdilo tu odluku i sada je sve na gradonačelniku Puljku koji treba samo objaviti Projektni natječaj za izradu umjetničkog rješenja. Sve može biti gotovo u par mjeseci, sve dozvole imamo. 

Pozivam još jednom Gradonačelnika da ispoštuje odluku Gradskog vijeća i građana grada Splita da ovom gestom pokažemo zahvalnost Velikom Papi.

Jer ako je itko zaslužio spomenik on je, zar ne? – stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: