Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8021229111c01b88b45af/80

Dva kamiona vrgoračkog smeća danas dolaze u Sinj, Sinjani i Vrgorčani ljutiti

"Vrgoračko smeće na Mojanku neće" geslo je pod kojim se vodi prosvjed protiv odlaganja vrgoračkog smeća na sinjsko odlagalište otpada
- Odluka da svoje smeće vozimo u Sinj je izvan svake pameti s obzirom na to da mi moramo voziti otpad na sto kilometara udaljeno odlagalište koje je gotovo u istim stanjima i uvjetima kao naše vlastito odlagalište - rekao je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca na temu otpada iz njegova grada koji je, nakon što se danas zatvara vrgoračko odlagalište ‘Ajdanovac‘, potrebno, po odluci Ministarstva zaštite okoliša, voziti u Sinj.

Sinjani i Vrgorčani s pravom su bijesni. Jedni zbog toga jer se politikom sinjske Čistoće pokušava smanjiti količina otpada na odlagalištu Mojanka, a drugi što će, zbog ove apsurdne odluke, cijene odvoza otpada biti znatan udarac i na džepove građana Vrgorca. 

Dolasku prvog kamiona sa smećem prije dva dana se usprotivio saborski zastupnik Miro Bulj i najavljeni dolazak kamiona s otpadom blokirao na ulazu u sinjsko odlagalište sa skupinom prisutnih mještana, a jučer je, u aktualnom satu Hrvatskog sabora, vreću sa smećem donio na stolicu premijera Plenkovića te mu poručio da od Sinja neće napraviti kantu za smeće.
Vlada bi u Sinju trebala otvarati radna mjesta i zadržati mladost, a ne ovdje u srcu Dalmatinske zagore gomilati otpad. Nećemo im dopustiti da budemo kanta za smeće. Ako ministar Ćorić, koji za mene nije ministar zaštite već "ugroze okoliša", želi riješiti vrgorački problem na ovakav način onda je to smeće trebao uputiti na odlagalište u 20-ak kilometara udaljene Ploče, a ne u 100 kilometara udaljeni Sinj. To mu neće proći - kazao je, među ostalim, Bulj.

Odluci su se usprotivili i mještani tamošnjih naselja u blizini - Turjaka i Brnaza, a jedinstven stav donijelo je i sinjsko Gradsko vijeće na sinoć održanoj izvanrednoj i tematskoj sjednici. Naime, sinjski vijećnici kreirali su pet zaključaka kojima traže ukidanje odluke o odlaganju vrgoračkog smeća u Sinj od strane Državnog inspektorata te zaštitu zdravlja mještana Turjaka i Brnaza.
Vijećnici su od sinjske gradonačelnice zatražili žurnu sanaciju odlagališta 
‘Mojanka‘ te prenamjenu proračunskih sredstava za izgradnju kompostane i sortirnice.

Vrgorčani su, po riječima 
Direktora tvrtke ‘Gradska čistoća i usluge’ iz Vrgoraca Tonija Grljušića, stali pred zid jer su dva kamiona koja služe za odvoz otpada puna. Grljušić je zatražio od županijske policije da asistiraju prilikom ulaska kamiona na sinjsko odlagalište što su, iz lokalne Policijske uprave, odbili. 

- Nama ne preostaje ništa drugo nego postupati prema odluci Ministarstva jer nam u protivnom slijede ogromne kazne - rekla je Ivana Živaljić, direktorica Čistoće Cetinske krajine koja je kao jedna od glavnih aktera ove priče imala ogromno medijsko zanimanje oko ovog problema koji je samo na najčitanija mjesta novinskih prostora postavio slučaj smeća iz Vrgorca u Sinju.

Još jedan pokazatelj kako hrvatskim problemima sa smećem nema kraja. Sinjani su u cijeloj situaciji jasni: "Vrgoračko smeće na Mojanku neće!"

hr Thu Oct 17 2019 08:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .