Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae7326c2af47f4b898b4c04/80
Foto: TZ Hvar

Hvar- Petar Palić zaređen za biskupa

Mons. Petar Palić zaređen je u ponedjeljak za hvarsko-bračko-viškoga biskupa u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru, a biskupski red primio je od predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, dok su suzareditelji bili umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj Giuseppe Pinto pročitao je apostolski blagoslov u kojemu se ističe kako novi biskup hvarski potječe iz "drevnog mjesta Janjeva, u katoličkoj obitelji rođen i uzorno odgojen" te da je pastoralno djelovanje počeo kao svećenik Dubrovačke biskupije, vjerno obnašajući različite dužnosti.

Zahvaljujući na biskupskoj službi koja mu je povjerena, mons. Palić, zahvalio je i svojem prethodniku na čelu Hvarske biskupije, mons. Slobodanu Štambuku.

"Zahvaljujem svim predstavnicima društveno-političkog, kulturnog i znanstvenog života na čestitkama i nazočnosti i pozivam vas i potičem da kloneći se svih podjela, svoj pogled usmjerimo prema budućnosti i odgovornim radom za dobro svih građana i vjernika naše Domovine pridonosimo boljitku života u društvu u kojem živimo", naglasio je uz ostalo biskup Palić u zahvalnoj riječi.

Nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je u homiliji kako biskup nije samo voditelj i liturg, već i učitelj vjere koji se ne ustručava govoriti o "krivim i zavodljivim ideologijama koje šire poluistine o čovjeku i svijetu."

"On je javni svjedok evanđelja koji svjedoči što vjeruje, te prosuđuje i na primjeren način nalaže što se ima vjerovati. A u slučajevima otpada mora bez straha preuzeti ulogu proroka, pa odgovorno i hrabro naviještati kršćanske istine i prave vrjednote. I dok srcem dobroga pastira ide tražiti što je izgubljeno, neće se ustručavati govoriti o 'krivim i zavodljivim ideologijama koje šire poluistine o čovjeku i svijetu'", rekao je Puljić. Istim stavom jasnoće i odvažnosti, istaknuo je, "on će opominjati i upozoravati i na procese nezdravih i neprihvatljivih ideja i nazora koji se mogu pojaviti i u vjerničkim redovima".

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić poželio je novozaređenom biskupu dobrodošlicu u "zbor apostolskih nasljednika."

"Tvoje svećeničko iskustvo, pastirska spremnost i pastoralna svježina neka bude blagoslov za sve nas biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i vjerni puk ne samo ove biskupije, nego čitave Splitske metropolije", istaknuo je mons. Barišić

Dekan otoka Brača Toni Plenković istaknuo je hvarsko-bračko-viška biskupija specifična zemljopisno i pastoralno. "Mi je iznutra vidimo kao staru damu koja se nosi sa spektrom tegoba koje starost sa sobom nosi i pritom čuva ogromnu škrinju s stoljetnim blagom na koje je, s jedne strane je ponosna, jer svjedoči o kontinuitetu i žilavosti kršćanstva na Hvaru, a s druge strane ne zna što bi sa škrinjom i stoljetnim blagom u uvjetima današnjice i izazovima evangelizacije sada. Nevolja joj je što se jaki valovi sekularizma bacaju u nju", istaknuo je dekan Plenković.

Dosadašnji hvarski biskup Slobodan Štambuk istaknuo je kako će novi biskup Palić, "čuvati ovaj morski komad zemlje hrvatske."

"Baci svoju mrežu koji put i na 'lijevu' stranu, jer uvijek je riječ o ljudima", poručio je Štambuk svojem nasljedniku Paliću.

Zaređenju u hvarskoj katedrali nazočili su, između ostalih, ministar Lovro Kuščević, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, europarlamentarka Dubravka Šuica, saborski zastupnici Petar Škorić i Davor Ivo Stier te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Za vrijeme zaređenja više puta su iz obližnje hvarske uvale ispaljeni topovi u čast novom biskupu Paliću.

Misu biskupskog ređenja u Hvaru koncelebrirali su i apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a na misi je sudjelovalo i dvjestotinjak svećenika.

Papa Franjo imenovao je don Petra Palića novim hvarskim biskupom početkom ožujka ove godine.

 Biskup Palić podrijetlom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopsko­prizrenskoj biskupiji.

hr Mon Apr 30 2018 17:04:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcccd820e49380a0b8b46d0/80
Foto: Pixabay

Novi detalji iskakanja vlaka: "Ostavili su šinu, da je bio zavoj bilo bi mrtvih"

Jutros je kod Vrbovca vlak sa 68 putnika iskočio iz tračnica. Nasreću, nije bilo ozlijeđenih.
Kako je javljeno, oštećene su prednje dvije osovine na vlaku. Riječ je o vlaku koji je vozio iz Zagreba prema Osijeku.

Nesreću izazvala šina ostavljena među tračnicama?

No da je tragediju spriječilo samo to što je na dijelu na kojem je iskočio vlak pruga bila ravna, potvrdio je dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović. Kaže da je nesreću izazvala zamjenska šina koju su radnici ostavili između tračnica kojima je onda naišao putnički vlak.

"Noćas su istovarili tu šinu. To se ne može dogoditi kada sustav funkcionira. Pruga se ne može ujutro nakon radova otvoriti ako ju netko prije toga nije pregledao. Očito to nitko od nadležnih iz HŽ infrastrukture nije napravio. Oni su odgovorni, a ne radnici. Ovo je jedna opomena upravi HŽ infrastrukture da ona nije građevinska firma što bi oni silno željeli da bude jer se tu vrte novci, nego su firma koja je dužna osigurati sigurno i nesmetano prometovanje putnika i stvari po dobro održavanim prugama", ogorčen je Petrović.


"Da je bio i najmanji zavoj, bilo bi mrtvih"

Naglasio je koliko je u ovom izlijetanju bilo sreće.

"To je čista sreća da to nije bilo u nekakvom i najmanjem zavoju. Kada je ta šina podigla kotač, da je bio zavoj, vlak bi inercijom produžio ravno. A pruga bi išla lijevo. I onda bi bilo svašta. Ovo je isto što se dogodilo u Rudinama gdje je bilo šestero mrtvih. Naime ni tamo netko nije poštivao procedure pa smo imali mrtve. Ni ovdje se nisu poštivale procedure, ali eto Bog je dao da je bila ravna pruga. Od velike tragedije dijelio nas je i najblaži zavoj kroz koji bi taj vlak inače prošao sa 160 km/h bez ikakvih problema. A ovdje bi sa 100 vjerojatno bilo mrtvih", rekao je za Index dopredsjednik sindikata.

"Nemaju pojma o željeznici"

Kaže da ostavljanje šina među tračnicama nije neuobičajeno, ali da je to ovdje učinjeno posebno neoprezno. 

"Točno je da se šine za zamjenu inače ostavljaju unutar kolosijeka, ali se ne smiju staviti blizu onih tračnica po kojima vlak putuje. Kad ona dođe skroz do nje, onda vlak kad nailazi kako kotač ima onaj vijenac koji ga drži u kolosijeku, taj vijenac se penje na ovu šinu koja se podigla i vlak logično iskače van. Ljudi koji su to istovarili su nekakvi izvođači, podizvođači, oni nemaju pojma o željeznici. Oni su građevinari, ali za očekivati je da uprava HŽ infrastrukture ili ovi ispod uprave imaju pojma o željeznici. No očito je da ni oni nemaju pojma", zaključio je dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović.


HŽ infrastruktura osniva povjerenstvo koje bi trebalo ispitati okolnosti nesreće

Kako doznajemo, strojovođa vlaka je bio u potpunom šoku nakon nesreće. Iako nije ozlijeđen, Hitna ga je prevezla na preventivni pregled.

Dobar dio dana trajao je policijski očevid, a mjesto nesreće obišli su i članovi uprave HŽ infrastrukture koji su najavili kako će osnovati povjerenstvo kako bi ispitali sve okolnosti nesreće. Istaknuli su kako je najvažnije da nitko nije ozlijeđen, piše Index

hr Sun Oct 21 2018 21:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcccc270e4938be0a8b4708/80

Ponovljeni kotarski izbori na Žnjanu: Pobjedu odnio HDZ

Prošli put je na izbore izašlo 600 birača, a ovog puta njih 1035. Nevažećih je bilo tek 15 listića.
O interesu za ponovljene kotarske izbore svjedoči činjenica da je ovog puta izašlo čak 435 birača više no prošli put.


Sudeći po neslužbenim informacijama, relativnu pobjedu odnio je HDZ s tri vijećnička mjesta. Stranka Pametno je dobila dva mjesta. Jedno mjesto je pripalo i HNS-u te HSP-u.

U vijeće nisu ušli zastupnici MOST-a, HSS-a/HSLS-a, te SDP-a. 

Pretpostavka je da će kotarsku većinu činiti 3 vijećnika HDZ-a te jedan HNS-a.

Glasovi su se rasporedili na sljedeći način:

HDZ 381 glas (36,81%)
Pametno 196 
glasova  (18,94%)
HNS 161 
glas (15,56 %)


HSP 96 
glasova  (9,28%)

MOST 77 
glasova  (7,7%)
HSS/HSLS 61 
glasova (5,89%)
SDP 48 
glasova  (4,63%)


hr Sun Oct 21 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bccb0c70e4938f1048b48cb/80
Foto: Pixabay

Požar kod Podprologa: Vatrogasci na terenu

Gori trava i nisko raslinje...
Požar kod Podprologa u Duborvačko-neretvanskoj planuo je oko 18 sati. Gori trava i nisko raslinje. Vatrogasci su na terenu, a gašenje im otežava jak vjetar.

Uskoro opširnije...
hr Sun Oct 21 2018 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc37760e493802018b49a5/80

Pronađen Ante Vuković koji je nestao u petak

Ante Vuković nestao je u petak popodne na području Solina u Matoševoj ulici.
Osamdesetogodišnjak koji se udaljio iz stana u petak nakon čega mu se izgubio svaki trag pronađen je zahvaljujući informacijama građana. 

Obitelj se zahvaljuje svima na pomoći!


hr Sun Oct 21 2018 19:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .