Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a90381f2af47f32088b46c4/80

Par iz Poljske obožava Hrvatsku, a svoju ljubav pretočili su u blog o Lijepoj Našoj

Aga i Wojtek već 7 godina posjećuju Hrvatsku i otkrivaju sve njene čari i ljepote. Nakon nekog vremena odlučili su pokrenuti blog posvećen Hrvatskoj, CroLove, koji tijekom ljetne sezone broji preko dvjesto tisuća čitatelja.

Naša zemlja svake godine bilježi sve veći broj turista koji ostaju fascinirani prirodnim ljepotama i blagodatima. Poljski bračni par nije ni slutio da će jedan posjet Lijepoj Našoj promijeniti njihov život. Aga i Wojtek počeli su pisati blog CroLove na kojem dijele svoja iskustva i savjete što posjetiti u Hrvatskoj.  Na takav način stvaraju najbolju reklamu koju Hrvati mogu poželjeti i to potpuno besplatno. 

U 2016. godini za blog su dobili nagradu “Zlatna penkala” koja se dodjeljuje novinarima i blogerima iz cijelog svijeta, a stručni žiri je Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. 

U razgovoru za Dalmacija news, otkrili su nam što je to za njih posebno u Hrvatskoj, zašto joj se uvijek vraćaju i što kažu za Dalmaciju.

Kada ste se prvi put "zaljubili" u Hrvatsku? 

- To je bila ljubav na prvi pogled. Prvi put smo u Hrvatskoj bili 2011. godine. Sjeme ljubavi prema Hrvatskoj zasadila je Wojtekova sestra koja je bila u posjetu zemljama nekadašnje Jugoslavije. Oduševljeni njezinim pričama o cvrčanju cvrčaka, kristalnom čistom Jadranskom moru i prekrasnim pogledima s planine Biokovo, odlučili smo otići posjetiti Hrvatsku. I isplatilo se. Ne bi mijenjali Hrvatsku za bilo koju drugu destinaciju iako kada smo prvi put došli dočekala nas je kiša. Naš prvi posjet Hrvatskoj bio je spontan, neplaniran i bez postavljanja destinacija. Jedino što smo znali je da želimo posjetiti Dalmaciju.

U Hrvatskoj su bili već 15 puta, a svaki put Dalmacija ih ponovno oduševi.

- Nama se Dalmacija jako svidjela, ali svake godine pokušavamo otkriti i kontinentalne dijelove. Ovu zimu posjetili smo Advent u Zagrebu i oduševili smo se. U posljednjih sedam godina posjetili smo brojna mjesta i upoznali mnogo ljudi koji su postali naši prijatelji. Sa svima smo u kontaktu. Hrvatska je postala naš drugi dom. 

Zašto se uvijek vraćate u Hrvatsku?

- Mnogi nas pitaju zašto se stalno vraćamo u Hrvatsku i što to vidimo u njoj. Naš odgovor je uvijek isti. Ne trebaš vidjeti cijeli svijet kako bi pronašao posebno mjesto. Neki ljudi žele putovati svijetom. Mi imamo Hrvatsku i to je to! To je zemlja u kojoj nam ne nedostaje dom. Hoće li postati naš novi dom za nekoliko godina? Vidjet ćemo..


Svoj blog počeli su pisati sasvim slučajano. Prvo je to bio osobni dnevnik, a nakon nekog vremena shvatili su da ljudi žele posjetiti Hrvatsku sljedeći njihove naputke i savjete. Blog je postao vodič koji olakšava u donošenju najvažnije odluke, odnosno odabir destinacije, to jest "Idemo u Hrvatsku!" Osim toga, ovaj par voli dijeliti s drugima zanimljiva mjesta koja su otkrili i ona koja se ne mogu pronaći na internetu. 

 Blog CroLove trenutno je najpopularniji poljski blog o Hrvatskoj po Googleovoj statistici. Tijekom ljetne sezone, ima preko dvjesto tisuća jedinstvenih korisnika. 

Što kažete na Split i ljude ovdje?

Većina turista samo posjeti Dioklecijanovu palaču i Rivu, ali Split ima puno više za ponuditi. Lokalne turističke organizacije trebale bi uložiti više truda za promociju znamenitosti. Nažalost, ne znamo puno ljudi iz Splita, ali mislimo da su prijateljski nastrojeni kao i ostali ljudi iz Dalmacije.


Nikada nisu doživjeli nikakvo negativno iskustvo u Dalmaciji. 

- Najozbiljnije, nikada! Možda smo sretnici, ali već 7 godina nismo imali nijednu neugodnu situaciju, ne samo u Dalmaciji, nego u cijeloj Hrvatskoj.

Ljudi iz Hrvatske često nisu svjesni ljepote naše zemlje. Što kažete na to?

Znate kako se kaže: Trava je uvijek zelenija s druge strane ograde. To je tako za svaku zemlju. Na isti način, mi ne cijenimo našu Poljsku. Vodiči često ne obraćaju pozornost na detalje koje smatraju nevažnima, ali oni su vrijedni za nas. Zato mi volimo razgledati s vodičima koji su iz Poljske.

A što Poljaci misle o Hrvatskoj? 

U 2017, Hrvatsku je posjetilo milijun Poljaka. Što se tiče broja turista koji posjete vašu zemlju, Poljaci su na četvrtom mjestu. Mislite li da bi dolazili ovamo da ne misle da je Hrvatska “Raj na Zemlji”! 






hr Fri Feb 23 2018 16:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c975ef729111c901b8b45c4/80
Foto: PIXABAY

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine i odabir namirnica može smanjiti mogućnosti zaraze bolestima koje se prenose hranom.

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu

Kako su blagdani vrijeme intenzivnije kupovine hrane, donosimo vam savjete kojih se trebate pridržavati prilikom kupnje:
 prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjakana tržnicu idite ranije ujutro kako bi izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandukupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od tjedan dana kako ne bi stajala predugoprovjerite rok trajanja proizvodabirajte zasebne namirnice u odnosu na grupno zapakirane kako bi imali bolji uvid u stanje namirnicepri kupovini jaja pregledajte jesu li jaja čista i neoštećenamesne nareske stavite pokraj hladnih namirnica u vašoj košarisvježe meso stavite u zasebnu vrećicučim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute.

Uskrsna jaja i sigurnost hrane

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja.
Za početak, koristite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora.

Kako prepoznati je li jaje svježe?

Svježina jaja se može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.

Kako kuhati jaja?

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojanja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.

Kako čuvati kuhana jaja za kasniju konzumaciju?

Svježa jaja koja se termički obrade (tvrdo kuhana jaja) moraju se pohraniti na temperaturu hladnjaka i konzumirati u roku do 7 dana, ali pod uvjetom da se neposredno izvade iz hladnjaka prije konzumacije. U hladnjaku se trebaju čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebala bi se konzumirati što prije, tj. u roku 2-3 dana. Ponekad je teško utvrditi postoji li oštećenje ljuske, a potvrda za to je obojenje bjelanjka. Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u hladnjaku očisti se od ljuske neposredno prije konzumacije.
Jaja već očišćena od ljuske, makar su tvrdo kuhana potrebno je konzumirati u roku od jednog dana i čuvati u hladnjaku. 

Kako pravilno bojati jaja?

Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pažnju da ih je proizvođač tako i deklarirao. Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu se naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dozvoljeni aditivi. Znači da i u slučaju kada boja dođe u dodir s jajetom ispod ljuske, to jaje i dalje ostaje sigurno za konzumaciju.

Mogu li se obojana jaja konzumirati?

Jaja koja su kuhana i bojana prehrambenim bojama kao i ona koja su bojana „prirodnim bojama“ kao što je npr. ljuska luka, mogu se ako su pohranjena u hladnjaku konzumirati jednako kao i jaja koja su samo kuhana, no ako obojana, neoguljena jaja, neoštećene ljuske stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ako su nekoliko puta izvađena iz hladnjaka i ponovno vraćana moraju se konzumirati u roku od 1-2 dana. Jaja bojana prirodnim bojama jednako su sigurna za konzumaciju kao i ona obojana prehrambenim bojama.

Kako ispuhivati jaja?

Ako više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta, te ostavljena da se potpuno osuše na način da se ne kontaminira pult ili posuđe koje se koristi. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke i sav korišteni pribor treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom.
hr Fri Apr 19 2019 10:57:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb96f7229111c5a508b45cb/80
Foto: Bojan Zibar

Poznate dame oduševljene ljubavnom pričom na CineLady premijeri

Brojni uzdasi oduševljenja nakon projekcije filmske romanse koja je temeljena na svjetskom bestselleru

Uoči blagdanskog vikenda u CineStar kinima sinoć je održana CineLady večer i projekcija filma 'Poslije svega', prvi dio serijala temeljenog na svjetskom bestselleru. CineLady večer je okupila brojne obožavateljice ovog serijala, ali i obožavateljice filmske romanse koje su ispunile CineStar kino dvorane u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

 

Na specijalnoj CineLady projekciji u CineStaru Novi Zagreb (Avenue Mall) među ostalima uživale su i Lana Puljić, Sonja Lamut, Zsa Zsa, Renata Sopek, Ana Strizić, Ivana Delač, Andrea Solomun te mnogi drugi. Sve su posjetiteljice uživale u osvježavajućem piću dobrodošlice, live svirci Filipa Rudana i Svena Pocrnića, a svaka posjetiteljica je dobila brojne poklone za koje su se pobrinuli Nivea, Mentos, Somersby, Nescafé, CineStar TV te magazin Miss 7.

 

Film 'Poslije svega' u distribuciji Blitza kojeg svi s nestrpljenjem iščekuju govori o ljubavi i strasti dvoje mladih koja ne poznaje granice, snimljenog prema bestseleru spisateljice Anne Todd koji je proglašen novom globalnom senzacijom poput Twilight sage i erotsko-romantične trilogije „Pedest nijansi sive“. Anna Todd je postala pravom internetskom senzacijom, ali i književnim fenomenom jer je knjigu 'Poslije svega' napisala isključivo prema sugestijama obožavatelja na društvenoj mreži Wattpad. U filmu glume Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin i Selma Blair. Makar će mladi gledatelji možda doživjeti iskustva u ovom filmu kao nešto čemu treba težiti, glumci su ispričali da su se više povezali s onime što su i sami doživjeli u toj fazi svojeg života.

 

Već sada rezervirajte 02. svibnja za sljedeću CineLady večer i film 'Zavedi me ako možeš' gdje su ulaznice već u prodaji.

hr Fri Apr 19 2019 08:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb96d6129111c404f8b4636/80
Foto: PIXABAY

Uskrs bez 'šlaufa': Trikovi uz koje ćete izbjeći žgaravicu i nakupljanje masnih naslaga

Probavne smetnje i debljanje spriječite zdravim varijantama - salatom od celera i mrkve te manjim unosom kolača. Francuska salata može postati ‘light’ prelijete li je jogurtom

Uskrs je blagdan na koji se tradicionalno konzumiraju jaja i šunka, dok se često pripremaju janjetina ili odojak.

- Obroci su pretrpani proteinima i lošim mastima, što kod mnogih može aktivirati probleme s probavom, pa ako inače imate tih problema, svakako treba voditi računa o tome da budemo umjereni - upozorava dr. Marijana Martinčić Novaković, liječnica obiteljske medicine i nutricionistica iz obrta za savjetovanje o prehrani Nutrimedico iz Pule.

Previše hrane može dovesti i do želučanih tegoba. Povećani unos masnoća izazva refluks ili žgaravicu, dok pretjerivanje s proteinima dovodi do zatvora i problema s probavom. No višak loših masti u tako kratkom razdoblju može izazvati probleme sa žuči ili akutni pankreatitis, što se puno teže liječi.

- Zbog toga bi i zdravi ljudi trebali paziti, dok oni koji inače imaju neke simptome, primjerice povišene masnoće u krvi, probleme s gušteračom, ulkusom (čirom) ili boluju od dijabetesa, pa u te dane moraju misliti na svoju redovitu dijetu i terapiju lijekovima - upozorava sugovornica.

Ako su ti problemi ozbiljni, treba razmisliti o zdravijim zamjenama, ma koliko vam kalorična blagdanska hrana bila primamljiva.

Uskrsnu šunku zamijenite nekom manje masnom verzijom, s manjim udjelom masti i soli, primjerice purećom, tvrdi 24sata.hr, a francusku salatu zamijenite zdjelicom naribanog celera i mrkve s malo maslinova ulja i limunova soka.

- Oni koji će uživati u tradicionalnom obroku trebaju povesti računa o količini hrane koju unose te ograničiti proteine i masnoće, ali i pripaziti na to kad i koliko kolača će pojesti - kaže sugovornica. Prije svega, servirajte sve ono što ćete pojesti u jednom obroku odmah na tanjur, a ostalu hranu pohranite u hladnjak. Kad odjednom stavite na tanjur šunku i francusku salatu, povrće i kruh, umjesto da uzimate komad po komad iz tanjura na sredini stola, bit ćete svjesniji količine hrane i pojest ćete manje.

- Kolače nemojte jesti kao desert odmah iza glavnih obroka nego kao međuobrok, uz poslijepodnevnu kavu. U dane nakon Uskrsa komad kolača možete ponijeti i na posao pa pojesti kao međuobrok, sa šalicom kave - kaže dr. Marijana Martinčić Novaković. Između obroka možete i prošetati te potaknuti metabolizam i ubrzati probavljanje hrane.

Trikovi za Uskrs bez 'šlaufa'

1. Bijeli kruh i peciva za doručak zamijenite integralnim kruhom, a uz ručak ili večeru razmislite o tome da ga izbacite, odnosno zamijenite prilogom uz meso.

Neka to bude povrće koje je bogato vlaknima, koje će potaknuti probavu, kao što su tikvice, brokula, paprika, rajčice i salata od kupusa ili zelena salata.

2. ‘Razblažite' francusku salatu tako da majonezu zamijenite jogurtom. Ako baš ne možete bez majoneze, na tri žličice jogurta dodajte žličicu majoneze, kako bi francuska salata bila manje masna.

3.Ako pečete odojak ili janjetinu, pecite ih zamotane u foliju za kolače, bez dodavanja ulja i masti. Nakon pečenja mast ocijedite i nemojte njome prelijevati hranu.

Izbjegavajte marinade koje sadrže med ili puno ulja, a poželjni su začini, posebno češnjak, ružmarin, majčina dušica i menta te limun.

4. Kad pečete kolače, prepolovite udio šećera u odnosu na ono što se preporučuje u receptu. Dajte prednost suhim kolačima i domaćim keksima, umjesto onih s kremom koja sadrži puno šećera ili margarina i maslaca.

5. Šunku, francusku ili pečeno meso koje je višak nemojte jesti za večeru nego pripremite laganiji obrok. Ostatke mesa iskoristite za sendvič koji ćete dan nakon Uskrsa ponijeti na posao ili kao sastojak u salati od leće i slanutka, uz dodatak svježeg povrća.

6. Dva jajeta možete iskoristiti kao osnovu za salatu od jaja na Uskrsni ponedjeljak, a ostale pisanice poklonite susjedima i prijateljima. To je bolja opcija nego da danima nakon Uskrsa jedete jaja i tako pretjerate.

7. Da biste pojeli manje hrane, poslužite se trikom: Dodajte dosta povrća u juhu pa nakon nje napravite desetak minuta pauze prije nego što krenete jesti glavno jelo. Tako će želudac prije početi s probavom i prije će se javiti osjećaj sitosti, piše 24sata.hr

hr Fri Apr 19 2019 08:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb8cdfa29111cf5508b456d/80

Prvi Lovestock festival – Kaštela grad ljubavi!

Klupska techno senzacija ABOP nastupit će na otvaranju prvog festivala ljubavi u Kaštelima

 Radi se o novom festivalu koji će se u centru Kaštel Lukšića na prostorima Kulturnog centra, Novog parka i plaže Šhoulavy održati od 13. do 16. lipnja ove godine

Kaštela grad ljubavi ili Lovestock festival održat će se u organizaciji Kaštelanskog kazališta, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Turističke zajednice Kaštela, Županije Splitsko-dalmatinske te tvrtki CEMEX, Ribola, Marina Kaštela, Uni Rent i hotela Kastel koji su zajedničkim snagama omogućili besplatan ulaz i kampiranje svim posjetiteljima festivala.

Osim velikih glazbenih zvijezda, grupe ABOP, u koncertnom dijelu festivala nastupiti će sarajevska skupina Foxy Head, Grefran iz Bihaća, svoj posljednji koncert u Hrvatskoj održati će Punčke, a Senka Bulić još će se jednom preobraziti u veliku Patti Smith u svojoj predstavi/performansu „Dream of Life“.

Kako se radi o kreativnom festivalu čiji program i aktivnosti traju tijekom cijela tri dana, organizatori su najavili radionicu glume Martine Kartelo, radionicu plesa Nataše Pavlov, beach party „From Russia with Love“ Angelike Anokhine, Fire Show, pričaonice za djecu i još puno toga što će biti otkriveno do početka samog festivala ljubavi, a cijeli program kreirati će i svi posjetitelji festivala.

hr Thu Apr 18 2019 21:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .