Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54d1fca4b078353d528b461d/80
Foto: Duje Klarić / CROPIX

Program postakademskog zapošljavanja: Studenti će već za vrijeme studiranja osmisliti posao kojim će se baviti

Kod nas je svijest takva da će nakon završenog fakulteta student pronaći posao. Međutim, tržište rada je takvo da se sve više studenata nakon završenog fakulteta ne mogu zaposliti, kaže Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu.

Na splitskom je Sveučilištu predstavljen projekt postakademskog zapošljavanja kojeg su pokrenula Sveučilišta u Splitu i Zagrebu, a plan je da se u kasnijoj fazi projekta uključe i ostala hrvatska sveučilišta. Cilj je da se studentima uz osnovna znanja i vještine ponude i dodatna znanja koja se odnose na vještine upravljanja, a to bi u konačnici za cilj trebalo imati pokretanje razvoja gospodarstva.

- Uočava se i potreba interdisciplinarne izobrazbe svih budućih zanimanja. Tako će na primjer inženjer elektrotehnike sve više trebati znanja iz ekonomije, prava i slično, koja nedovoljno stječe u tijeku studija. Kultura jačanja stručnoga rada i poduzetničke aktivnosti za sada je vrlo slabo zastupljena na našim sveučilištima, a to dovodi do kasnog uključivanja studenata u poduzetničke aktivnosti - kaže Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu.

"Ne možemo očekivati da će država davati novac"

Program postakademskog zapošljavanja predstavlja nov i inovativan pristup u stvaranju, selektiranju i praćenju mladih poduzetnika koje započinje prilikom samog upisa na sveučilište. Od samih početaka student se informira sa svim mogućnostima ovoga programa, a upisom na program jačaju se upravljačke sposobnosti polaznika kao i interdisciplinarne vještine za samostalno vođenje tvrtke.

- Kod nas je svijest takva da će nakon završenog fakulteta student pronaći posao. Međutim, tržište rada je takvo da se sve više studenata nakon završenog fakulteta ne mogu zaposliti, zato već tijekom studiranja moraju osmisliti posao kojeg će s mentorima provesti u poduzetnički pothvat. Ne možemo očekivati da će država više davati novac, moramo kroz inovativnost i poticanje akademskog poduzetništva napraviti iskorak da bi sveučilišta dobivala novac za znanost i daljnji razvoj tehnologije - ističe Anđelinović i dodaje kako ovaj program ne utječe na redovno studiranje.

- Ovo je dopunski tečaj koji se odvija uz studiranje, a ulazni uvjet je da student da sve ispite. U kasnijoj fazi planiramo ovo razvijati i za nezaposlene osobe, Sada je samo cilj promijeniti svijest da se svojim radom može nešto napraviti. Riječ je o neformalnoj edukaciji, ona će ući u diplomu, studente se prati i ocjenjuje jesu li sposobni ili ne za ovako nešto, ali se ne polažu ispiti. Zato je uključen institut Ivo Pilar da netko ne kaže da je Sveučilište razvilo kriterije koji nisu objektivni, a svima nam je zadaća javno dobro - objašnjava rektor splitskog Sveučilišta.

 Spriječiti odlazak mladih iz zemlje

Osim Sveučilišta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u projektu sudjeluju i Gradovi Split i Zagreb, Splitsko-dalmatinska županija, Institut Ivo Pilar, mediji, osiguravajuće kuće, banke, HBOR, HZZ i HGK.

- Sa svojom dugogodišnjom tradicijom, više od sto članica i bazom podataka svakako ćemo biti kvalitetan partner i nadam se da će ovaj projekt pomoći razvoju gospodarstva. Mi stvaramo okvir gdje ćemo prezentirati studentima što u gospodarskom smislu mogu očekivati nakon završetka studija. Svjedoci smo da je prošle godine nekoliko desetaka tisuća mladih, obrazovanih ljudi otišlo vani, a mi moramo učiniti sve da to spriječimo. Pri tome je iznimno važno povezivati gospodarstvo sa znanošću i obrazovanjem jer jedino tako možemo pridonijeti razvoju gospodarstva - rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Zadovoljni s ovim programom su i sami studenti. Duje Maretić, student treće godine prava, ističe kako je danas glavni problem u tome što studenti kroz obrazovanje nemaju dovoljno prakse.

- U ljetnim mjesecima će biti organizirani semestri gdje će se prezentirati ideje od financiranja i plana samozapošljavanja. Nije problem to što su semestri organizirani ljeti jer se treba odricati za veći cilj. Evidentan je problem manjak prakse i današnja Uprava Sveučilišta dosta radi na tome, imamo niz sastanaka koji su prostudentski orijentirani. Ne znam koliko su studenti upoznati s poreznim pravom, je li znaju nešto o doprinosima na plaću i to je problem, a na ovim će semestrima to moći naučiti. Dobro je i to što mentori dolaze iz svijeta tržišta - tvrdi Maretić.

Financijski paket je inovativan i u slučaju pozitivne recenzije poduzetničkih projekata polaznik dobiva značajna novčana sredstva, a program je u cijelosti moguće provesti sadašnjim sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilišta, dionika te potpore EU fondova.

hr Wed Feb 04 2015 12:04:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Ljetno osvježenje: Niže temperature i olujna bura

Temperatura zraka niža nego jučer.
Bure će biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, također mjestimice na udare jake pa i olujne. Pritom pretežno sunčano, samo u noći i ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kišu ili pokoji pljusak kojega može samo rijetko biti i na krajnjem jugu. Ondje će tijekom dana prevladavati sunčano, uz buru koja će jaka biti u prvom dijelu dana te ponovno navečer i u noći na ponedjeljak. More pritom malo i umjereno valovito, a najviša temperatura i dalje oko 30 stupnjeva.

U prvoj polovini novog tjedna uglavnom sunčano uz postupan porast dnevne temperature, no sa svježim jutrima, posebno u gorju. I dalje će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu još bura koja će tijekom ponedjeljka oslabjeti te zatim okrenuti na sjeverozapadnjak, sredinom tjedna zapadnjak i jugozapadnjak. I ondje će se, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, temperatura zraka malo sniziti, posebno na sjevernom dijelu.

Do sutra ujutro, znači, treba računati na mjestimične pljuskove s grmljavinom, moguće lokalno i kakvo nevrijeme. Na Jadranu će pritom puhati bura koja će tijekom nedjelje nerijetko biti jaka pa i olujna te će stvarati probleme u prometu, javlja HRT.
hr Sun Jul 12 2020 08:05:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0a102adaf72d742e8b4694/80

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975-1983), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno vrši sljedeće službe: član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


hr Sat Jul 11 2020 21:17:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e772a0929111c449e8b4569/80
Foto: RTL

Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088. 

Grba-Bujević  istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. "To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih", kazala je.

hr Sat Jul 11 2020 20:57:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720ca660890d20a008b469e/80

Policija izvijestila kako privedeni 20-godišnjak nije napao splitskog gradonačelnika!

Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu.
Dva napadača na splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i dalje su na slobodi. Policija je kasno poslijepodne izvijestila kako je pušten 20-godišnjak kojeg je od jutros ispitivan pod sumnjom da je bio jedan od napadača.

- Nije utvrđena sumnja da je osoba koju smo dovodili u svezu s događajem sudjelovala u navedenom događaju, te je puštena. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, kratko su poručili iz policije.

Podsjetimo, Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu. Brojni politički akteri osudili su takav događaj i dali podršku splitskom poteštatu.
hr Sat Jul 11 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .