Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54037c16189942542a0002c6/80
Foto: Duje Klarić / CROPIX

Situacija s gospodarenjem otpadom: Da mi je eura ka' petit beura...

U opasnosti je 475 milijuna eura. Iz EU blagajne. Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode naime tvrde da taj novac nećemo dobiti ako ne donesemo Plan za gospodarenje otpadom. Iako ide u ubrzanoj proceduri, EU povjerenik za okoliš, Maltežanin Karmenu Vella načelno je zadovoljan Planom, barem je tako rekao ministru Dobroviću

Javili su nam se iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, upoznati su s dopisima HUP-a i HGK koje smo objavili na našem portalu (http://www.dalmacijanews.hr/clanak/zj1c-novi-plan-gospodarenja-otpadom-na-javnoj-raspravi-kompostiranje-na-balkonima#/clanak/zj1c-novi-plan-gospodarenja-otpadom-na-javnoj-raspravi-kompostiranje-na-balkonima) no smatraju ih – neutemeljenima.

U pitanju je novi nacrt Plana gospodarenja otpadom koji je od danas na javnoj raspravi, a ide ubrzanom procedurom.

Javna raspava traje tjedan dana, novi Plan se planira donijeti već u srpnju. Tako barem kažu iz ministarstva, nisu precizirali datum. No dobro, do srpnja tko živ – tko mrtav. Kako je javna rasprava o ovom izuzetno značajnom dokumentu iznimno kratka, evo i službenih argumenata ministarstva pa neka javnost odluči...

- Zaštita domaće industrije i potrošača trebali bi biti ciljevi HUP-a i HGK, a to će se postići ovim nacrtom Plana i upravo je to razlog zbog kojeg mijenjamo postojeći sustav gospodarenja otpadom, koji se bazira na konceptu centara za gospodarenje otpadom koje su razvijale prethodne Vlade RH. Taj koncept međutim ne može ispuniti EU obaveze o 50 posto odvojeno prikupljenog papira, plastike, stakla i metala do 2020. godine. U samim centrima nema participacije domaće industrije, a zbog svoje glomaznosti i previsokih troškova održavanja rezultirat će povećanjem cijena naknada za građane. Na primjeru Centra za gospodarenjem otpadom Katijun na području Istarske županije, prema procjenama, očekuje se povećanje iznosa naknade koju plaćaju građani za preko tri puta. Ističemo također i da tvrtke koje su osnovane za izgradnju i upravljanje centrima za gospodarenje otpadom u posljednjih 15 godina nisu realizirale projekte, ali su zato sebi isplaćivali bonuse pa je pitanje koja je njihova uloga... - kažu nam iz ministarstva. Argumenti malo gube na snazi kad se barata "procjenama", no svejedno.

- Ovim nacrtom Plana gospodarenje otpadom RH za razdoblje 2016-2022. unaprjeđujemo sustav na način da bude ekološki i ekonomski održiv i k tome usklađen sa EU politikom kružnog gospodarstva. Novi Plan gospodarenja otpadom temelji se na kućnom kompostiranju, centrima za ponovnu uporabu i gradnji većeg broja reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.

Prethodno planirani centri za gospodarenje otpadom prilagođeni su novoj situaciji tako da se smanjuje njihov kapacitet za obradu miješanog komunalnog otpada.  To će u konačnici omogućiti manje sumarne operativne troškove što je u interesu svih. Unaprijeđeni sustav gospodarenja otpadom bit će ekonomski i ekološki održiviji od aktualnog sustava koji se temelji na velikim centrima za gospodarenje otpadom čija gradnja znači i značajno povećanje cijena usluga odvoza otpada. Nacrt Plana gospodarenja otpadom usklađen i s novim EU Paketom o kružnom gospodarstvu. To se pak ne može reći za prethodni nacrt Plana kojega smo zatekli. Naime isti nije bio usklađen EU Okvirnom direktivom o otpadu koja je stupila na snagu još 2010. godine. Također, prilikom izrade nacrta Plana gospodarenja otpadom striktno smo slijedili preporuke Europske komisije koje smo dobili na osnovu bivšeg prijedloga plana koji je izradila prijašnja administracija, ali ga nisu usvojili...

U redu, jasno da je po aktualnoj vlasti sve kriva prethodna, odnosno prethodne Vlade RH, što sigurno i nije daleko od istine. Ali evo i jedne nove informacije.

"Ministar Slaven Dobrović upravo se ovog tjedna, u ponedjeljak 20. lipnja, u Luxembourgu sastao i s Karmenu Vellom, povjerenikom EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, s kojim je razgovarao o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2022. godine. Povjerenik Vella je načelno pozdravio što su u nacrt Plana uključeni određeni zahtjevi iz Paketa o kružnom gospodarstvu Europske komisije uz napomenu kako mogu poslati formalne komentare tek po njegovu usvajanju. Povjerenik Vella je naglasio važnost što skorijeg usvajanja plana, kako bi se izbjegla situacija u kojoj RH ne bi mogla povući sredstva iz EU fondova namijenjena za gospodarenje otpadom u iznosu od 475 milijuna eura.

Donošenje Plana gospodarenja otpadom RH, naime, uvjet je Europske komisije za korištenje 475 milijuna eura iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020." - između ostalog tvrde odgovorni u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. "Da mi je eura ka' petit beura", kaže jedna pjesma TBF-a, a hoće li euri padati ili će se nestajati iz proračuna (i iz naših džepova), ostaje vidjeti. "Procjene" su u ovom trenutku nezahvalne...

hr Thu Jun 23 2016 18:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f4ca9c5daf72d3f808b4592/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: 'Imamo trend smanjenja broja novozaraženih, ali brine me stanje u Delnicama'

Ministar Beroš je o aktualnom stanju s koronavirusom govorio i na sjednici vlade.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak uoči vladine sjednice da epidemiološki podaci ipak ukazuju na trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom, dok podatak o 266 osoba na bolničkom liječenju pokazuje da nema naznaka preopterećenosti zdravstvenog sustava, piše Index.hr.

Beroš: Nema naznaka preopterećenja zdravstvenog sustava, brine me skok broja oboljelih u Delnicama

"Danas imamo 232 zaražena, ako kompariramo s prošlim četvrtkom, kada ih je bilo 250, ipak je manje. Pretprošli četvrtak bilo je 291, dakle trend ipak pokazuje smanjenje. Danas je hospitalizirano 266 osoba, 23 je zaprimljeno, a 30 otpušteno pa i dalje nema naznaka preopterećenja zdravstvenog sustava", rekao je Beroš novinarima ispred Banskih dvora.

No, brine ga skok broja oboljelih u Delnicama, među korisnicima doma za starije.

"To je ono što govorimo cijelo vrijeme, da pratimo epidemiološku situaciju i da na svako takvo mikrožarište nastojimo odgovoriti adekvatnim epidemiološkim mjerama", kazao je Beroš.

Ministar Beroš je o aktualnom stanju s koronavirusom govorio i na sjednici vlade.

"Broj zaraženih pada treći tjedan zaredom"

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici vlade kako je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.

"U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan. S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto", rekao je Beroš.

Od ukupno broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početak epidemije je 1,68 posto.

Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija kao najučinkovitije mjere prevencije.

Trenutno stanje s koronom u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih bolesnika s Covidom-19, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata.

U proteklih tjedan dana zaprimljeno je 219 oboljelih, na respiratoru je stavljeno 23, dok su otpuštena 223 pacijenta. Prosječna dob zaraženih je 49,2 godina. 

U proteklom tjednu zabilježena su 73 nova slučaja koronavirusa među zaposlenima u zdravstvu, a 426 djelatnika su u samoizolaciji.

Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno 10 dana.

Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Preporuke su proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Ravnateljima bolnica upućena je obavijest da radi smanjenja lista čekanja na pojedine usluge prilikom izdavanja odobrenja za dopunski rad liječnika vode računa o izvršenim obvezama u matičnoj ustanovi, rekao je Beroš, a prenosi Index.hr.

hr Thu Sep 24 2020 12:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f45392adaf72d8f7a8b4571/80
Foto: Unsplash

U Šibensko-kninskoj županiji tri nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata uzorkovano je 110 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata četiri su novooboljele osobe od covid-19 infekcije, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tri su osobe s prebivalištem u Kninu, a jedna je s prebivalištem na području Općine Promina.

- Trenutno je 17 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije na području županije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji – navode iz Stožera.

Podsjetimo, jučer je ukupan broj aktivnih slučajeva bio 24.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 110 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 101 osoba.

hr Thu Sep 24 2020 11:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

Dubrovačko-neretvanska županija: Sedam novih slučajeva, dvije osobe na respiratoru

Izliječeno je 16 osoba.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika (imaju utvrđenu epidemiološku vezu), dvije muške osobe iz Ploča (za jednu utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Konavala (ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj osobi iz Orebića te jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je 16 osoba: devet iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke te jedna iz Dubrovačkog primorja.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 18 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe. Od početka pandemije analizirano je 13 485 uzoraka.

U samoizolaciji je 378 osoba, a u posljednja 24 nema utvrđenih slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.
hr Thu Sep 24 2020 10:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Na području Zadarske županije pet novooboljelih osoba

Trenutačno je na području Zadarske županije koronavirusom zaraženo 186 stanovnika.

Na području Zadarske županije 5 je novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije. 

Među novozaraženima je jedna ukrajinska državljanka koja će izolaciju provesti na području Grada Zadra, 3  su osobe sa područja Grada Zadra i jedna sa područja općine Sv. Filip i Jakov.

Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 204 osobe, aktivni nadzor provodi se nad 387 osoba, a istekao je za njih 7350.

Trenutačno je na području Zadarske županije koronavirusom zaraženo 186 stanovnika, 99 muških i 87 ženskih osoba.

Na svim COVID odjelima U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 bolesnika oboljelih od COVID-a 19  od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

hr Thu Sep 24 2020 10:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .