Column

Read columns list

Hloverka Novak Srzić

MOST koji je spojio Gorana Radmana i Božu Petrova

Foto: CROPIX
Dugogodišnja novinarka, urednica i voditeljica kultne emisije "Otvoreno" HTV-a, Hloverka Novak - Srzić, nova je kolumnistica Dalmacija Newsa.
Na nedavnoj tribini u Dubrovniku, na predstavljanju knjige o Hudoj jami dr. Slaven Letica brojnoj je publici, među ostalim, najavio i svoj slijedeći publicistički tekst o tomu kako pažljivo birati u mnoštvu izbornih lista i kandidata. Najvažnije je,
objašnjavao je doktor Letica, birati djela svakog onog koji se nudi da će nas baš on odvesti u bolju budućnost. Važno je razlikovati znalce od prodavača magle, istinu od spinova i medijskih manipulacija, naglasio je. Na pitanje za koga će on glasati nije se izjasnio, natuknuvši tek da zna neke koji će birati MOST. Uvaženi sociolog i publicist nije ulazio u to kako se Hrvatima uz SDP i HDZ, gotovo preko noći, kao treća snaga ukazao Most.

U političkoj kuhinji prapredsjednika Stipe Mesića, sive mu eminencije Budimira Lončara, nasljednika Ive Josipovića dugo su se kuhali treći putovi. Nastajali pred izbore i nestajali nakon njih.

Svojedobno don Ivan Grubišić, uz Dragu Pilsla, glavnog čovjeka Ive Josipovića zaduženog za svakovrsne specijalne zadatke, danas Božo Petrov uz razvlaštenog hadezeovca dr. Dragu Prgometa koji uglas predizborno viču­ ni SDP, ni HDZ. Postoje neki mostovi koji spajaju i neki koji se spaljuju, napisao je ovih dana Zvonimir Hodak i spalio ovaj Bože Petrova i Drage Prgometa.

Izabravši ovaj dvojac medicinara specijaliziranih za psihijatriju i kirurgiju glave, meštri iz sjene mogli su krenut u operaciju lobotomije cjelokupne nacije. Za lansiranje prvog u medijsku orbitu bio je zadužen specijalist za specijalne ratove, osobito ako su upereni protiv Hrvatske, Goran Radman. Tako se mladi Božo Petrov počeo učestalo, desetak mjeseci prije izbora ukazivati na HTV-ovim ekranima, toliko skroman i pošten, kao da nije odavde i kao da Metković ne pripada ovdje. U
specijalnoj misiji promoviranja spasitelja Petrova, regrutiran je i Radmanov prvijenac Aco Stanković. Nastupivši u zadnjih nekoliko mjeseci čak dva puta, uz urednikovo tapšanje i tepanje valjda je i svakom slabo informiranom građaninu
trebalo postati jasno da je Hrvatska napokon dobila dobro izrežirani treći put.

Dragu Prgometa primila je pak, pod svoje skute Jelena Lovrić. Dok su se hadezeovci čudili što im tadašnji zamjenik šefa stranke radi, Jelena i doktor u brojnim su se intervjuima dobro razumjeli. Drago Prgomet cijelu je svoju karijeru gradio uz pomoć HDZ­-a ,od šefa Odjela na Rebru, do saborskog zastupnika u njegovom petom sazivu, kada je u cijelom mandatu jedva progovorio tridesetak puta. U HDZ-­u ambiciozni je doktor imao velike aspiracije, htio je više od zamjeničkog mjesta, a kad to nije dobio, okrenuo se Jeleni Lovrić i njezinom društvu, koje je komitete zamijenilo premreženim kabinetima gdje se kreiraju ovakvi politički i medijski hibridi.

Čak je i uspješna operacija nad Rankom Ostojićem, svojedobno propagandno zloupotrijebljena ne bi li se naglasila dobrota doktora Prgometa, koji spašava političkog protivnika, za razliku od akademika, doktora Reinera koji bi valjda kao zločesti hadezeovac najradije Ostojića ostavio na operacijskom stolu. U trasiranju trećeg puta sva su sredstva dopuštena. Ali je očito novinarima, posebice HTV­-a nedopušteno istražiti prave domete vladavine Bože Petrova nad Metkovićem.

Mladi gradonačelnik svojedobno se medijski proslavio kad je obećao da će svoju plaću svest na minimalac, a da će dogradonačelnik volontirati. Obećanja se držao samo sedam mjeseci. Plaće se digle, a volontiranje ukinulo. Još je zanimljivije kako su današnji dogradonačelnik, njegova supruga i gradonačelnikov vjenčani kum uskoro došli na nova radna mjesta odlukom gradonačelnika s plaćama višim od prijašnjih čak za 40 posto.

Obećanja o štednji u Metkoviću gradonačelnik je proveo tako što je otpustio petero općinskih djelatnika iz mandata Stipe Gabrića Jamba da bi zaposlio devet svojih, mahom s izborne liste Mosta. Model vladanja Bože Petrova možda najbolje ilustrira takozvana natječajna podjela poljoprivrednog zemljšta kada su od stotinu hektara zemljišta, pedeset podijelili među sobom članovi Mosta, jedan od njih, kao član natječajne komisije zemlju je dodijelio sam sebi. Marlenu Ostojić zaduženu za kontrolu provedbe natječaja, Božo Petrov premjestio je po završetku posla iz Agencije za poljoprivredno zemljište u gradsku upravu na mjesto pročelnice Odjela za gospodarstvo, uz obrazloženje da je uspješna, naravno po kriterijima interesa gradonačelnika i njegova Mosta.

Od plinske termoelektrane, gradske kanalizacije u svim dijelovima grada, lađarskih dvora, besplatnog interneta, postrojenja za preradu mandarina, pa do nikad dovršenog dječjeg igrališta, propali su projekti i obećanja slavnog Bože Petrova i njegova MOSTA.

Danas se on nudi Hrvatima kao spasitelj, uz podršku Branka Roglića, vlasnika tvrtke Orbico, sponzora izbornih kampanja Stipe Mesića i Ive Josipovića. S obzirom na političke i ine veze gradonačelnika i sponzorske mu ekipe, te porazne poslovne
rezultate kandidata Petrova, razumljivo je Roglićevo donatorstvo. U slučaju izbornog poraza morao bi ga zaposliti u Orbicu, a pobijedi li Božo Petrov i Most na izborima Orbico se spasio, a Hrvatska propala. Ali to onda nije više briga velikog Donatora­. Naći će se već neki kandidat koji bi Hrvatsku uvijek s pravog, skrenuo na Treći put.
Thu Nov 05 2015 13:54:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Kolumna Hloverke Novak - Srzić: Zašto se bojim Zorana Milanovića, i zašto ga se moramo bojati

Foto: Ilustracija, CROPIX, D.N.
Dugogodišnja novinarka, urednica i voditeljica kultne emisije "Otvoreno" HTV-a, Hloverka Novak - Srzić, nova je kolumnistica Dalmacija Newsa

Kad je Jadranka Kosor pri kraju svog mandata odlucila štedjeti na vodi  s raznovrsnim okusima i uredskim klamericama, znali smo da je njezinoj vladi kraj. S ekonomijom banalnosti završio je mandat današnje kraljice Twitera. Banalno, ali ipak s osjećajem nelagode i straha pred  neizvjesnom budućnošću.

Danas s tom istom nelagodom gledamo tehničkog premijera koji traži, štoviše, zahtijeva još jedan mandat, a kampanju vodi  kao da s državom nije uredovao autoritarno, arogantno I neznalački gotovo četiri godine. Dovoljno se samo prisjetiti početka mandata kada je “znalački” ukinuo gradnju Pelješkog mosta, premda ni tada, a ni danas nije znao što umjesto njega.

Sreća je ipak što nije poslušao genijalni plan iskreiran u ministarskoj glavi Hajdaša Dončića da most zamjene trajektom koji bi, eto, vozio dvadesetčetiri sata kako bi spojio jug sa ostatkom zemlje. Ali da nije bilo Bruxelessa tko zna kako bi na koncu završila ova Dončićeva prometna inovacija. I tako je mandat proveo u beskrajnom nizu gospodarskih pokušaja i promašaja. Najavljivao zakone o outsorcingu, monetizaciji, oporezivanjima i privatiziranjima, jadranskim bušotinama, ličkim silicijskim dolinama i ostalim grandiozno propalim planovima.

Dovoljno se samo prisjetiti da je od Plana 21 ostao samo kukuriku rekord zaduženja zemlje za više od osamdeset milijardi kuna, što je najveće zaduženje u povijesti Hrvatske u mandatu jedne vlade. Nikad se nije nitko više zadužio od Milanovićeve vlade od osamostaljenja zemlje. Kao da su se njegovi ministri natjecali u neslavnim rekordima. Nesretnom, propalom vlasniku poljoprivredne apoteke, Europa je višekratno vraćala strategiju ruralnog razvoja i sa više od tristo primjedaba i kritika, dok je nacionalna privreda čekala novac iz EU fondova. Čekalo se da se ministar obuči za zahtjevne ministarske poslove. Milanović tvrdi da im nije dovoljan jedan mandat, traži i drugi, valjda da od Jakovine napokon napravi eksperta. Možda je ipak najveći rekord ove vlade na vlastitoj koži najbolje osjetio Sigmar Gabriel, ministar gospodarstva I energetike u vladi Angele Merkel koji je tražio prijam kod ministarice vanjskih poslova od ranog proljeća 2014. da bi mu, Vesna Pusić odgovorila da nema slobodnog termina do listopada. Za njemačkog ministra najjačeg njemačkog resora, najjače zemlje Europe ova vlada nije naprosto imala vremena. Razumljivo kad je Zoranu Milanoviću I Vesni Pusić uvijek bila važnija ideologija od ekonomije. Od Bleiburga i Perkovića, do gej brakova i zdravstvenog odgoja.

Investicije I gospodarstvo Kukuriku ekipa ostavila je sebi za drugi mandate. Nema više “Kukuriku” hedonizma I njegovih sljedova, od sada su oni Hrvatska raste i nema više povratka na staro.Valjda na stari Plan 21 valjda i na prazna obećanja. U drugom bi mandatu oni navodno drugačije. Zato današnjom predizbornom galamom Zoran Milanović želi zaglušiti odjeke svojih neuspjeha.

 I nije se čuditi zašto kao premijer nije mogao uspjeti. Puno govoriti, a malo raditi nigdje i ni za koga u cijelom svijetu nije neka formula za uspjeh. Osim za Alexa Brauna i Zorana Milanovica. Braun je mozda osrednji PR-ovac, ali je izvanredan poznavatelj postkomunističkog tranzicijskog okoliša u kojem obitavaju zapušteni, medijski indoktrinirani I neinformirani birači. Jer zašto Radmanov HRT, Nova TV ili, pak bigbrotherovski RTL ne upitaju profesionalno i nepristrano- “Što si druže Premijeru radio četiri godine, zašto si zabušavao na radnom mjestu, ljenčario, donosio i ukidao vlastite odluke.” Neka pitaju i Tomislava Karamarka, što bi radio u svom mandatu, dobije li ga. Ali Braunovska okupacija medijskog prostora nudi nam zamijenu teza, pa nam se Milanović nudi kao potpuno novi mandatar, a Karamarka preispituju kao da je on upropaštavao zemlju u posljednje četiri godine. Pa su se tako hrvatsko-braunovskom PR magijom vrhunski njemački ekonomski stručnjaci prometnuli u prnjavorske neznalice, a najveća premijerska neznalica u povijesti hrvatskih vlada, u tobožnju novu nadu hrvatske budućnosti I rasta. Kao građanka ove zemlje koja sam živjela i jedva preživjela mandat Kukuriku vlade bojim se Alexa Brauna i Zorana Milanovića. I svaki razuman I odgovoran čovjek trebao bi se bojati tog dvojca, u kojem se jednom fućka za “ slučajnu drzavu”  dok drugi misli samo na to kako maznuti pare i zbrisati.

Sun Nov 01 2015 08:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Kolumna Hloverke Novak - Srzić: Milanović me htio potkupiti!

Foto: CROPIX
Dugogodišnja novinarka, urednica i voditeljica kultne emisije "Otvoreno" HTV-a, Hloverka Novak - Srzić, nova je kolumnistica Dalmacija Newsa koja se u svojoj drugoj kolumni za naš portal osvrće na predizborne poteze aktualnog premijera, Zorana Milanovića

Tri su tjedna do izbora. Na političkoj sceni sve veća nervoza i sve oštrija retorika. Bitka za svaki glas ne preza ni od čega. Najratoborniji je i dalje je Zoran Milanović. Što su mu rezultati vlade u odlasku mršaviji, tehnički je premijer sve glasniji. I to otkriva silnu nervozu koja ga je obuzela ,jer Zoran Milanović vodi svoju životnu bitku. Nema tu ni hrvatske države, ni Partije, a bome ni hrvatske socijaldemokracije. Najbolje je to na svojoj koži svojedobno osjetio Antun Vujić koji je gradeći s Račanom socijademokratski put bivše komunističke partije, završio u Milanovićevu mandatu gotovo kao partijski otpad u Leksikografskom zavodu. Uostalom kao i mnogi koji ga nisu htjeli ili mogli bespogovorno slušati.

Izgubi li izbore, izgubit će i SDP. A na pomisao da bi ga mogla dopasti tek saborska klupa odmah ga zabole prepone. I zato je Milanović umjesto natjecanja javnih politika i programa izabrao ratovanje. S unutarnjim i vanjskim neprijateljima, sa svima u kojima vidi prijetnju vlastite političke budućnosti. Nakon što je odratovao s hrvatskim liječnicima, prosvjetarima, čistačicama, braniteljima, ustavnim sucima, gotovo sa svima u ovoj "slučajnoj" državi, kako ju je jednom, u trenutku samo njemu svojstvene inspiracije, nazvao, krenuo je u boj i sa susjednim nam zemljama. Predsjednica mu je posebno na piku.. Nju tako vrijeđa da bi čovjek pomislio da naš premijer ima i nekih osobnih problema sa ženama. No, pravi mračni predmet premijerovih želja je postao Tomislav Karamarko.. Sučeliti, viču svi iz partijskog i medijskog mu jata.

Razmahao se sabljama kao u filmu onaj nesretnik pred Indianom Jonesom u "Otimačima izgubljenog kovčega", kad ga u sceni silnog mahnitanja kao dosadnu muhu na mah ustrijeli Spielbergov junak u liku Harisona Forda. Zasad se ne zna što bi Milanović sučelio Karamarku. Da je pametniji, ljepši, da bolje govori, ili pak da zna engleski ili podatke o gotovo devedeset posto javnoga duga, prepolovljene investicije, tisuće nezaposlenih i odseljenih... I što bi to za budućnost zemlje uopće bilo važno. Osim da se Milanović osobno uvjeri da je bolji prezenter od šefa HDZ-a, kao onomad kad je kao bolji glumac od Tonina Picule i ostalih, osvajao Račanov SDP. Svi, od Ustavnog suda do Predsjednika države njegova su meta, ako mu nisu po mjeri ili u njegovu interesu. Samo je ovih dana med i mlijeko prema umirovljenicima.Tepa, umiljava se i kupuje. Dat ce, kaže od 100 do 300 kuna božičnice. Jest da će dobro doći, ali da je malo više radio u protekle tri i pol godine, a ne ljenčario kako svjedoči dojučerašnji mu najbliži suradnik Linić, možda su mogli dobiti i povišicu. Na početku mandata mirovine je srezao, pa je za mandata po podsljemenskim restoranima na umirovljenike zaboravio, a sad ih božično dariva njihovim novcem.

Budući sam i sama odnedavno, prisilno, voljom Gorana Radmana i uz prešutnu potporu Zorana Milanovića, stavljena na teret Hrvatskog mirovinskog sustava, tj. na teret poreznih obveznika, osjećam dodatnu nelagodu.

Jer umjesto da sam radila i zarađivala svoju plaću, postala sam trošak državi, koja bi sad još dodatno na mene potrošila 300 kuna. Kažu da će tisuće stranačkih promatrača kontrolirati birače i biračke kutije. Kažu da je kažnjivo snimati mobitelom svoj glas i kažnjivo ga je prodavati. Milanovićeve božičnice navodno se ne kažnjavaju premda su mu namjere istovjetne.

Na nemoralnu ponudu Zorana Milanovića mogu odgovoriti samo njegovim riječima – "E, nećeš, majke ti ga"!


Wed Oct 21 2015 19:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Kolumna Hloverke Novak - Srzić: Opet "frka" oko Frljića

Foto: CROPIX
Dugogodišnja novinarka, urednica i voditeljica kultne emisije "Otvoreno" HTV-a, Hloverka Novak - Srzić, od danas je nova kolumnistica Dalmacija Newsa. U svojoj prvoj kolumni za naš portal osvrnula se na politička nadmudrivanja oko riječkog HNK

Opet frka oko Frljića. Najava smjene intendanta HNK u Rijeci, dođe li HDZ na vlast, izazvala je pravu lavinu napada hinjenih demokrata, zabrinutih za stanje sloboda možebitnom pobjedom Tomislava Karamarka. Zabrinuo se i Zoran Milanović, čudi se kako pretendent na njegovu fotelju najavljhuje smjene ravnatelja po kazalištima. A njegovi komentatori plaše narod crnim Karamarkom koji će uvesti cenzuru, sjeći glave, nasilno promovirati domoljubne vrijednosti i uvesti sve te i slične opačine u mirno, demokratsko i beskonfliktno hrvatsko društvo Kukuriku vlade. Na čelu s Budimirom Lončarom, Goranom Radmanom, Žarkom Puhovskim, Dejanom Jovićem i napokon Oliverom Frljićem.

Kakve nam to podvale nude danas medijski djelatnici ponikli iz centralnih komiteta i njihovi sljedbenici. Okreću pilu naopako, pa nam "cerebralno" ispiru mozgove, ne bi li prikrili pravo stanje stvari. Neviđene čistke koje je provela upravo vlada Zorana Milanovića. Kad su smjenili preko noći četrdeset HRT-ovih urednika, kad su zauzeli sve kulturne i obrazovne institucije pod palicom Željka Jovanovića i Andree Zlatar. Kad su mijenjali, mimo hrvatskog jezičnog standarda, čak i nazive ministarstava. Kad su ukidali i zakone usklađene s EU, ne bi li na čelo HRT-a  postavili štafetara, notornog Gorana Radmana koji je proveo pravu, dosada neviđenu lustraciju na HRT-u, a regionom zarobio sve televizijske i radijske programe.

Od Klovićevih dvora pa sve do riječkog Hrvatskog narodnog kazališta, vlast je postavljala svoje takozvane kadrove s jedinim kriterijem - da viškom podobnosti poravnaju manjak sposobnosti. I pri tomu se Partija nije libila kršiti i zakone koje je sama donijela. Kad je postavljala na mjesto v.d. ravnatelja HRT-a Domagoja Novokmeta-Bembu, nije je zanimalo da dječak nije imao uvjete za to radno mjesto. Kad je po zakonu Milanovićeve vlade postavljen Oliver Frljić, postavljen je protuzakonito, nije imao deset godina radnog staža. Ali Partija se ionako ne drži zakona kao pijan plota.

Kad bi Radmani i Frljići svojim novcima na slobodnom tržištu radili Hrvatima ono što im danas rade, Karamarkove riječi mogle bi se shvatiti nedemokratskim i opasnim za slobodu poduzetništva. Ali Radmani i Frljići su nas medijski i kulturno okupirali našim, javnim novcem. I zato kad kurva viče o poštenju, to Partija plače za vlastitom uzurpacijom i demokracije i slobode.

Možda bi se Karamarko trebao odazvati Frljićevom pozivu na sex. Upravo da vidi kako Frljić umjetničku i intendantsku impotenciju liječi novcem poreznih obveznika seksi provokacijama. A kad to vidi, što onda nego da ga –smijeni!

Wed Oct 14 2015 19:32:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska