Petar Vlak završio je niz pobjeda titulom najboljeg kuhara Bisera mora 2023

Splitski kuhar Petar Vlak (33) pobjednik je ovogodišnjeg
Bisera mora. Natječe se tek od lani, a od tada bio je drugi na prošlogodišnjem
Biseru mora, na međunarodnom Gastro festu Niš 2022. godine osvojio je tri zlata
i pehar za najbolje moderno jelo te bio prvoplasirani na  međunarodnom natjecanju kuhara Biser Konjica
2022.

Petar je počeo kuhati uz pokojnog Mira Bogdanovića, osnivača Bisera
mora,  a od tada radio je u nizu
splitskih poznatih restorana i bio chef na ekskluzivnim jahtama. Inače je chef
edukator Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a jedan od je
kuhara koji se neprestano educira  iz
svjetske literature koja zadire u tradiciju cijelog Mediterana, pa i u modernu
kuhinju koja traži i znanstveniji pristup kuhanju. Završio je gimnaziju, prekvalificirao
se u kuhara, a vremenom postao je i majstor kuhar. Osnove posla je učio od
Bogdanovića, kasnije od masterchefa Željka Nevena Bremeca, a dobrano ga je
inspirirao i Gregorio Mannucci, talijanski chef koji je došao kuhati u
Hrvatskoj.

U završnom dijelu natjecanja Bisera mora – u black boxu,
dakle  s namirnicama koje smo dobili
neposredno prije natjecanja, za predjelo sam pripremio crnu tjesteninu kozicama
i  plavim atlantskim rakom koji se
naselio u Jadranu, pa iako invazivan, posve je ukusan. Glavno jelo bio je
filetirani romb kojeg sam ispekao uz confitirane rajčice i ljutiku te poslužio
uz kremu od poriluka – što je ustvari poprilično jednostavno. Masnoća romba i
emulzija od maslinovog ulja i limuna dala je završnu notu ovom jelu svojom  kiselošću. Desert je bio od pate a chouxa,
francuskog tijesta koje najčešće koristimo za princes krafne ili, recimo,
eklere, a sve uz kremu od vanilije te gelove maline i jagode. Dakle, jedan
svježi sezonski proljetni desert, što i jest moja kuharska filozofija –  od jednostavnih i sezonskih namirnica izvući
maksimum
– kazao je Vlak koji se počeo natjecati poprilično kasno.

Iza njega drugoplasirani je bio Dragutin Mandić, dvostruki
juniorski i jednom seniorski prvak Bisera mora. Treći je bio Zagrepčanin Matko
Bukovec
, šef kuhinje restorana Laganini na Palmižani gdje je naslijedio svog
mentora Hrvoja Zirojevića.

POSLJEDNJE DODANO: