Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63233b4518d1cb7bcf8b4575/80
Foto: Grad Split

"Odzvonilo je" Srećku Šestanu...

Za smjenu su bili vijećnici Centra, HGS-a, SDP-a i predstavnica Mosta
Srećko Šestan nije više intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split, a za vršitelja dužnosti imenovan je Vicko Bilandžić - epilog je to još jedne točke na dnevnom redu splitskog Gradskog vijeća. Šestan se nije dao, vijećnicima i javnosti pripremio je podužu "obranu" optužujući Kazališno vijeće za nezakonitost, ali nije to pomoglo.

Za smjenu su bili vijećnici Centra, HGS-a, SDP-a i predstavnica Mosta. Drugi vijećnik iz kvote, inače najglasniji u cijeloj priči oko smjene Šestana, Josip Markotić pozitivan je na koronavirus. 

Šestan je Markotiću poručio da ga ne povlači za jezik, a ovaj mu je odgovorio na društvenoj mreži.

- Pa evo, poštovani intendante, povlačim Vas za jezik i tražim da sve kažete s tog "jednog našeg razgovora". 

Ili još bolje, pozivam Vas na javno sučeljavanje pa da javnost sazna sve što treba znati o načinu i okolnostima pod kojima ste došli na to mjesto. I svakako ne zaboravite naš susret u gradu za vrijeme kampanje kad ste me sreli i zaustavili i "dobronamjerno" mi sugerirali da mi ne pada na pamet spomenuti kazalište u kampanji. 

Ajde, skidamo rukavice i idemo do kraja - uzvratio je Markotić.

Primanja Šestana nikada nisu bili tema ni povod razgovora ni rasprave, rekao je Ivica Puljak, nego rezultat rada, a kako programsko i financijsko izvješće nije usvojeno - stvar je jasna.

Da je Šestan imao sve što i svaki drugi intendant ustvrdio je HGS-ov Igor Stanišić.

- Ne treba stavljati metu na glavu, krenulo se tako i s aneksima. Jure Bučević, a potom i ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo te Marin Kaporelo iz Hrvatskog doma. Markotić je napisao da je netko podvalio Puljku što se tiče Kaporela, ali teško je u to povjerovati. Svaka vlast stavlja svoje ljude pa tako i vi. Da mistificiramo, politika su i Šestan i Bilandžić - rekao je pa dodao.

-  Ako danas izglasamo njegovu smjenu može biti miran. Da ste najispravniji na svijetu, kada netko 3. kolovoza sazove elektronsku sjednicu u 23 sata, sumnja je da se radi nešto inkognito. Uočio sam i sam dosta proceduralnih grešaka. Zbog tih grešaka ne bih se čudio da ministrica odbije imenovanje Bilandžića, a Puljak će to pokušati prikazati kao politikantstvo premijera.

Davor Matijević (SDP) je kazao da nije znao da je Šestan član HDZ-a.

- Intendant može biti smijenjen nakon redovnog isteka mandata. S obzirom da se borite za depolitizaciju kulture, što ćete napraviti ako ministrica stopira vašu smjenu. Ona je politička figura, a mislim da bi bilo moralno da sami odstupite. A Puljka pitam što ćemo napraviti ako ministrica zakoči smjenu, koji su koraci koje ćemo poduzeti. Neću ulaziti u programski dio, ali bi mogao reći nešto o neizvedenom programu. Smatram da u situaciji kada nemate povjerenje Kazališnog vijeća i Gradskog vijeća da bi samo morali odstupiti, no pitam se što ćemo napraviti ako kazališnom bude upravljala osoba koja ne uživa naše povjerenje.

Nije jasno bilo Lidiji Bekavac (HGS) sazivanje izvanredne elektronske sjednice kada akti kazališta ne prepoznaju taj termin.

- Nitko nije skinuo pandemiju i rekao da je nema. Što ako se ponovno javi neki omikron. Mi smo zaboravili da smo mjere imali do ožujka, a u travnju smo odradili Marulićeve dane plus Splitsko ljeto. Što ja mogu zaključiti ako smatram da sam pošteno radio zahvaljujući mojim ljudima u kazalištu? Ove godine samo na prodanim kartama imamo najbolje rezultate zadnjih 10 godina - odgovarao je Šestan.

hr Thu Sep 15 2022 16:48:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633b08a118d1cb0d078b46ae/80
Foto: Arhiva SDŽ

Stigli rezultati županijskog natječaja za financiranje programa i projekata udruga od općeg značaja

Splitsko-dalmatinska županija za ovu svrhu osigurala je ukupno 300 tisuća kuna, a dobit će ih 58 udruga s područja županije

Splitsko-dalmatinska županija objavila je rezultate natječaja za dodjelu financijskih sredstava za financiranje programa i projekata udruga od općeg značaja za županiju u ovoj godini, a među udrugama koje će dobiti financijska sredstva su i tri kaštelanske udruge.

Udruga Šušur tako će za održavanje 5. kiparsko-likovne kolonije dobiti 8 tisuća kuna, udruga za revitalizaciju sela Opor- Botići za obnovu objekta stare školske zgrade i uređenje Doma Luke Botića dobit će 7 tisuća kuna, a DVD Mladost dobit će 9 tisuća kuna za obilježavanje pola stoljeća rada i djelovanja.

Splitsko-dalmatinska županija za ovu svrhu osigurala je ukupno 300 tisuća kuna, a dobit će ih 58 udruga s područja županije.

Najniži iznos koji je dodijeljen pojedinoj udruzi je 2 tisuće kuna, a najviši iznos je 10 tisuća kuna.

Popis svih udruga koje su dobile sredstva možete vidjeti OVDJE.

hr Mon Oct 03 2022 18:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .