Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6079996e6f52df10358b4572/80
Foto: Cropix/Vojko Bašić

Započela izgradnja trafostanice Terminal, ključne točke napajanja istočnog dijela Splita

U četiri godine više od milijarde kuna HEP-ovih ulaganja u distribucijsku mrežu u Dalmaciji.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban položili su danas u Splitu  kamen-temeljac nove, 60 milijuna kuna vrijedne Trafostanice 110/20(10) kV Terminal, koja će biti ključna za povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom istočnog dijela grada Splita, kao i za napajanje dijela objekata buduće brze ceste Split – Omiš. Riječ je o dijelu ulaganja HEP grupe na području Dalmacije, koja će u razdoblju 2018.-2021. samo u segmentu distribucije dosegnuti 1,03 milijarde kuna.

Uz predsjednika Uprave HEP-a i župana Splitsko-dalmatinske županije, događanju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Splita, Andro Krstulović Opara, sa suradnicima. 

Nova TS 110/20(10) kV Terminal bit će ključna za opskrbu potrošača u istočnom dijelu Splita. Osim poslovne zone Terminal i više obližnjih trgovačkih centara, sigurnu opskrbu dobit će i stanovnici Barutane, Stobreča, Korešnice, Žrnovnice i Podstrane. Također, omogućit će se napajanje dijela objekata buduće brze ceste Split – Omiš, kao i prelazak istočnog dijela grada Splita na naponsku razinu od 20 kilovolta.

 - Ulaganja u mrežu na distribucijskim područjima Zadar, Šibenik i Split u razdoblju od 2018. do 2020. iznosila su gotovo 800 milijuna kuna. Novih 230 milijuna kuna investirat će se u ovoj godini. Na razini čitave Hrvatske, u 2021. ćemo u sustav distribucije električne energije uložiti 1,247 milijardi kuna, a do kraja 2023. rekordnih 3,8 milijardi kuna. Očekujemo da će kako i do sada, te planirane investicije gotovo isključivo izvesti domaće tvrtke, kao što je to slučaj i s trafostanicom Terminal. HEP će kao jedan od najvećih investitora i pokretača ekonomskih aktivnosti u Hrvatskoj, pružiti potporu Vladi Republike Hrvatske u stvaranju uvjeta za što brži i jači ponovni rast hrvatskog gospodarstva - izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Trafostanica  Terminal dio je ukupnih ulaganja HEP grupe u mrežu na području Splita, gdje je samo na distribucijskoj razini u prethodne tri godine uloženo 173 milijuna kuna, dok su za 2021. planirana ulaganja od 72 milijuna kuna. Uz izgradnju TS Terminal, u tijeku je izgradnja Trafostanice Sućidar i rekonstrukcija trafostanice Split 3, dok je prije dvije godine završena rekonstrukcija Trafostanice Meterize. Svi navedeni projekti omogućit se značajno povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom područja grada Splita te stvoriti uvjete za daljnji razvoj gospodarstva, posebice turizma.

- Vesele me projekti poput ovog, jer potvrđuju nastojanja i napore da ravnomjerno razvijamo sve dijelove našeg grada, na korist svim našim građanima - rekao je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita.

Na području koje pokriva Elektrodalmacija, ulaganja u razdoblju od 2018. do 2020. godine iznosila su 411 milijuna kuna, što uključuje ulaganja u podmorske kabele od 16 milijuna kuna, gdje se ističe polaganje kabela između Podgore i otoka Hvara. Kao dio ukupnih ulaganja u okviru strategije za otoke Vlade RH, HEP je u prošloj godini na otocima Splitsko-dalmatinske županije uložio 43 milijuna kuna u električnu mrežu. HEP je prisutan i na projektu izgradnje pelješkog mosta, gdje investicijska vrijednost elektroenergetskih objekata iznosi više od 120 milijuna kuna.

- Ovim projektom HEP nastavlja ciklus hvalevrijednih ulaganja u razvoj infrastrukture koje predstavljaju temelj daljnjeg prosperiteta istočnog dijela Splita - izjavio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

 Uz ulaganja u elektroenergetsku mrežu, HEP na području Dalmacije provodi niz investicija u okviru obnovljivog scenarija. Nakon što je prošle godine u rad pustio sunčanu elektranu Vis, prvu elektranu na hrvatskim otocima, na području Splitsko-dalmatinske županije, većinom u splitskom zaleđu, u izgradnji ili planu još je nekoliko HEP-ovih projekata sunčanih i vjetroelektrana, ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna. Nastavit će se i izgradnja sunčanih elektrana na otocima, poput SE Bogomolje na Hvaru, snage 8 MW, koja se priprema u suradnji s Općinom Sućuraj.  

Važan je dio zelene energetske tranzicije koju HEP provodi u Dalmaciji, ali i na području čitave Hrvatske, također i elektrifikacija prometa, u sklopu koje je u Hrvatskoj postavljeno više od 200 javnih punionica, od čega se na području Splitsko-dalmatinske županije nalazi 21, a još 25 ih je u planu. 


hr Fri Apr 16 2021 16:04:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74c32229111c2b8e8b458e/80
Foto: Promet Split

PROMET Obavijest za putnike na linijama br. 1, 14 i 32

Od ponedjeljka izmjene u voznom redu
Od ponedjeljka 17.05., dolazi do izmjena na voznom redu linije br. 14 BRDA-KOPILICA-DUBROVAČKA-BOLNICE-ŽNJAN-DUILOVO i obratno, na način da se istoimena linija pojačava sa polascima u oba smjera i to svaki dan, a novi vozni red možete preuzeti na web stranici.

Nadalje, dolazi do izmjene u voznom redu na liniji br. 1 STARINE-HNK-STARINE na način da će polazak u 8.00 sati radnim danom iz Starina prometovati do HNK, a polazak u 7.45 (umjesto dosadašnjeg prometovanja do HNK) će po dolasku do HNK prometovati natrag u Starine.

Na liniji br. 32 polazak iz Splita radnim danom umjesto u 12.30 se mijenja u 12.20, a iz Kučina polazak umjesto u 13.00 se mijenja u 12.50.
hr Fri May 14 2021 08:52:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Lokalni izbori: Zadnji dan izborne promidžbe

Još samo danas, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora.

Sudeći prema najavama, brojni će izborni sudionici baš u petak poslati završne poruke biračima koji će svoje mišljenje o svemu reći u nedjelju na biračkim mjestima, od 7 do 19 sati.

Izborna šutnja traje, dakle, cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, u tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, a premda su kandidati brojni, manje ih je nego prije četiri godine.

Birači u nedjelju biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Zbog činjenice da se u njima kandidirao samo po jedan kandidat, oko deset posto od ukupno 555 gradova i općina, već zna imena svojih načelnika i gradonačelnika. HDZ je već izborio pobjedu u četiri grada i 44 općine.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, žele li biti izabrani već u nedjelju, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu.

hr Fri May 14 2021 08:47:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609e182f6f52df64698b46df/80

'Dalmacijo, glavu gori': Brigadir Asanović podržao svoje suborce i prijatelje Kukavicu i Bulja

Pozvao je sve branitelje da glasaju za MOST

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade brigadir Zvonko Asanović i Mostov kandidat za župana Ivica Kukavica jučer su se ugodno družili.

- Brigadir Asanović i danas, kao i u ratu, stoji uz svoje suborce i prijatelje, Kukavicu i Bulja, jer čuvaju i njeguju vrijednosti Domovinskog rata. Vjeruje kako će časno i pošteno i u budućem političkom djelovanju obnašati povjerene im dužnosti te pozvao sve branitelje da glasaju za njih - poručili su.

hr Fri May 14 2021 08:27:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051a9886f52df01078b45b1/80
Foto: DalmacijaNews

Zdeslav Benzon kampanju završio na svojim Plokitama: 'Postoji projekt splitskih investitora izgubljen u bespućima ladica u Banovini'

Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata.“, poručuje Benzon.
Zdeslav Benzom je obišao svoju Siromašnu, kvart u kojem je rođen, odrastao i dan danas živi, u društvu kandidatkinja za njegove zamjenice, Lade Terzić i Marije Štambuk Šunjić, neovisnog kandidata sa svoje liste, također s Plokita, Denisa Pejkovića i još nekoliko kandidata s liste splitskog HSLS-a.

- Plokite imaju ogroman problem s parkiranjem, kao i ostatak Splita, ali ovdje posebno zbog našeg pazarića na koji dolaze građani iz cijelog grada. Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata. Naime, već postoji spreman projekt splitskih investitora, koji su spremni svojim novcem izgraditi dječje igralište i 100 parking mjesta za građane, na prostoru danas zapuštenog prostora, između benzinske postaje i telefonske centrale u Vinkovačkoj ulici. I takav projekt godinama stoji. Čeka. Izgubljen u bespućima ladica u Banovini... E to ćemo promijeniti! - poručio je dr. Zdeslav Benzon.


hr Fri May 14 2021 08:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .