Benzon: “Kako do stana bez kredita? Berlinskim modelom stanogradnje za mlade!”

Većina zagovara POS koji čini se, naizgled, izgleda kao dobra stvar. Međutim, upravo te državne subvencije pridonose općem rastu cijena stanova na tržištu, zbog čega građani nakon prve 4 godine „pomaganja“ države zapravo moraju plaćati puno veće iznose nego što bi plaćali da subvencija nije bilo. – stoji u objavi HSLS-ovog kandidata za gradonačelnika Splita Zdeslava Benzona. 
Kriteriji bodovanja su čudnovati, da se tako izrazim, a lokacije gradnje tih zgrada su bile totalno promašene (primjer Brodarice). Na koncu, najveći problem je što neki i danas čekaju POS-ov stan, a neki su dobivene stanove prodali (i zaradili na njima) ili ih i dalje iznajmljuju turistima u sezoni. E to je nedopustivo.

Što je problem ovog modela? Prvo, netransparentnost i drugo, uključuje banke i kredite. – piše. 

Kako do stana bez kredita? Evo što predlaže Benzon. 

Model za koji se zalažemo moj tim i ja, napravljen je po uzoru na Berlin, namijenjen je mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati stanove i koji  ISKLJUČUJE banke. 

 Prema našem modelu Grad Split će graditi stanove i davati ih u povoljni najam na određeno vrijeme od 10 godina od dana sklapanja Ugovora o najmu s mogućnošću kupnje nakon isteka roka od 10 godina, pod uvjetom da je najmoprimac uredno podmirivao sve svoje ugovorne obveze. 

U slučaju kupnje stana uplaćena najamnina uračunat će se u iznos kupoprodajne cijene. Grad time zadržava potentniji  dio svog stanovništva koje svojim radom može doprinijeti podizanju standarda svih nas.

Proces će biti u potpunosti transparentan, a pravo na podnošenje zahtjeva imat će mladi i mlade obitelji koji ispunjavaju jasno zadane uvjete.

POSLJEDNJE DODANO: