Puljak: Gradonačelnik nam je nudio podršku za predsjednika u kotaru Žnjan, ako mi podržimo proračun!

Splitska gradska vijećnica i nositeljica Inicijative “Za pametne ljude i pametan grad”, Marijana Puljak, tvrdi da joj je SDP-ov vijećnik u kotaru Žnjan Ivan Čizmić u ime gradonačelnika ponudio podršku za predsjednika kotara uz uvjet da oni podrže proračun, a detaljno je objasnila zbog čega proračun nisu htjeli podržati. Demantirala je gradonačelnika koji je na sjednici rekao kako su njezini vijećnici uvijek protiv i kako ruše samo zato da bi rušili kazavši kako su prije sve četiri važne sjednice vijeća (o Hajduku, Prometu, Karepovcu i proračunu) održali dvadesetak radionica  s raznim stručnjacima na kojima su detaljno proučili materijale i na temelju toga definirali stavove i izradili prijedloge.

Osim što je proračun Splita za 2015. godinu sadržajem i perspektivom oprečan stavovima njezine Inicijative, dodaje, glasovanje o njemu je ujedno i davanje podrške gradonačelniku i njegovom timu, a to nisu mogli podržati.

– Svojim glasom protiv iskazali smo duboko nezadovoljstvo Baldasarovim upravljanjem Gradom tim više što se sada već radi o pet i pol godina kontinuiranog nazadovanja Splita pod upravom koalicije SDP-a i HGS-a. Proračun vezan uz sport nije u skladu sa zakonom, strategija razvoja još nije ni u povojima, vlast se još nije počela ozbiljno baviti EU fondovima, dio proračuna za socijalu se smanjio, a za plaće povećao, proračun gradskih kotareva se smanjio za 45 posto u protekla dva proračuna, a bujanje gradske administracije te uhljebljivanje stranačkih kadrova u Banovini i gradskim poduzećima je, nažalost, postala općepoznata činjenica – istaknula je Puljak. 
Dodala je i da su predložili niz amandmana kojima su htjeli poboljšati proračun, ali da ih je gradonačelnik sve odbio samo zato što su ih oni predložili.

Objasnili su i zašto su napustili sjednicu kada se glasovalo o Turističkoj palači.

– Dopuna dnevnog reda bila je informacija o Turističkoj palači da bi se to na kraju pretvorilo u donošenje odluke o povratku na plodouživanje. Vijećnici su prethodno donijeli odluku o tome da se odustaje od plodouživanja, a na ovaj način je grubo poništena odluka Gradskog vijeća. Priznajemo da može postojati problem nelikvidnosti Grada ili prezaduženosti, ali o tome nitko nije raspravljao, a mi o ovoj točki nismo dobili niti jedan jedini papir. Ne može Gradu biti neisplativo nešto što je privatniku isplativo – kazala je Danira Matošić Matičević.

Ističu i da će sudjelovati na tematskoj sjednici o natječaju za Turističku palaču koja je najavljena za 19. prosinac, ali da neće sudjelovati u radu Povjerenstva koje bi trebalo usuglasiti tekst natječaja. 

– Plan upravljanja starom gradskom jezgrom je pri kraju i na pred Gradsko vijeće bi trebao doći u ožujku, a Turistička palača je dio stare gradske jezgre. U tom će planu biti i definirano što napraviti s tim prostorom. Zato predlažemo da pričekamo tri mjeseca da vidimo kakve su smjernice i što ćemo napraviti. Smatramo da je odluka da se ponovno ide na plodouživanje isforsirana i donesena na silu. Odluka o povratku na plodouživanje je kontra odluci Gradskog vijeća koje je odlučilo da gradonačelnik pripremi dokumentaciju za opciju da je Grad investitor da se vidi, što i kako se taj projekt može financirati te da s tim dođe pred Gradsko vijeće koje će donijeti konačnu odluku – zaključila je Puljak.

POSLJEDNJE DODANO: