Article

//www.dalmacijanews.hr/files/548584a61799425d4a3279ce/80
Foto: CROPIX

Puljak: Gradonačelnik nam je nudio podršku za predsjednika u kotaru Žnjan, ako mi podržimo proračun!

Splitska gradska vijećnica i nositeljica Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad", Marijana Puljak, tvrdi da joj je SDP-ov vijećnik u kotaru Žnjan Ivan Čizmić u ime gradonačelnika ponudio podršku za predsjednika kotara uz uvjet da oni podrže proračun, a detaljno je objasnila zbog čega proračun nisu htjeli podržati
Splitska gradska vijećnica i nositeljica Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad", Marijana Puljak, tvrdi da joj je SDP-ov vijećnik u kotaru Žnjan Ivan Čizmić u ime gradonačelnika ponudio podršku za predsjednika kotara uz uvjet da oni podrže proračun, a detaljno je objasnila zbog čega proračun nisu htjeli podržati. Demantirala je gradonačelnika koji je na sjednici rekao kako su njezini vijećnici uvijek protiv i kako ruše samo zato da bi rušili kazavši kako su prije sve četiri važne sjednice vijeća (o Hajduku, Prometu, Karepovcu i proračunu) održali dvadesetak radionica  s raznim stručnjacima na kojima su detaljno proučili materijale i na temelju toga definirali stavove i izradili prijedloge.

Osim što je proračun Splita za 2015. godinu sadržajem i perspektivom oprečan stavovima njezine Inicijative, dodaje, glasovanje o njemu je ujedno i davanje podrške gradonačelniku i njegovom timu, a to nisu mogli podržati.

- Svojim glasom protiv iskazali smo duboko nezadovoljstvo Baldasarovim upravljanjem Gradom tim više što se sada već radi o pet i pol godina kontinuiranog nazadovanja Splita pod upravom koalicije SDP-a i HGS-a. Proračun vezan uz sport nije u skladu sa zakonom, strategija razvoja još nije ni u povojima, vlast se još nije počela ozbiljno baviti EU fondovima, dio proračuna za socijalu se smanjio, a za plaće povećao, proračun gradskih kotareva se smanjio za 45 posto u protekla dva proračuna, a bujanje gradske administracije te uhljebljivanje stranačkih kadrova u Banovini i gradskim poduzećima je, nažalost, postala općepoznata činjenica - istaknula je Puljak. 
Dodala je i da su predložili niz amandmana kojima su htjeli poboljšati proračun, ali da ih je gradonačelnik sve odbio samo zato što su ih oni predložili.

Objasnili su i zašto su napustili sjednicu kada se glasovalo o Turističkoj palači.

- Dopuna dnevnog reda bila je informacija o Turističkoj palači da bi se to na kraju pretvorilo u donošenje odluke o povratku na plodouživanje. Vijećnici su prethodno donijeli odluku o tome da se odustaje od plodouživanja, a na ovaj način je grubo poništena odluka Gradskog vijeća. Priznajemo da može postojati problem nelikvidnosti Grada ili prezaduženosti, ali o tome nitko nije raspravljao, a mi o ovoj točki nismo dobili niti jedan jedini papir. Ne može Gradu biti neisplativo nešto što je privatniku isplativo – kazala je Danira Matošić Matičević.

Ističu i da će sudjelovati na tematskoj sjednici o natječaju za Turističku palaču koja je najavljena za 19. prosinac, ali da neće sudjelovati u radu Povjerenstva koje bi trebalo usuglasiti tekst natječaja. 

- Plan upravljanja starom gradskom jezgrom je pri kraju i na pred Gradsko vijeće bi trebao doći u ožujku, a Turistička palača je dio stare gradske jezgre. U tom će planu biti i definirano što napraviti s tim prostorom. Zato predlažemo da pričekamo tri mjeseca da vidimo kakve su smjernice i što ćemo napraviti. Smatramo da je odluka da se ponovno ide na plodouživanje isforsirana i donesena na silu. Odluka o povratku na plodouživanje je kontra odluci Gradskog vijeća koje je odlučilo da gradonačelnik pripremi dokumentaciju za opciju da je Grad investitor da se vidi, što i kako se taj projekt može financirati te da s tim dođe pred Gradsko vijeće koje će donijeti konačnu odluku – zaključila je Puljak.
hr Mon Dec 08 2014 12:00:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/573f2b2dfe96ff045d8b4616/80
Foto: Luka Papić

Dobar početak predsezone: Hoteli u Zadru gotovo puni

„Popunjenost je iznimno velika, u tjednu Uskršnjih praznika očekujemo preko tri tisuća noćenja“

Turistička predsezona službeno je počela. Kao i inače - malo prije Uskrsa. Prvi podaci najčešće su pokazatelj i za glavnu sezonu. Hotelski kapaciteti u Zadru već sad su - gotovo puni!

Iz Zadra se za HRT javila Kristina Štrbac.

- Zadar počinje živjeti svoj turistički dio godine. Ovdje sad boravi 1200 gostiju baš kao i prošle godine u ovo vrijeme. Hotelski kapaciteti prilično su popunjeni a sezoni u prilog ide i lijepo vrijeme. Privatni iznajmljivači u postsezoni su nešto manje popunjeni.

Bez gužvi i vrućina, za neke je ovo vrijeme idealno za putovanja.

- Odlučili smo doći u Zadar i istražiti grad. Mislim da je prekrasan, nikada nisam bila ovdje. Sviđaju mi se ljudi, kultura, sviđa mi se hrana, svi su tako prijateljski raspoloženi, rekla je gošća iz Njemačke Anna.

Uoči Uskrsa skupina iz SAD - a putuje kruzerom. Najviše ih oduševljava hrvatska povijest.

- Imate jako zanimljivu povijest. Naša je jednostavna. Ali vi ste prošli kroz mnogo različitih država, kazala je Evelyn.

Na prvoj crti kontakta uvijek su turistički vodiči.

- Najave su, dolaze i novi kruzeri, bit će posla, zadovoljna je Josipa.

Neki hoteli tek su nedavno otvorili vrata, a kapaciteti su im već odlično popunjeni.

- Popunjenost je iznimno velika, u tjednu Uskršnjih praznika očekujemo preko tri tisuća noćenja, tako da premašujemo prošlu godinu, čak i 2019., pohvalio se direktor hotela Ante Kovačević.

Broj novih hotelskih kapaciteta raste. Gradi se luksuzni hotel, drugi manji napokon se otvara, a prije četiri mjeseca otvoren je jedan zadarski gradski hotel. I u njemu je trenutačna popunjenost blizu sto posto i očekuju dobru sezonu.

- Do sad je 30 posto sezone popunjeno i rezervacije stižu svaki dan. To su i grupni dolasci i individualne rezervacije, rekao je voditelj hotela Bruno Radić.

Ima i jedan adut - apartman Luke Modrića u kojemu je planetarno popularni nogometaš proveo dio djetinjstva.

- Imamo jako puno interesa pogotovo iz Azije. Ali apartman još nije spreman, bit će do sezone u biti do 7. mjeseca, kazao je Radić.

Za goste koji putuju u Hrvatsku tu su i drugi aduti, prenosi HRT.

- Ono što primjećujemo je da je Hrvatska postala jako atraktivna destinacija i da goste koji će se naći na području RH prije svega će zanimati gastronomija. Mislim da hrvatski ugostitelji jako puno ulažu u gastronomiju i da puno toga imamo ponuditi i da će to ove godine biti možda najjači adut, rekao je direktor TZ-a grada Zadra Mario Paleka.

No jedno je sigurno - svi koji žive od turizma ove godine priželjkuju turističke rekorde.

hr Sat Apr 01 2023 21:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61c8d12e6f52df4bbe8b46de/80
Foto: Pixabay

Preminuo prof. Budislav Vukas

Plenković: "Hrvatska je izgubila velikog i uvaženog pravnog stručnjaka"
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti prof. dr. sc. Budislava Vukasa. 

-S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku profesora Budislava Vukasa, uglednog i cijenjenog hrvatskog pravnika, stručnjaka za međunarodno pravo.
 
U svojoj bogatoj pravnoj karijeri, profesor Vukas obavljao je niz istaknutih dužnosti. Bio je glavni pravni savjetnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske u 1990-ima. Svojim znanjem i iskustvom doprinio je izgradnji međunarodnopravnih pozicija Republike Hrvatske u nizu pitanja.
 
Bio je sudac i potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, sudac ad hoc pred Međunarodnim sudom u Haagu u postupcima koje je vodila Republika Hrvatska kao i član Arbitražnog suda u graničnom sporu s Republikom Slovenijom.   
 
Profesor Vukas je svoje iznimno znanje iz područja međunarodnog prava prenosio naraštajima studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pamtit ćemo ga i kao autora brojnih knjiga, monografija, članaka i radova iz različitih područja međunarodnog javnog prava, osobito prava mora, međunarodnog prava okoliša, međunarodne zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.
 
Hrvatska je izgubila velikog i uvaženog pravnog stručnjaka. Nedostajat će mnogima koji su ga poznavali i pratili njegovo plodonosno djelovanje dugi niz godina.
 
U ovim teškim trenucima za obitelj, poznanike i kolege gospodina Vukasa, primite, molim Vas, uime hrvatske Vlade i moje osobno, izraze iskrene sućuti i poštovanja, stoji u priopćenju. 
hr Sat Apr 01 2023 18:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64284d465d7965d9a78b4575/80
Foto: Fb Crveni križ

Predstavnici Crvenog križa iz Splita i Trogira pobijedili na Međužupanijskom natjecanju Crvenog križa

Sljedeći korak za pobjedničke ekipe je sudjelovanje na Nacionalnom natjecanju mladih, 13. svibnja u Zagrebu

Predstavnici Crvenog križa Split i Crvenog križa Trogir pobjednici su na Međužupanijskom natjecanju Hrvatskog Crvenog križa održanom u Dubrovniku

Ove godine,  1. travnja 2023. g., 24. puta po redu organizirala su se u deset gradova u  Hrvatskoj međužupanijska natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa. Natjecanje se održalo u dvije kategorije i to: ekipe podmlatka (osnovne škole) i ekipe mladih (srednje škole), a sadržaj natjecanja obuhvaća: provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći.

U Dubrovniku se natjecanje održalo u Osnovnoj školi Montovjerna, a  ovogodišnji pobjednici dubrovačkog međužupanijskog natjecanja su ekipe iz Trogira i Splita.

Na natjecanju su sudjelovali učenici 21 ekipe iz osnovnih i srednjih škola iz 15 društava Crvenog križa i to: Brača, Hvara, Kaštela, Korčule, Makarske, Metkovića, Ploča, Sinja, Solina, Splita, Trogira, Visa, Vrgorca, Vrlike i domaćina Dubrovnika.

Pobjedničke ekipe u kategoriji podmlatka iz Crvenog križa Trogir koju su predstavljali učenici Osnovne škole Okrug, iz Okruga Gornjeg s mentoricom Antonelom Radić i u kategoriji mladih iz Crvenog križa Split koju su predstavljali učenici IV. Gimnazije Marko Marulić s mentoricom Ojdanom Barčot sudjelovat će na Nacionalnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa, koje se ove godine organizira u Zagrebu 13. svibnja 2023. godine.

hr Sat Apr 01 2023 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64283aff5d796537a38b45ff/80
Foto: Pixabay

Hrvatska pri samom dnu po cijeni sata rada

Osim Bugarske i Rumunjske, iza nas je još samo Mađarska

Prošle godine prosječni troškovi rada po satu u EU iznosili su 30,5 eura, odnosno 34,3 eura u zemljama članicama eurozone. Za usporedbu, u 2021. bili su 29 eura, odnosno 32,8 eura. Podaci Eurostata pokazuju velike razlike između zemalja EU-a.

Najniži troškovi rada zabilježeni su u Bugarskoj (8,2 eura) i Rumunjskoj (9,5 eura), a najviši u Luksemburgu (50,7 eura), Danskoj (46,8 eura) i Belgiji (43,5 eura), piše Tportal.

Hrvatska se cijenom sata rada od 12,1 euro, u što su uračunata davanja državi, nalazi pri europskom dnu. Osim Bugarske i Rumunjske, iza nas je još samo Mađarska s troškovima od 10,7 eura.

U Austriji, Njemačkoj i Irskoj, zemljama u koje Hrvati često odlaze ‘trbuhom za kruhom’, cijene rada su slične. U Njemačkoj cijena sata iznosi 39,5 eura, u Austriji je nešto niža – 39 eura – dok ih Irska prati s 37,9 eura po satu. U susjednoj Sloveniji sat rada plaća se 23,1 euro.

U usporedbi s 2021. godinom, europska satnica lani je u prosjeku porasla za pet posto u EU, odnosno za 4,7 posto u eurozoni.

Unutar europodručja troškovi rada po satu porasli su u svim državama članicama. Najveći porast zabilježen je u Litvi (+13,3 posto),Irskoj (+9,3 posto) i Estoniji (+9,1 posto).

hr Sat Apr 01 2023 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .