Article

//www.dalmacijanews.hr/files/612f66416f52df5d1b8b4584/80

U Vepricu izgrađen most za hodočasnike, oslikana blagovaonica i napravljen mozaik na zadnjoj postaji križnoga puta

Na uočnicu blagdana Male Gospe u utorak, 7. rujna brojni će vjernici i ove godine iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otôka i iz Bosne i Hercegovine hodočastiti u marijansko svetište Vepric na misno slavlje u 17.30 sati.

Na zapadnom ulazu u Makarsku nalazi se Svetište Gospe Lurdske -  Vepric u koje kroz cijelu godinu, a osobito na uočnicu i blagdan Male Gospe pohrli veliki broj hodočasnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te s otoka kako bi se pomolili Majci Božjoj i iznijeli svoje prošnje i zahvale. Uoči ovogodišnje proslave Male Gospe Svetište je dobilo neke nove važne sadržaje: most za hodočasnike, oslikanu blagovaonu i mozaik na zadnjoj postaji križnoga puta. O tome se razgovaralo u utorak 31. kolovoza u TV emisiji „Radosna vijest“ s don Mijom Šurlinom, upraviteljem Svetišta Majke Božje Lurdske u Vepricu.

- O mostu smo započeli razmišljati zbog problema koje smo imali prigodom dolaska velikog broja hodočasnika, osobito ljeti, kad oni idu dalje za Međugorje. Parkirali bi autobuse na našem parkingu i prelazili cestu preko magistrale. Ponekad su se događale prometne nezgode, pješake su udarala auta dok su prelazili magistralu. Policija je sve to bilježila. Osim toga, kad bi hodočasnici prilazili cestu zaustavljao bi se promet te bi se stvarale gužve“, kazao je don Mijo Šurlin. Da ne bi netko poginuo na toj cesti Prometna policija Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je inicijativu kojoj su se pridružili: Vepričko svetište, Splitsko-makarska nadbiskupija, Grad Makarska i Hrvatske ceste koje su nakon prikupljene dokumentacije, sredstava, natječaja napravile taj most. „Korona je usporila izgradnju mosta. Radovi su započeli u svibnju ove godine, a dovršeni su prije nekoliko dana. Ove godine hodočasnici za Malu Gospu neće trebati uz pratnju Policije i redara prelaziti cestu i zaustavljati promet, nego će se prijelaz odvijati preko mosta - ističe upravitelj Svetišta.

Hodočasnički most još uvijek nema ime. Most se sastoji od dvaju potpornja izgrađenih od betona,  koji su potom obloženi u kamen. Na njih je postavljena metalna konstrukcija dugačka oko 25 metara, a u komadu je napravljena u Zagrebu i s velikim tegljačem prevezena u Vepric. Postavljena je i montirana u ponoćnim satima tijekom jedne večeri, a promet je bio zaustavljen samo pola sata. Sa strane Svetišta je sagrađen lift jer nije bilo moguće za starije osobe i invalide napraviti rampu sa potrebnim nagibom. S druge strane napravljena je rampa s nekoliko lomova da se dođe s platoa do razine mosta te tamo nije bio potreban lift, objašnjava nam don Mijo.

U Vepricu je svjetski poznati umjetnik o. Marko Ivan Rupnik i njegov „Centro Alleti“ napravio nekoliko mozaika. Prošle godine napravio je u blagovaonici seriju freski od osam prizora, a ove ju je godine završio sa još dva prizora i uvodnom pločom s natpisom iz Svetoga pisma iz Poslanice Kološanima: „Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Vrhovništva, bilo Vlasti – sve je po njemu i za njega stvoreno“ (Kol 1,16). Freske označavaju smisao blagovanja i prinosa te odnosa čovjeka s Bogom i Boga s čovjekom.

- Htjeli smo da ljudi ovdje i za vrijeme objeda razmišljaju o tome što je to blagovanje, što je hrana i zajedništvo koje se događa za stolom i koje značenje treba imati? Tema svih ovih prizora freski je blagovanje i prinos. Po rukama koje su oslikane vidimo na koji način čovjek prihvaća ili ne prihvaća Božji dar stvorenja i kako ga koristi. Kod prvog prikaza, u slučaju istočnog grijeha vidimo kako čovjek pristupa stvorenju koje mu je Bog dao kao dar. Vidi se Adamova ruka koja želi zadržati za sebe, ne želi podijeliti ni darivati nego ugrabiti, prigrliti za sebe. Dok na drugim mjestima vidimo osobe koje prihvaćaju Božji dar i tu ljubav izražavaju i prema drugima. Tako je i Euharistija koja je Kristov dar nama, preko hrane koju blagujemo darovan nam je novi život - protumačio je don Mijo.

Deset freski donose prizore: o Stvaranju i Božjoj ispruženoj ruci, o grijehu Adama i Eve koji uzimaju jesti zabranjen plod mimo volje Božje i zajedništva s njime; o mukotrpnom ljudskom rada nakon grijeha gdje čovjek mora u znoju lica svoga sebi priskrbiti što će jesti; o Marijinom i Josipovom prinosu Isusa u hramu i starcu Šimun koji ga prima na ruke. Prikazan je Kristov silazak nad pakao, koji kao dobar Pastir spašava svoje izgubljene ovce, a Evino potomstvo pobjeđuje zmijino potomstvo. Potom se nalazi prizor siromašne udovice koja je u hramski trezor ubacila sve što je imala. 

- Vidimo pružene ruke koje darivaju, otkupljeni čovjek je ponovo poput Boga onaj koji dariva i koji se dariva, prihvaća Božji poziv i Božje zajedništvo. Apostoli su rastreseni i ne primjećuju što se događa, dok Isus primjećuje da je ta udovica ubacila više nego svi oni koji su davali od svoga suviška“, tumači don Mijo. U prizoru Kane Galilejske Isus i Marija simboliziraju Krista i Crkvu, priređuju novu gozbu u Kristovom Pashalnom otajstvu. Tu se vidi smisao pravoga kršćanskoga braka. Prizor Duhova prikazan je u štruci kruha gdje se vidi zajedništvo koje se događa preko Euharistije unutar Crkve. Tu je i Petar koji negoduje Bogu, ne želi jesti nečiste životinje, a Bog proglašava čistim sve ono što je stvorio. U sljedećem prizoru Isus uskrišava Jairovu kćer. Petar nakon što prima Duha Svetoga čini što je i Krist činio a prije nije mogao. „U zadnjem su prizoru prikazana tri tajanstvena posjetitelja kod Abrahama i Sare kod hrasta u Mambri – figure su prefiguracija Presvetoga Trojstva. Sve skupa nam govori o tome kako naša stvarnost ide prema svome cilju po Božjoj viziji. Život vječni bit će stvarnost gozbe gdje ćemo zajedno blagovati i biti za stolom s Gospodinom. Tema blagovanja označava početak Stvaranja ali i konačnicu svega stvorenoga - naglasio je don Mijo.

Za četrnaestu postaju križnoga puta don Mijo Šurlin napravio je mozaik nalik Rupnikovim mozaicima. Riječ je o „kopiji“ Rupnikovog mozaika koji se nalazi iznad ulaznih vrata u rimski Caritas za koju je don Mijo dobio autorovo dopuštenje. 

- Prije smo imali Kristov korpus u jednoj špilji koja se nalazila iza sadašnje kuće gdje je tada završavao križni put. Nakon izgradnje nove kuće trebalo ih je izmjestiti i nakon osme postaje usmjerili smo postaje u prirodu kuda inače ide procesija sa svijećama na uočnicu Male Gospe“, kazuje nam don Mijo te svjedoči da je nadahnuće dobio u jednoj korizmenoj pobožnosti moleći križni put o. Marka Rupnika gdje on pišući o 14. postaji govori o Kristovom silasku nad pakao. „Tada je bila Godina Milosrđa za koju je on napravio logo s tim prizorom na panoima koje smo imali po našim crkvama. U Rimu je napravio isti taj prizor u liku mozaika što mi se još više svidjelo. Osim toga, kad su Rupnik i njegov tim radili mozaik u Vepricu ostavili su poprilično materijala u manjim i većim komadima: zlata, kamenja i porculana. A to me je još više potaklo da se odlučim na izradu mozaika.

Objašnjava da je htio prikazati što se događa nakon Kristove smrti i polaganja u grob, gdje je Krist tada završio.

- U nekim je crkvama posebno istaknuto otajstvo Velike subote kad je Krist u grobu. Rupnik kaže da je tada Krist izuzetno aktivan, silazi nad pakao. Otac ga je poslao da prođe kroz križ i smrt te da kao dobri Pastir dođe do Adama i ostalih svojih izgubljenih ovaca. Adama stavlja na svoja ramena i nosi u kuću Očevu. Taj prikaz silaska Krista nad pakao je jedan od prvih prikaza u kršćanskoj umjetnosti Kristova uskrsnuća. Krist nije uskrsnuo da spasi sebe nego da nas spasi. Kristovo uskrsnuće nije samo njegova osobna pobjeda nad smrću nego je došao da nas izvuče iz smrti. Tu se vidi naša sudbina. U duhovnom smislu to se dogodilo u našem krštenju, a događa se i u svakoj temeljitoj i ozbiljnoj ispovijedi. Krist nas sakramentom izvlači iz ropstva grijeha. To sam nekoliko puta osjetio u svom životu kad me Krist izvukao iz moga grijeha i zablude.

Oko mozaika i Kristova korpusa napravljena je u obliku kruga ograda sa šiljcima, a oko nje klecalo. Ograda izgleda kao donja čeljust u ribe koja je otvorila svoja usta, a to upravo predstavlja – tumači Šurlin – ono što je Krist rekao: „Kao što je Jona bio tri dana i tri noći u kitovoj utrobi tako će i Sin Čovječji biti tri dana i tri noći u utrobi zemlje“ (Mt 12,40). Te je Kristove riječi iz evanđelja stavio sam na vrh ploče koja drži korpus. „Središnje znamenje koje je Krist došao izreći je njegovo Pashalno otajstvo. Mozaik sam napravio nakon tri-četiri godine, a oko nekih radova pomogli su mi radnici u Svetištu. Napravili smo u stilu starih postaja i nove postaje križnoga puta od 9. do 13. postaje. Nikada nisam do sada  radio mozaik, ali sam stavljao pločice pa mi se činilo da mogu pokušati, budući da sam imao prigodu vidjeti umjetnike kako oni to rade.“

Na uočnicu blagdana Male Gospe u utorak, 7. rujna brojni će vjernici i ove godine iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otôka i iz Bosne i Hercegovine hodočastiti u marijansko svetište Vepric na misno slavlje u 17.30 sati koje će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša. Misi će prethoditi križni put u 15.30 i molitva krunice u 16.30 sati. Toga su dana u svetištu mise još u 7, 9 i 11 sati i prigoda za sakrament pomirenja. Na sam blagdan Male Gospe, u subotu 8. rujna, jutarnje mise su u 7, 9 i 11 sati, a popodnevno je svečano bogoslužje u 18 sati. Misi prethodi molitva krunice.

hr Wed Sep 01 2021 13:38:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6148e3096f52df47328b465f/80
Foto: Pixabay

Mnogi brodovi bit će izbrisani, provjerite je li vaš na popisu

Na popisu plovila za koje je evidentiran nepodmireni dug zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe u posljednje dvije godine više je od 10.000 jahti i brodica
Živjeti uz more, posebno na otoku, oduvijek je gotovo nezamislivo bez svoje barke, makar kakve malene, samo da se može poći baciti tunju. Da reda mora biti i među plovilima, svima je jasno, pa vjerujemo da je većina onih koji su propustili ispuniti svoje obveze prema državi, to učinila iz neznanja.

Na popisu plovila za koje je evidentiran nepodmireni dug zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe u posljednje dvije godine više je od 10.000 jahti i brodica, a od sljedećeg mjeseca zbog duga će iz Upisnika brodova mnogi biti izbrisani. - piše HRT.

Zašto je to loše?

- Proces ponovnog upisa nakon ovoga brisanja bit će izrazito kompliciran. Sadašnje zakonske odredbe brane upis brodova koji su stariji od 2000. godine, osim u slučaju da imaju C-oznaku, odnosno deklaraciju o sukladnosti, sukladno europskim direktivama. Tako da će to biti i komplicirano i izrazito skupo i nadamo se da će većina vlasnika iskoristiti ovo vrijeme da plate te naknade i da izbjegnu sam postupak brisanja, rekao je Boško Ercegovac, načelnik Sektora u Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Mi u Milni imamo oko tisuću upisanih brodica, što za gospodarske svrhe, što za osobne potrebe. S obzirom na to da smo malo misto, ljudi u ćakuli između sebe već razgovaraju o tim problemima, tako da je velika većina vlasnika plovila već došla u ispostavu. To su već regulirali tako da mi ustvari nećemo imati toliki veliki problem oko tih upisa, kaže Nikola Brkuljić, kapetan Lučke ispostave Milna, Brač.

Od saljskog domaćina kapetanskog okupljanja dobili smo još podataka. Na području njegove ovlasti na popisu onih kojima prijeti brisanje je pedesetak brodica, odnosno sedam posto od ukupno upisanih.

- Došla mi je jednostavno ta ideja, nakon prvog poziva prijatelja. Onda sam vidio na popisu i poznanika, pa sam obavijestio poznanika, a onda sam išao od jednog do drugog i na kraju sam obavijestio skoro sve, dao sam im uputstva, dobio sam od nadležnih iz uprave sigurnosti plovidbe i naputak za plaćanje, kaže Ivo Švorinić, kapetan Lučke ispostave Sali, Dugi otok.

Zašto vlasnici ne plaćaju?

- Jedan od razloga je da ima pokojnih vlasnika, a nasljednici nisu podnijeli zahtjev za promjenu vlasništva. Ima i slučajeva najjednostavnijih, da je preminuli vlasnik i da brodice nema, da je brodica uništena zbog dotrajalosti, ima i slučajeva takozvanih fiktivnih prebivališta, 'ajmo tako reći, dolaze vikendom, dolaze ljeti, pa ih nema, znači pošta vrati preporučenu pošiljku pošiljatelju. Ima i aljkavih ljudi, koji su to pospremili u ladicu, kaže Švorinić.

Koji god bio razlog, ako se prepoznajete u nekoj od navedenih situacija, provjerite jeste li namirili sve obveze. Na popisu je 10 tisuća 657 brodica, a nemaju svi ovako savjesne lučke kapetane. Na stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pronađite Elektroničku oglasnu ploču upisnika brodova, na njoj Popis brodica i jahti za koje je evidentiran nepodmiren dug, pa potražite svoju. 

Ili, ako se ne osjećate suvereno u virtualnom prostoru, najjednostavniji način da provjerite je li i vaša brodica na ovom popisu jest posjet ovlaštenoj Lučkoj kapetaniji ili ispostavi.

hr Mon Sep 20 2021 21:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d388f16f52df1fba8b4592/80
Foto: DalmacijaNews

Most: "Za svoje ljude u Nadzornim odborima intervenirali su Pametno, Možemo, SDP i NL Branke Ramljak"

Njihovo priopćenje pročitajte u nastavku
Iz Mosta su poslali propćenje vezano za listu kandidata za nadzorne odbore i upravna vijeća.  

Ustvrdili su kako su ipak "za svoje ljude Nadzornim odborima su intervenirali Pametno, Možemo i SDP i NL Branke Ramljak."

Njihovo priopćenje pročitajte u nastavku:

Kad smo nakon izbora odlučili dati podršku Gradonačelniku, jasno smo komunicirali tri stvari: 

1. Nećemo uzimati nikakve funkcije niti kadrovirati po gradskim firmama. 

2. Upozoravat ćemo i beskompromisno zaustavljati sve ono što je protivno javnom interesu i što predstavlja iživljavanje nad javnim novcem. (Smatramo kako smo našim potezima u prva tri mjeseca pokazali našu dosljednost i odgovornost po ovom pitanju.) 

3. Podržavat ćemo sve dobre projekte koji vape za realizacijom. U tom procesu ćemo i aktivno sudjelovati našim radom i prijedlozima. Osobito se to odnosi na najvažniji gorući problem u gradu, izgradnju POS stanova. 

Gradonačelnik je na izborima dobio preko 60% glasova i ima puni demokratski legitimitet voditi naš grad. Također ima puni legitimitet na ključna mjesta izabrati ljude za koje on smatra da će najbolje raditi posao koji im on povjeri. 

Ljude u nadzornim odborima i upravnim vijećima odlučio je izabrati putem javnog poziva. Mi smo tu odluku pozdravili i podržali. I rekli smo da se u proces odabira nećemo miješati i da ćemo pratiti odvija li se na transparentan način i bez onog klasičnog kadroviranja po političkoj podobnosti. 

I upravo zbog te transparentnosti, a ponajviše zbog poštovanja prema skoro 600 ljudi koji su se javili na natječaj, želimo iznijeti nekoliko činjenica, bez ikakve namjere da o njima moraliziramo. 
A činjenice su sljedeće: 

1. Za "svoje" ljude u Nadzornim odborima i upravnim vijećima intervenirali su i Pametno/Možemo i SDP i NL Branke Ramljak. 

2. Članovi ovih opcija osim što su predlagali svoje kadrove u NO i UV, također sudjeluju i u rotirajućem predsjedavanju Gradskim vijećem. 

Ovo su neoborive činjenice. Ne želimo o njima moralizirati. 

Ne želimo dovoditi u pitanje ni stručnost odabranih ljudi. Jer ako smo se svi zaklinjali u transparentnost i stručnost, ne vidimo problem u tome da se objavi tko je predložio koga. Samo želimo da se zna istina. 

U svakom slučaju želimo da se ova priča s imenovanjima što prije završi i napokon krene ozbiljno raditi.
hr Mon Sep 20 2021 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6148c1fe6f52df77338b45c8/80
Foto: DalmacijaNews

Pacijenti iz Bosne i Hercegovine liječit će se u splitskoj bolnici, preko granice stanje s koronom zabrinjavajuće

Julije Meštrović kazao je i kako se na sastanku razgovaralo o suradnji Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru s bolnicama u Zadru, Šibeniku, Kninu i Dubrovniku.
Stanje u splitskoj bolnici se stabilizira u pogledu koronavirusa, ali brojka hospitaliziranih i onih na respiratoru i dalje je ogromna, rekao je u poslijepodnevnim satima Julije Meštrović, ravnatelj splitske bolnice. Medijima se obratio nakon sastanka s Antom Kvesićem, ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, Vlatkom Martinović, ravnateljicom Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Suradnju prisutnu već godinama ravnatelji su danas formalizirali pa će se baš u Splitu liječiti pacijenti koji su za pojedine zdravstvene usluge iz Bosne i Hercegovine, ranije, trebali ići u druge svjetske zemlje.

- Mi smo zbilja zahvalni za sve što je ova bolnica učinila za nas od 1991. do danas. I želimo samo tu suradnju konkretizirati - kazao je Kvesić. U prvom planu radi se o kirurškim uslugama.

- Mi sve naše probleme rješavamo zajednički, brzo i jednostavno - na svim razinama - dodao je Meštrović.

Julije Meštrović kazao je i kako se na sastanku razgovaralo o suradnji Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru s bolnicama u Zadru, Šibeniku, Kninu i Dubrovniku.

Kvesića su novinari pitali stanje s koronavirusom u njegovoj bolnici na što je on kazao kako je - vrlo loše. Postotak cijepljenih je svega dvadesetak posto, negdje i manje, a velik je broj i hospitaliziranih.

Čuo sam podatak da je Peru samo iznad nas po smrtnosti. Mene osobno zabrinjava da se ljudi ne cijepe, a lijek za virus imamo - jasan je bio Kvesić.


hr Mon Sep 20 2021 19:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6148be586f52df7c348b4583/80
Foto: DP

Ivan Penava postao član Domovinskog pokreta!

Dao je novi vjetar u leđa svim istinskim domoljubima koji vjeruju da je okupljanje i zajedništvo ključ uspjeha u stvaranju bolje Hrvatske. - stoji priopćenju
Domovinski pokret objavio je da je gradonačelnik Vukovara i  saborski zastupnik, Ivan Penava, od danas i službeno postao član stranke!

- Kao i uvijek do sada, izborni pobjednik s tri osvojena gradonačelnička mandata i čovjek koji je nosio najuspješniju parlamentarnu listu DP-a, prepoznao je politički trenutak i svojim potpisom na pristupnicu Pokreta dao novi vjetar u leđa svim istinskim domoljubima koji vjeruju da je okupljanje i zajedništvo ključ uspjeha u stvaranju bolje Hrvatske. - stoji priopćenju.

 
hr Mon Sep 20 2021 19:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .