Savjet mladih Splitsko – dalmatinske županije u Imotskome održao okrugli stol o demografskim politikama

U organizaciji Savjeta mladih Splitsko – dalmatinske županije održan je okrugli stol o demografskim politikama u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta.

Odgovore na izazove demografije u ruralnim područjima kroz svoja izlaganja pokušali su dati Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade; Blaženko Boban, župan Splitsko – dalmatinski; Ana Marija Radeljić, zamjenica gradonačelnika Grada Imotskog; Daša Dragnić, županijska vijećnica SDŽ; Josip Perkušič, delegat mladih RH pri UN; Marijo Rajič, glavni tajnik Koordinacije županijskih Savjeta mladih.

Panelisti su sa aspekta lokalne, regionalne i državne pozicije govorili o depopulaciji ruralnih područja te mjerama i doprinosima koje se provode sa sve tri spomenute rezine kako bi se revitalizirala ruralna područja.

Ono na što je državna tajnica Josić stavila naglasak, a kasnije i svi ostali govornici je važnost svakog pojedinca, svake jedinice lokalne samouprave u procesu revitalizacije i demografske obnove stanovništa. Svi mi činimo jednu kariku u lancu i samo zajedničkim snagama možemo pronaći dodatni prostor za iskorake i poboljšanje statusa mladih u ruralnim područjima naše županije.

I na kraju, ključna uloga Savjeta mladih je prepoznati goruće probleme mladih te ih nametnuti u javnosti kao temu.

– Konstruktivnom diskusijom došli smo do korisnih zaključaka koji mladima u ruralnim područjima pružaju novu perspektivu kada je riječ o njihovom ostanku u svojim sredinama, kazali su iz Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije.

POSLJEDNJE DODANO: