"NE MOGU MI NIŠTA"

Zoran Milanović: “Prezirem upozorenja. Neću poštivati odluku i radit ću što mi nalaže savjest”

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu boravi u Rijeci. Posjetio je Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, javnu i znanstvenu ustanovu za obrazovanje neliječničkog zdravstvenog kadra. Nakon toga razgovarao je s novinarima. – piše N1.

Priča s Ustavnim sudom je danas gotova – rekao je Milanović dodajući: Bio sam grub, prema potrebi bit ću grub i dalje, sve sam rekao, sve je jasno.

Predsjednik jasno kaže kako su uzaludni pokušaji da ga se zbuni, ali očekuje da će biti pokušaja da se zbuni i uplaši i druge sudionike u procesu.

Komentirao je i priopćenje DIP-a.

Oni moraju napisati to što su napisali, Ustavni sud je donio upozorenje koje je potpuno neutemeljeno, u ovim se slučajevima donose odluke ili rješenja. Oni to ignoriraju jer mogu. Oni mogu donijeti upozorenje bez ikakvog racionala ili objašnjenja.

Milanović kaže kako su i socijalizmu iz Ustavnog suda objašnjavali svoje odluke.

– Suci koji su protiv, bilo ih je četvero koji nisu u tome htjeli sudjelovati, inače bi svoje neslaganje mogli izraziti u pisanom obliku, ali ovakav poluintelektualni polufabrikat… Upozorenje i gotovo.

Što se tiče mog nastupanja i postupanja. Ja sam predsjednik Republike i budući premijer, uskoro. Da se sjetimo kampanje u kojoj sam postao predsjednik. Prije nego što sam postao predsjednik, bio sam kandidat 13 stranaka. Oni su mi pomogli financijski, ali skromno. Grabar Kitarović je u predsjedničkoj kampanji i prije kampanje cijelo vrijeme obilazila skupove HDZ-a i s tih skupova dobivala podršku. Neka mi Šeparović i ovi anonimusi objasni razliku. To je isto. Ja sam politička osoba, nisam stranački čovjek. … Imamo Kolindu Grabar Kitarović, privrženicu HDZ-a do zadnjeg hroptaja, dok nije izgubila izbore – rekao je predsjednik nabrajajući grijehe HDZ-a i zaključivši kako je Grabar Kitarović kao vegeta u juhi, u svakom jelu HDZ-a. – prenosi N1.

Ne mogu mi ništa. Krše Ustav i predstavljaju smrtnu opasnost za hrvatsku demokraciju – rekao je.

Uskoro premijer

Rekao je i da će se suzdržavati od toga da govori da će biti premijer, nego će umjesto toga govoriti da će uskoro biti premijer.

Bit će potrebne ustavne promjene i znam da je to teško. 2010. sam ja pisao odredbe u Ustavu o izboru ustavnih sudaca – kaže Milanović.

“Prezirem upozorenja”

Milanović je na kraju izravno upitan misli li poštivati upozorenje Ustavnog suda i DIP-a.

Prezirem ta upozorenja. Ne mogu mi ništa. Krše Ustav i predstavljaju smrtnu opasnost za hrvatsku demokraciju. Neću poštivati odluku i radit ću ono što mi nalaže savjest. Kitarović je kao Mila Gera išla okolo po skupovima kad je već bila predsjednica. I jel to u redu? Je. Ustav ne priječi. Ne može biti obrazloženje da je to duh ustava. Svetinja za sve nas u liberalnoj demokraciji je – ono što nije zabranjeno je dopušteno. Ja sam građanin – rekao je Milanović, prenosi Jutarnji list.

POSLJEDNJE DODANO: