Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61ceaa1c6f52df49c58b4628/80
Foto: D.N.

Pobrojali smo sve u godini na izmaku: Političko mrcvarenje, netaktičnost na svakom splitskom koraku, crnila gdje god okreneš, a kamoli tek sojeva

Riječi za kraj su svima već jasne - Neka 2022. godina bude barem malo bolja. To malo je zdravlje, toga nam ipak najviše treba.
U zemlji velikih domoljuba i katolika koji uz to vole dijeliti lekcije i biti stručnjaci svih zanata i alata u svako doba, splitsko je nebo u 2021. godini obilježilo političko mrcvarenje. Tko je iskren i tko želi red ni nakon više od šest mjeseci nove vlasti nije jasno, jer fraza o "promjenama" i "razvoju" zazvučala bi bizarno svakog tjedna u kojem je, ovaj ili onaj medij, morao poljuljati stanje koje se politika zove. Stanje kaosa i mašte kako su napokon stigli "spasitelji". 

I dok je u županiji trebalo čekati tri puta da se "izađe iz ormara", u gradu se, iz druge, teškom mukom sklopila "projektna koalicija" koja je bez jednog vagona ostala nakon nekoliko tjedana. Vagona s dvojicom koji je već išao na dva kotača jer je treći otpao u putu. 

Kad se obećanja pokažu teška, dobar izgovor zlata vrijedi, a naslušali smo ih se već podosta.

U splitskom Parlamentu još samo nisu šake poletjele, kad se već zbog Pazara mahalo prstima, vrijeđalo, pokazivalo navodno i sotonsko znakovlje. Što onda tek kazati na ono što se događalo u kampanji. Dovoljno je podvući s piromanskim epizodama ili nesuđenim gradonačelnikom koji ni potvrdu o nekažnjavanju nije uspio dobiti.

*****

Bizarna demonstracija bahatosti dogodila se kad je novi gradski kormilar krenuo u rušenje nelegalnog pa su uz uzvike egzistencijalnih problema odvedeni članovi obitelji Alujević, dozu netaktičnosti pokazali su i stanari Tijardovićeve ulice na Pujankama koji su, kad već nisu htjeli prepustiti gradu gradsko, trebali sami plaćati štetu nakon dva požara, očito, zbog dugova crnog podzemlja.

Žnjan je i dalje "pustopoljina", ilegalci su se čak jedno vrijeme i vucarali po novinama valjda u nadi da se neće saznati kako im je uz to divljanje grad čak plaćao račune za vodu ili komunalije. Korak bliže je barem rješenje za Žnjan jer je tvrtka Žnjan dobila koncesiju za Žnjan.

Sudačka elita uhvaćena je u Kerumovoj konobi, morali smo čak i zatvoriti gradnju novog Suda jer je Ministarstvo pravosuđa uhvaćeno u ilegali, a namučili smo se bogme i oko pustih parking prostora kojih, kada ih već toliko fali, onda i ovi postojeći budu uzurpirani s nekoliko adresa.

*****

Crna kronika i ove je godine bila prepuna nesretnih slučajeva i tragičnih zbivanja. Tri žene u kratkom su roku lišene života. Muškarac je usred bijela dana ušetao u trgovinu Lidla i nasmrt izbo svoju bivšu partnericu, na Badnjak je nožem svoju majku usmrtio mladić, a ranije je još jedan majku zapalio jer mu je, navodno, uzela posljednju cigaretu.

Ubojice, silovatelji, pedofili,... tek su mali dio profila zatvorenika na splitskim Bilicama. Starost će iza rešetaka dočekati sada 26-godišnji Luka Juretić koji je nožem i batom za meso brutalno usmrtio 92-godišnjeg susjeda i unakazio njegovu 87-godišnju suprugu koja je pak umrla tri mjeseca kasnije. Solinjanin je upao u "skupinu odabranih" nakon što je četrdesetogodišnju zatvorsku kaznu dobio Filip Zavadlav, trostruki ubojica iz Varoša.

Krajem godine na trideset je godina osuđen i Tomislav Šoljić za kojim je izdana tjeralica, a za kojeg se dokazalo da je presudio Mariju Boljatu metcima iz pištolja nakon tučnjave. Okončan je i slučaj ubojstva nedaleko od Omiša, egzekuciju je napravio Stjepan Ringwald, uz pomoć Jerka Pirića i Vlade Zolote, pa su "nagrađeni" sa 19, 18 i 17 godina pržuna.

*****

U godini na izmaku oprostili smo se od legendarne košarkašice Žane Lelas i od poznatog odvjetnika Jadrana Franceschija, na nebeske redateljske daske otputovao je Ante Jelaska, a danima se opraštalo i od košarkaške legende Gorana Sobina i najpoznatijeg splitskog beskućnika Dragana Jeremića

I taman kad pomislimo da su nas snašle sve nevolje ovog svijeta, dogodilo se da je i još jedno ljeto Gospodnje prošlo u znaku koronavirusa. Punili su se retci brojkama, sa stupaca je iskakalo mišljenje ovih i onih stručnjaka, a posljedice svega bila je duboka podjela javnosti koja više ne zna treba li vjerovati ili ne vjerovati.

U siječnju su počeli cirkulirati alfa, južnoafrički beta i brazilski gama, u studenom je u Hrvatskoj zabilježena i prva delta, a upoznali smo i omikron

U doba društvenih mreža, skriveni likovi iza tipkovnica preuzeli su uzde, a novo normalno pretvorilo se u "igru mačke i miša". Da ne budemo prostiji. Kad se isti ti ljudi koji nešto donesu često neuvjerljivo ne drže donesenog. Dvostruki epidemiološki kriteriji? Ofucana priča za koju bi rasprava, uostalom, trajala duže od Jože Manolića.

Ne, nećemo se opredjeljivati, niti to uopće ima efekta i svrhe pa i tako smo već odgovorni sami za sebe gdje ćemo se zaraziti ili upiknuti.

Riječi za kraj su svima već jasne - Neka 2022. godina bude barem malo bolja. To malo je zdravlje, toga nam ipak najviše treba.hr Fri Dec 31 2021 07:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Uvodi se brzo testiranje učenika, ravnatelji imaju puno nepoznanica

Reakcije u društvu različite. Posebice ravnatelja koji i dalje o svemu ne znaju mnogo
Među novozaraženima koronavirusom velik je broj učenika. Trenutačno ih je pozitivno više od 13.600. Prema procjenama Ministarstva obrazovanja, u samoizolaciji ih je oko 30 tisuća. Popriličan je broj i pozitivnih djelatnika u školama - gotovo 2050. U samoizolaciji su 244. Sve je teže organizirati nastavu. Unatoč epidemiološkoj situaciji, cilj je da se nastava prati u učionicama pa će uskoro kod kuće ostajati samo zaraženi učenici. Planira se uvesti i brzo testiranje djece. 

Što bi značilo ukidanje samoizolacije za učenike osnovnih i srednjih škola?

- Sva zdrava djeca išla bi u školu, a bolesna djeca ostala bi kući. Uvjet koji je epidemiološki postavljen za to jest da se djeca moraju tjedno barem jedan put testirati, odnosno samotestirati brzim testovima, objašnjava glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.    

I dodaje, ponedjeljkom će biti najbolje, ali to svakako neće biti sljedeći ponedjeljak jer moraju još logistički razraditi model. - piše HRT.

Reakcije u društvu različite. Posebice ravnatelja koji i dalje o svemu ne znaju mnogo.

- Jako je puno nepoznanica s obzirom na to testiranje. Nije nam jasno tko, na koji način, dostava testova, kaže Josip Mandurić, ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića, Osijek. 

Doznajemo, sve će biti na vrijeme.

- Ravnatelji će biti detaljno obaviješteni kada dobijemo testove, nakon što distribucija krene, kaže Pavičin.

Pitanja ima još. Ravnatelji kažu - važno je da kod testiranja postoji međusobno povjerenje.

- Ima roditelja koji rade testove odmah čim se pojavi šmrcanje, a ima i roditelja koji šalju djecu u školu i pod temperaturom i slično, kaže Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića, Zagreb.

- Sama ideja nije loša, u smislu da se smanji broj samoizolacija i da učenici budu što više na nastavi, kaže Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka.  

I premijeru je očito dosta primjedbi na online nastavu.

- Smatramo da je u interesu cijelog obrazovnog procesa da su učenici više u učionicama, u razredu, nego na online nastavi, rekao je Andrej Plenković.

I epidemiolozi su zadovoljni.

- Uzimanjem briseva se rano otkrivaju pozitivni, ne ulaze u kolektiv, ostaju kući, i na taj način se kontrolira širenje virusa, rekla je Jasna Valić, epidemiologinja Zavoda za zdravstvo Istarske županije.

Dodaje, to u europskim državama nije novost. Na putu do provedbe te mjere nekoliko je zapreka: treba nabaviti 3 milijuna testova, obaviti distribuciju u 2400 školskih objekata i ostvariti iskren odnos s roditeljima koji će testiranje provoditi.

hr Wed Jan 26 2022 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f182d8e8e9ba3c028b4580/80
Foto: Screenshot

MUP Srbije objavio snimku pretraga otoka u Beogradu: "Ne odustajemo od potrage za Matejom"

Iz srbijanskog MUP-a poručuju da nastavljaju intenzivnu potragu
Srbijanska policija danas je objavila videosnimku pretrage Velikog ratnog otoka u Beogradu u potrazi za hrvatskim državljaninom Matejom Perišem, čiji je nestanak prijavljen 31. prosinca.

Iz srbijanskog MUP-a poručuju da nastavljaju intenzivnu potragu te navode da je u posljednjih 48 sati obavljena terenska pretraga tog riječnog otoka paralelno s hotelom Jugoslavija do Galijske bare. - prenosi HRT.

- Srpska policija maksimalno je angažirana, poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i ne odustaje od potrage za Matejom Perišem, poručuju iz MUP-a Republike Srbije.

U potragu su, uz pripadnike Policijske uprave za grad Beograd, uključeni pripadnici Žandarmerije, kao i policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac, a putem Interpola obaviještene su i policije zemalja u okružju.hr Wed Jan 26 2022 18:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6130b0636f52df531c8b45a6/80
Foto: Pixabay

DORH će istraživati neproduljenje ugovora invalidnoj čistačici u Javnoj ustanovi "Športski objekti"

Sve je to bilo u jeku "pilanja stupića" na parkingu kojemu je zakupac Tonći Omrčen, a baš je čistačica iz Javne ustanove supruga jednom od radnika u Omrčenovoj tvrtki
Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede ravnopravnosti na adresu Javne ustanove "Športski objekti" stigla je kaznena prijava pučke pravobraniteljice. Navela je kako okolnosti neproduljenja ugovora čistačici s invaliditetom u toj ustanovi, priču koja je prva naštetila splitskom gradonačelniku Ivici Puljku i njegovom timu na početku mandata, treba istražiti DORH. Nije stoga navela ni tko je odgovoran za takav propust.

Sve je to bilo u jeku "pilanja stupića" na parkingu kojemu je zakupac Tonći Omrčen, a baš je čistačica iz Javne ustanove supruga jednom od radnika u Omrčenovoj tvrtki pa se od početka takav postupak doveo u svezu s političkom osvetom novoizabrane vlasti, a uzme li se u obzir i kako je Omrčen simpatizer Željka Keruma.

U međuvremenu se dogodila i kakofonija oko snimke sjednice Upravnog vijeća, a na kojoj je odlučeno o sudbini čistačice.

U Upravnom vijeću, privremenom, sjedili su Nenad Uvodić, Igor Skoko, Anita Birimiša, Dražen Čular i Mario Egotić, a kojima je Puljak želio "zaštititi interes Grada Splita do imenovanja članova novog Upravnog vijeća". Novo je vijeće imenovano krajem listopada, a sada su u njemu Zoran Zindović, Ante Alujević, Ante Burilović, Tomislav Vilović i Petra Jelić. 

Čular je, u jednoj od snimki koja se pojavila u javnosti, ustvrdio kako je otkaz čistačici bio "politički zgodan", kasnije je Skoko na optužbe odgovorio kako ne postoji snimka sa sjednice kojoj je "pala odluka" nego tek na idućoj na kojoj su nezadovoljstvo odlukom izrazili neki članovi.

Tema je ostala nedovršena, a rijetko se kada naknadno takav postupak spočitavao splitskom poteštatu sve do današnjeg dana.

Novinari su jutros pitali gradonačelnika Puljka o kaznenoj prijavi pučke pravobraniteljice, a on je tek kratko kazao kako se takvo pitanje treba uputiti u Javnu ustanovu "Športski objekti" uz dodatak kako on ima informaciju da osoba nije bila prijavljena kao osoba s invaliditetom.
hr Wed Jan 26 2022 16:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Kriva interpretacija nove odluke Stožera: Pacijenti ne moraju imati covid potvrde za ulaz u zdravstvene institucije!

Oni koji nemaju covid-potvrdu, a dolaze radi planirane hospitalizacije ili planiranog dijagnostičko terapijskog zahvata koji generira aerosol i dalje će se, kao i dosad, ako se procijeni visok rizik izloženosti infekciji, zaprimati, izolirati i testirati

Jučer je na snagu stupila odluka Stožera zbog su se danas pojavile interpretacije da će svi pacijenti odsad morati imati covid-potvrde za ulaz u sve zdravstvene institucije, pa i za odlazak liječniku obiteljske medicine ili za bolničke ambulante. No kako doznaje Index, to nije točno.

I dalje ostaju iznimke koje su vrijedile i ranije, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti covid-potvrde nisu potrebne

Riječ je o "Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti covid-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika" koju je u ponedjeljak potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U njoj stoji pacijenti i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati covid-potvrdu ili drugi valjan dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. No radi se samo o dodatnom preciziranju odluke u kojoj se, u skladu s odlukom Ustavnog suda, dodaje i detaljno obrazloženje odluke. I dalje vrijede iznimke iz prethodne odluke prema kojima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti covid-potvrde nisu obavezne.

Potvrdio je to, na Indexov upit, šef Stožera Davor Božinović.

Covid-potvrde, prema tim iznimkama koje i dalje vrijede, pacijenti nisu dužni predočiti ni kada dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći ili radi pružanja zdravstvene skrbi zbog sumnje na covid-19 ili potvrđene bolesti covid-19.

Oni koji nemaju covid-potvrdu, a dolaze radi planirane hospitalizacije ili planiranog dijagnostičko terapijskog zahvata koji generira aerosol i dalje će se, kao i dosad, ako se procijeni visok rizik izloženosti infekciji, zaprimati, izolirati i testirati.

Beroš: Za pacijente se ništa ne mijenja

Da se ovom odlukom za pacijente ništa ne mijenja za Index je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš. Kazao je kako će pacijenti i dalje obiteljskim liječnicima, ali i u ambulante u bolnicama moći bez covid-potvrda, kao i dosad.

- Riječ je o sigurnosnoj mjeri koja se prilagođava zakonu, precizira se obveza poslodavca da provjerava covid-potvrde tamo gdje se moraju provjeravati i da covid-potvrde moraju posjedovati oni za koje vrijedi ta obveza, ali za pacijente se ništa ne mijenja. Iznimke koje su vrijedile i do sada za primarnu zdravstvenu zaštitu vrijede i dalje. - rekao je za Index ministar zdravstva Vili Beroš. 


hr Wed Jan 26 2022 16:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .