MISLAV KAROGLAN UOČI DINAMA

Znam koliko moja momčad vrijedi i neizmjerno im vjerujem

Ususret jednom od najvećih derbija Dinama i Hajduka u posljednjih desetak godina, ako ne i više, trener Bijelih Mislav Karoglan u petak je odgovarao na novinarska pitanja u press salonu na Poljudu, a po tradiciji je prvi mikrofon dobio najstariji među novinarima, Toni Bilić iz Novog lista. Istina je da je Slaven Alfirević s najvećim stažem među novinarima (nevjerojatne 44 godine će biti u siječnju 2024. godine), koji prate Hajduk iz dana u dan, ali Bilić je najstariji od onih koji dolaze na Poljud, a i njegovo praćenje Bijelih seže u daleke dane. Naravno, bio bi grijeh ne spomenuti da o Hajduku još uvijek pišu ili komentiraju Zdravko Reić (Jutarnji list, HTV) i Edo Pezzi (HTV), ali ovdje smo istakli one što su na Poljudu ili u njegovoj blizini svaki dan.


Igrate protiv trenera, koji Vas je na neki način lansirao natrag u Hajduk kao trenera, tada je Rijeka pobijedila Istru 1961 sa 6:0. On je bio u Rijeci, vi u Puli.

Nema to veze, prije 20 godina smo igrali zajedno dvije godine, bili smo cimeri. Mi treneri smo samo alat. Nije me nitko lansirao u Hajduk, bio sam već prije toga trener Hajduka.


Dinamo je prošao u Konferencijskoj ligi, ali prvih 70 minuta je bila katastrofa. Po tome je Hajduk favorit, što Vi mislite?

Ballkani je ozbiljna ekipa, mi dugo nismo igrali u skupini u Europi. Ludost je podcijeniti Dinamo, široki roster, pogledajte tko im je sve ušao s klupe jučer. U pozitivnom su nizu, preokrenuli su neke utakmice u nadoknadi. Svaki derbi je 50-50, Dinamo je ozbiljan, igra proljeće u Europi, a zanimljivo je kako Vi to postavite, ali znam da ne mislite tako.


Dinamo ima dvije utakmice manje, za jednu se ne zna kada će biti odigrana. Je li prvenstvo regularno? I, plašite li se priče o sucima nakon derbija?

Počet ću s posljednjim pitanjem, ne plašim se suca, ne razmišljam o tome. Općenito sam protiv odgode utakmica, puno se toga mijenja kad se utakmica s ljeta igra na proljeće, ali ja na to ne mogu utjecati. Mislim da je izglasano da se ukinu te odgode.


Dinamo će biti jači za Ademija, koji nije imao pravo igrati u Konferencijskoj ligi.

Igrat će najbolji, u veznoj liniji oni mogu postaviti puno igrača. Zna se tko je Ademi, ali ja brinem o svojoj ekipi, imam momke s imenom i prezimenom, pravim mentalitetom.


Pravi derbi? Bitka za vrh?

Ta utakmica neće ništa definirati. Nije ista kao svaka druga, ima svoju posebnu težinu. Činjenica jest da ćemo mi i u ponedjeljak biti prvi, ali razlika je kako ćemo se osjećati ovisno o rezultatu. Na njima je, mislim, veći pritisak.


U slučaju jednakog broj bodova na kraju prvenstva, Hajduk bi imao prednost ako ne izgubi ovu utakmicu.

Ne razmišljam o bodu, to je poraz u startu. Postavljaš utakmicu kao i svaku drugu. Dinamo ima najveći posjed u ligi, tako je bilo i u dvije utakmice koje smo dobili, tako da to ne mora ništa značiti.


Razgrabljene su ulaznice namijenjene navijačima Hajduka, Dinamo je ostale ulaznice prodavao na zanimljiv način.

Mi smo napunili stadione na posljednje dvije utakmice, u Puli i Kranjčevićevoj. Mogu reći da je momčad prva, godinama nismo bili tamo, ali o tome ne trebamo previše pričati, nego nastojati biti još bolji u nedjelju.


Kakvo je stanje u momčadi?

Ozlijeđenih imamo, Dolček, Melnjak, Ferro, Žaper plus Kalik sa žutim kartonima. Izazovna je utakmica, volim derbije jer izvlače najbolje od igrača. Imamo dovoljno igrača. Želim im da igraju maksimalno opušteno.


Što može odlučiti derbi, gdje Hajduk ima prednost?

Neću u detalje, moraš biti dobar kroz sve faze. Dinamo je Ballkani dobio na prekide. Kaneko je zanimljiv, drugačiji od profila hrvatskog igrača. Imaju puno individualaca, to je razumljivo, puno ulažu. Znam koliko moja momčadi vrijedi i neizmjerno im vjerujem.


Je li vam teže nadoknaditi Livaju ili Žapera?

Tu je Vadis da zamijeni Žapera, on je ozbiljan igrač. Nezamjenjivih nema, makar je Livaja dimenzija više u odnosu na sve ostale. Mihael je bitan, ali u kontekstu Hajduka ne smije biti nezamjenjivih. To bi bio poraz Hajduka.


Koliko ste blizu pobjede ako kontrolirate Kaneka i Moharramija na desnoj strani?

Nije isto kako će oni doći u poziciju da nas napadnu s te strane. Postoje stvari koje Dinamo dobro radi godinama. Petković je uvijek Petković, igrač koji može navući protivnika, otrpjeti pritisak. Dugo u ovoj ligi nisam vidio profil igrača kao što je Kaneko.

POSLJEDNJE DODANO: