BiH: 85 posto građana za pridruživanje EU-u

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine želi vidjeti svoju zemlju kao članicu Europske unije no ta potpora ipak je nešto veća među onima koji žive na teritoriju Federacije BiH nego što je to slučaj sa stanovnicima Republike Srpske, pokazalo je istraživanje što ga je provela Direkcija za europske integracije BiH.

Informaciju o istraživanju provedenom u veljači u srijedu je usvojilo Vijeće ministara BiH a rezultati pokazuju kako se za pristupanje BiH EU-u izjasnilo 85 posto ispitanika.

U FBiH ta potpora raste do čak 90 posto dok se među onima koji žive na teritoriju RS u prilog pridruživanju BiH Uniji izjasnilo tri četvrtine uključenih u istraživanje.

Ono je pokazalo i kako najveći broj ispitanika ima pozitivno mišljenje o EU-u a takvo stajalište iskazalo je 85 posto sudionika.

Usporedba sa sličnim istraživanjem provedenim 2013. godine pokazala je kako je broj građana BiH koji misle dobro o EU-u povećan za pet posto.

Kao najveću prednost koju nosi ulazak u EU državljani BiH vide mogućnost stvaranja novih radnih mjesta.

Takvo mišljenje dijeli 40 od 100 ispitanika što je dvostruko više u odnosu na udio onih koji drže da je ulazak u EU najvažniji zbog osiguranja mira i političke stabilnosti.

Tek sedam posto ispitanika misli kako nema prednosti od ulaska u EU. Kao moguće negativne aspekte pridruživanja BiH EU ispitanici su naveli moguće povećanje troškova života i poreza.

Deset posto ispitanika smatra da ulazak u EU nema nedostataka što je znatno veći postotak u odnosu na istraživanje provedeno godinu ranije.

Gotovo dvije trećine ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma koju BiH treba provesti a više od 66 posto je izjavilo kako podupire provedbu svih nužnih reformi.

Istraživanje je međutim pokazalo kako je još uvijek velik broj ispitanika koji zapravo ne znaju u kakvom je točno odnosu BiH s EU-om.

Iako zbog neispunjavanja postavljenih uvjeta još nije stupio na snagu ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SAA) više od 35 posto ispitanih u BiH drži da njihova zemlja ima status kandidata za članstvo a 32 posto je izjavilo kako BiH već pregovara o članstvu u EU.

POSLJEDNJE DODANO: