Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5eae83956f2ab8d9098b4653/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Profit i borba za globalnu prevlast pod krinkom zajedništva protiv korone: Svjedočimo li početku novog hladnog rata?

Dok se utrka za djelotvornim cjepivom protiv covid19 virusa nastavlja, a sa svih strana bruje poruke jedinstva, uočavamo značajno pogoršanje odnosa dviju najvećih globalnih sila.

Već mjesecima pandemija korona virusa glavna je, a nerijetko i jedina tema, kako u medijskom prostoru, tako i u svakodnevnim razgovorima među socijalno distanciranim pukom.

Svakim novim danom postaje nam sve jasnije da će posljedice biti dalekosežnije i sveobuhvatnije nego što je itko u početku mogao predvidjeti.

Špekulacije o umjetnom nastanku virusa pojavile su se praktički odmah nakon što se virus počeo širiti u Kini. Tako su Kinezi dobili prvu priliku da podijele svoju teoriju sa svijetom. Ona je glasila da je virus očito umjetno kreiran od strane Amerikanaca koji za cilj ima destabilizirati njihovu zemlju i politički poredak.

Sjedinjene Američke Države odmah su demantirale takve navode. Donald Trump otišao je korak dalje te je okrivio Kinu da je umjetno stvorila i pustila virus. Pri tom nije želio otkriti svoj izvor na kojem temelji ovu odvažnu tvrdnju. Na kraju svog medijskog izlaganja ustanovio je da je koronavirus „očito mogao biti zaustavljen. Oni (Kina) to nisu mogli napraviti zbog nekompetencije, ili su dozvolili da se širi.

Internetom je također kolalo „svjedočanstvo“ japanskog doktora i osvajača Nobelove nagrade, dr. Takasua Honjoa. Lažno svjedočanstvo potvrđivalo je Trumpovu teoriju, a privuklo je dosta pažnje jer je, između ostalog, sadržavalo pretpostavku da su svi kineski znanstvenici iz Wuhana koji su radili na virusu, nestali. 

Naravno, dr. Honjo je opovrgao takve navode i javno zauzeo stav kao i veliki dio znanstvene zajednice da je virus prirodnog podrijetla.

Ipak, reakcije na međusobna optuživanja Kine i SAD-a mogle bi imati posljedice na cijeli svijet i način na koji ćemo se boriti s ovom pandemijom.

Kroz čitavi proces borbe protiv virusa naglasak se stavlja na zajedništvo pa smo svakodnevno bombardirani pomalo patetičnim porukama s takvim 'lajtmotivom'. Početne najave vlada i farmaceutskih divova također su odisale zajedništvom i čovjekoljubljem.

Ali izgleda da će profit i borba za globalnu prevlast još jednom prevladati altruističke motive.

John C. Demers, pomoćnik državnog odvjetnika za nacionalnu sigurnost izjavio je: - Biomedicinska istraživanja dugo su predmet krađe, posebno kineske vlade, a cjepiva i liječenje koronavirusa danas su sveti gral"… „Osim komercijalne vrijednosti, bilo bi od velikog geopolitičkog značaja biti prvi koji su razvili lijek ili cjepivo. Upotrijebit ćemo sve alate koji imamo kako bi zaštitili američka istraživanja. " 

Trenutno postoji oko 90 inicijativa za traženje lijeka protiv korona virusa u svijetu. Neke od njih pokrenute su izravno od strane država, druga su pod pokroviteljstvom velikih farmaceutskih kompanija, instituta, sveučilišta…

Već je sedam od tih 90 projekata u fazi kliničkog istraživanja. Iako je uobičajeni vremenski period za pronalazak cjepiva i dulji od 10 godina, očito je kako će u ovom slučaju cjepivo biti dostupno prije toga. 

Problem je što će prepucavanja najmoćnijih država svijeta možda dovesti do toga da se distribucija budućega lijeka odvija na nelogičan način. Američki predsjednik je najavio kako će se pobrinuti da svih 300 milijuna Amerikanaca do siječnja primi cijepio protiv ovog virusa. To bi značilo, da osim toga što Amerika neće dijeliti svoje rezultate istraživanja, uz to planira tretirati sve svoje državljane prije nego što odluči dalje distribuirati lijek.

Sa epidemiološkog stajališta logičnije bi bilo lijek distribuirati na način da ga prime najugroženije skupine, medicinsko i ostalo nužno osoblje. Na ovakav način bi veliki broj država bio spreman za nastavak normalnog života i eventualni dolazak novog vala zaraze.

Jasno je da će se neke države povesti Američkim primjerom. Šef Indijskog instituta za serume rekao je da će velika većina cjepiva koje oni proizvedu biti potrošena u Indiji prije nego što budu slana u inozemstvo.

Preostaje nam samo čekati rasplet ove bizarne situacije i, s obzirom na to da nitko u državi ne pokušava kreirati cjepivo, uzdati se u klimavo korona zajedništvo.

hr Sun May 03 2020 10:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2c58e6f52dfda908b4615/80
Foto: Petar Delaš

U sisački Caritas stigao konvoj građevinskog materijala iz BiH

Donatore iz BiH u Sisku je dočekala ravnateljica Caritasa Kristina Radić te zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji koja će odmah biti distribuirana do krajnjih korisnika.

Natovareni rezanom drvenom građom, peletom, opekom za zidanje, setovima klupa i stolova te ogrjevnim drvetom u četvrtak su u Caritasov distributivni centar u potresom pogođeni Sisak stigla četiri šlepera pomoći iz BiH. 

Sisačka biskupija priopćila je da je pomoć u zajedničkoj akciji doniralo 18 tvrtki iz Tomislavgrada, Livna, Kupresa, Rame, Glamoča i Jajca.

Donatore iz BiH u Sisku je dočekala ravnateljica Caritasa Kristina Radić te zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji koja će odmah biti distribuirana do krajnjih korisnika.

Kako je posvjedočio jedan od organizatora konvoja pomoći Ivan Krstanović, akcija je krenula iz župe sv. Ante Padovanskog u Šuici, a onda su se spontano uključili i brojni drugi dobročinitelji iz susjednih mjesta.

Krstanović je rekao kako je skupljeno i 5000 eura koji će biti usmjereni na najpotrebitije petrinjske obitelji te da ovo nije kraj pomoći, već će za nekoliko dana doći još tri šlepera drvene građe za krovne konstrukcije i drugog građevinskog materijala.

hr Thu Jan 21 2021 16:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600996f16f52df16ab8b459e/80
Foto: DalmacijaNews

Raspisan natječaj za cestu Mravince-čvor TTTS, Vice Mihanović: 'Split nikada ne smije pristati na mrvice!'

Dionica je duga 2,5 kilometra sa spojnim cestama, a procijenjena vrijednost radova iznosi 65 milijuna kuna.
Hrvatske ceste raspisale su natječaj za radove na dionici ceste na predjelu Mravince - čvor TTTS. Dugoočekivani projekt splitske obilaznice tako kreće u realizaciju.

Dionica je duga 2,5 kilometra sa spojnim cestama, a procijenjena vrijednost radova iznosi 65 milijuna kuna.

Zadovoljstvo početkom radova na društvenim je mrežama izrazio Vice Mihanović, čelnik splitskog HDZ-a.
- Nakon ovog prvog koraka, očekujem i realizaciju svih ostalih projekata Hrvatskih cesta na splitskom području, za koje ćemo se snažno zalagati na svim razinama vlasti
- istaknuo je Mihanović.
 
- Split nikada ne smije pristati na mrvice, nego dobiti ono što ga pripada kao drugi najveći grad u Hrvatskoj. Rješavanje prometnih problema, ponajprije ubrzana izgradnja obilaznice je nulta točka mog budućeg političkog djelovanja - dodao je.


hr Thu Jan 21 2021 16:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković: Dokumenta o kojem ugostitelji govore nema, morate pitati neku krticu iz stožera

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare nakon sjednice Vlade.

Sastanak o popuštanju mjera u nedjelju

O eventualnom popuštanju mjera nije htio govoriti:

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu. “Nema takvog dokumenta. Malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju nekakve dokumente koji ne postoje. Morate pitati neku krticu iz stožera ili iz udruge ugostitelja o tome”, rekao je.

“Trenutno što se tiče brojeva, nalazimo se u pozitivnoj fazi. Sukladno tome ćemo vidjeti postoje li neke mjere koje ćemo postupno popuštati ne bi li građanima vratili navike. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU koja nije išla u potpune restriktivne mjere i policijski sat. Danas je sastanak Europskog vijeća i tema je procjepljivanje. Inzistirat ćemo na poštovanju ugovora i dogovora s kompanijama da njihova cjepiva dođu što prije i u što većim količinama u države članice. Imamo velike ambicije, Hrvatska je turistička zemlja”, dodao je.

O stavu Hrvatske prema covid putovnicama rekao je: “Želimo harmonizirani sustav. Ako svaka država članica napravi neke administrativne prepreke za kretanje ljudi, to neće biti dobro. Treba nam jedinstven sustav s koordiniramo politikom. Kao s cijepljenjem. Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, dobro smo se pripremili za sastanak. Mislim da će na kraju biti cjeloviti dogovor. Svi žele oporavak gospodarstva i što veći broj zaštićenih ljudi u svojim zemljama, ali i sigurnost ako netko dolazi iz druge zemlje.”

“Prema dinamici koju imamo do travnja bismo trebali imati veliku procijepljenost najugroženijih i najizloženijih. A drugi dio do ljeta”, rekao je o cijepljenju u Hrvatskoj. “Tema sastanka je samo covid – cijepljenje, testovi, dogovori s kompanijama i mjere. Nismo dobili puno manje. Svaka zemlja dobiva količinu u odnosu na broj stanovnika. Veća dinamika dolaska će krenuti od veljače i ožujka”, dodao je, javlja N1.


hr Thu Jan 21 2021 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ace0d29111c08d08b45bc/80
Foto: Twitter Vlade RH

Aladrović: Oko sljedećeg seta mjera konzultacije sa svima zainteresiranima

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da će se u sljedećim danima detaljno predstaviti epidemiološke mjere za gospodarstvo nakon 1. veljače, pri čemu će se provesti konzultacije sa svima kojima je trenutno obustavljen rad, ponajprije s ugostiteljima.
Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade o jučerašnjoj objavi Nacionalne udruge ugostitelja (NUU), u kojoj se, uz pozivanje na izvore bliske Stožeru civilne zaštite, tvrdi da će se prvo otvarati hoteli, da se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon tog, uz izraženo nezadovoljstvo te udruge da se takve odluke donose bez sudjelovanja struke, Aladrović je podsjetio da trenutne epidemiološke mjere vrijede do 1. veljače, do kada će se obznaniti kako će izgledati slijedeći set mjera.

"Sigurno će konzultacije, kao i u prethodnim vremenima biti sa svima onima koji su tu zainteresirani. Naravno, tu je poseban naglasak na ugostiteljima zbog njihove brojnosti i toga jer ove mjere izrazito na njih utječu. Niti jedna epidemiološka i ekonomska mjera neće biti donesena bez konzultacija sa svima onima kojima je trenutno obustavljen rad", izjavio je Aladrović.

Upitan o traženjima vlasnika kafića da im se pruži mogućnost prodaje "kave za van", Aladrović je rekao da će se u slijedećim danima predstaviti kako će mjere detaljno izgledati, no i napomenuo da definitivno postoji određen prostor za razgovor i dogovor, pa naposljetku i "popuštanje".

Međutim, prvo je pitanje epidemije, odnosno kako će svaka od mjera relaksacije ili zadržavanja postojećih mjera utjecati na samo kretanje epidemije, istaknuo je Aladrović.

Paralelno s cijelom situacijom, hrvatske poduzetnike i njihove zaposlenike se prati gospodarskim mjerama i dok god bude bilo potrebno da Vlada zbog epidemioloških razloga ekonomski intervenira, to će i činiti, izjavio je Aladrović.

Aladrović je rekao da su u Vladi spremni na sve scenarije, ustvrdivši da je obustavljeni rad pojedinih djelatnosti, uveden prije više od mjesec i pol dana, spriječio širenje epidemije, odnosno smanjio njezin utjecaj.

Trenutne brojke hospitaliziranih, zaraženih i umrlih pokazuju da je tada donesena dobra, kvalitetna i pravilna odluka, kazao je.

Postojala su određena tehnička kašnjenja po pitanju isplata potpora

Na pitanje o sve učestalijim primjedbama poduzetnika da kasne isplate potpora za očuvanje radnih mjesta za studeni i prosinac, Aladrović je ocijenio da, što se tiče studenog, tih žalbi više nema.

Kašnjenja isplata za studeni su postojala, no HZZ je naposljetku odradio sve isplate za taj mjesec, koje su ukupno dosegnule oko 400 milijuna kuna, rekao je.

Za prosinac je dosad, pak, isplaćeno gotovo 300 milijuna kuna, a Aladrović ne očekuje nikakve daljnje tehničke probleme.
hr Thu Jan 21 2021 14:50:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .