S kakvim vremenom ulazimo u astronomsko proljeće?

Sunčan ponedjeljak u cijeloj Dalmaciji bio je najtopliji dan dosadašnjeg tijeka godine. Ipak, jutro je bilo prohladno, u Zagori tek jedva iznad 0 Celzijevih stupnjeva. Velike su bile razlike između minimalnih i maksinalnih dnevnih temperatura zraka. Primjerice, na sinjskom podurčju razlika je bila veća od čak 20°C! Ujutro je izmjereno 1°C, a poslijepodne 22°C! Najtoplije je bilo u dolini Neretve, gdje su temperature rasle do čak 25°C!

Vrlo slično će biti cijeloga tjedna. Gotovo vedro će se zadržati do vikenda, a u dane vikenda očekuje nas jačanje juga…

utorak će posvuda biti pretežno vedro. Ujutro se ponegdje ne isključuje mogućnost za sumaglicu ili maglu. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab jugozapadnjak i jugo, navečer ponegdje i umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Srijeda
 će biti djelomično sunčana, povremeno uz promjenjivu naoblaku, osobito na sjevernom Jadranu u čijem se zaleđu ne isključuje mogućnost pokoje kišne kapi. Jugo će još u početku puhati u Dalmaciji, a onda će vjetar preko zapadnih komponentni prijeći na slab do umjeren sjeverozapadnjak, podno Velebita i na buru. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne od 16 do 22°C.

Pretežno vedro vrijeme donosi četvrtak. Četvrtak je prvi dan kalendarskog proljeća, dan kada svijetli i tamni dio dana podjednako traju na cijeloj Zemlji. Proljeće počinje u 17 sati i 57 minuta. Vrijeme će biti pravo proljetno. U noći će još biti umjerene bure, danju će oslabiti i prestati, te okrenui na slab vjetar zapadnih i jugozapadnih smjerova. Jutro malo svježije, najviše dnevne temperature od 16 do 21°C.

Petak donosi nastavak stabilnog i pretežno vedrog vremena. Noću će biti tiho, a danju će okrenuti na slabo jugo. Jutarnje temperature u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne od 16 do 20°C.

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i suho bit će tijekomsubote. Na sjevernom Jadranu navečer umjeren porast naoblake uz mogućnost za malo kiše mjestimice. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će navečer na moru imati pojačane udare. Jutro toplo toplije, najviše dnevne temperature bez veće promjene u odnosu na petak.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Iako će veći dio dana biti suh, povremeno se ne isključuje mogućnost za vrlo malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno do jako jugo koje kasno navečer na moru može imati vrlo jake do olujne udare. Jutarnje temperature malo će porasti, najviše dnevne neznatno pasti.

POSLJEDNJE DODANO: