Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637f1d0b5d7965c0068b45ed/80
Foto: Stipe Surać/PROMO

Hrvatska leži na jednom od najljepših dijelova svijeta, a ovo je dan kada ćemo to proslaviti! Sretan vam Međunarodni dan Mediterana

Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat u Kneževoj palači u Zadru obilježava se 28. studenog s početkom u 19 sati

Mediteran je zasigurno jedno od najpoželjnijih mjesta na svijetu za život. Brojne su prednosti života na ovom komadiću Zemlje. Mediteran čine brojne prirodne ljepote, to je jedno od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja, a priobalje krasi i iznimno plodna zemlja. Srećom, upravo na tom području nalazi se i Lijepa Naša pa stoga je red da proslavimo i Međunarodni dan Mediterana. 

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva uz podršku Zaklade Anna Lindh i uz partnerstvo s Gradom Zadrom i Koncertnim uredom Zadar, 28. studenog 2022. godine obilježava Međunarodni dan Mediterana sa središnjim glazbenim događanjem Vladimir&Kalafat u Kneževoj palači u Zadru s početkom u 19 sati.

Riječ je o glazbenom projektu umjetnika Vladimira Mićkovića koji na svojim albumima organizira povijesno-geografska putovanja Mediteranom, približava nas njegovoj kulturi i baštini koja osim očaravajućih zemljopisnih pejzaža sa sobom donosi često tragične priče koje su oslikane emocionalnim stanjem putnika i izbjeglica koji mediteranskim zbjegovima idu s afričkih obala u Europu. 

Istovremeno s koncertom u Zadru, započeti će i 36 besplatnih glazbenih koncerata u 24 zemlje Euro-Mediterana koje će na ovaj način predstaviti raznolikost Mediterana u okviru svojih lokalnih zajednica te se digitalno povezujući međunarodno predstaviti kroz umjetnički izričaj kojim će se ostvariti krajnji cilj promocije važnosti razgovora među kulturama i važnosti uvažavanja raznolikosti. Uz Hrvatsku tako se ovom događaju priključuju i Francuska, Grčka, Egipat, Italija, Maroko, Portugal, Turska ali brojne druge zemlje. 

Međunarodni dan Mediterana obilježava se 28. studenog svake godine te predstavlja priliku za promociju razmjene između kultura, suradnju, uvažavanje različitosti te osnaživanja veza između dvije obale Mediterana.

Zaklada Anna Lindh ove je godine raspisala javni poziv za sudjelovanje u programu Celebrating the Mediterranean koji za cilj ima slavljenje zajedničkog identiteta, podrijetla i ljubav spram Mediterana kroz organizaciju besplatnih glazbenih koncerata koji će započeti u isto vrijeme na području Euro-Mediteranskog područja i koji će služiti kao podsjetnik da naše sličnosti mogu nadjačati naše razlike. 

Na poziv Celebrating the Mediterranean zaprimljeno je 96 prijava iz 29 država te je u konačnici odabrano 36 glazbenih prijedloga iz ukupno 25 država s Euro-Mediteranskog područja. Ova glazbena inicijativa organizirana je zajedno s digitalnom kampanjom ''Mediteran, put kroz osjete'' kojoj je cilj osvijestiti da je Mediteran puno više od aromatičnih začina, povjetarca s mora i šarolikih gradova. Mediteran je višeznačni pojam koji njeguje uključivost, suradnju te svima predstavlja nešto drugo, a u isto vrijeme je sva ta raznolikost dio našeg mediteranskog zajedničkog identiteta.

O Zakladi Anna Lindh i ulozi Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

Zaklada Anna Lindh je osnovana 2004. godine na inicijativu predsjednika Europske komisije Romana Prodia kao prva zajednička institucija između EU-a i mediteranskih partnerskih država kojoj je cilj pokrenuti dijalog između kultura i ukloniti rizike mogućih sukoba koji je svoj vrhunac doživio početkom 21. stoljeća. Zaklada je svoje ime dobila prema švedskoj ministrici vanjskih poslova Anni Lindh na koju je izvršen atentat.

Svoje aktivnosti Zaklada Anna Lindh provodi u tri područja:

1. Stvaranjem alternativnih narativa kojim se bori protiv ekstremističkih diskursa i radikalizacije

2. Stvaranjem uključivih i empatičnih društava kako bi se ostvarilo povjerenje i tolerancija

3. Stvaranjem kulture zasnovane na dijalogu i razmjeni.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva jedna je od 41 nacionalnog koordinatora mreža organiziranog civilnog društva koje tvore Zakladu Anna Lindh (ALF). Nacionalna zaklada koordinira Hrvatsku mrežu za suradnju na Euro-Mediteranu koja okuplja preko 150 članova koji kroz povezivanje s nacionalnim mrežama ALF-a iz ostalih 40 zemalja uključenih u Euro-Mediteran doprinose ostvarivanju osnovnih ciljeva ALF-a.


hr Thu Nov 24 2022 08:28:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cf94d5d79652c2e8b4575/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Dubrovački jedriličari na Prvenstvu Hrvatske radio upravljanih jedrilica za klasu Dragon Force 65

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije

 Ovaj vikend održano je Prvenstvo Hrvatske radio upravljanih jedrilica klase Dragon Force 65 za juniore i seniore u Rogaču na otoku Šolti u organizaciji JK Zenta i SRD Koralj. Na Prvenstvu su Dubrovčani ove godine nastupili u obje konkurencije.

U organizaciji JK Hydro natjecali su juniori iz JK Orsana. Roko Tomšić je osvojio treće mjesto, Maroje Grgić peto mjesto, a Mark Vladić 11. mjesto nakon tehničkih problema sa samim modelom jedrilice.

U kategoriji seniora nastupio je Ivan Grgić iz JK Hydro zauzevši 5 mjesto.

Iz Jedriličarskog klub Hydro pozivaju djecu i mlade u subotu na plažu u Uvali Lapad gdje će se su sklopu Dubrovačkog zimskog festivala - Šarene zime u Uvali održati regata jedrilica na daljinski, na kojoj će se moći upoznati s modelima radio upravljanih jedrilica. Broj mjesta na regati je ograničen, a za regatu se potrebno prijaviti preko poveznice.

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije.

hr Sun Dec 04 2022 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cdfd25d7965662d8b458f/80
Foto: Ivana Ivanović

Novinari splitskih radio postaja upalili drugu adventsku svijeću Gastroadventa

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba

Danas je u hotelu Ambasador upaljena druga adventska svijeća, simbol mira, u sklopu tradicionalne manifestacije Gastroadvent u Splitu. Svijeću su upalili novinari splitskih radio postaja u društvu s predstavnicima TZ grada Splita i drugim gostima.

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način  prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba. Sport i zdrava prehrana kao lajtmotiv današnjeg druženja tematski su odlično povezani s domaćinom, hotelom Ambasador, smještenim na najpoznatijoj šetnici posvećenoj splitskim olimpijcima, a čiji restoran Méditeranée svoj meni temelji upravo na mediteranskoj, uravnoteženoj prehrani.

Chef Ivica Katić je oduševio novinare i predstavnike Grada i Županije te Turističkih zajednica Splita i Splitsko-dalmatinske županije bogatom Gastroadventskom trpezom za koju je, zajedno sa svojim timom pripremio ukusna tradicionalna no suvremeno interpretirana jela od pšenice, ječma, leće, raštike i ribe.

- Mediteranski način prehrane karakterizira i slatko kiseleli okus. Spoj je to koji smo naslijedili upotrebom varenika pa ga uz divljač, riblja jela imamo i pri kuhanju BARE. Uz očaravajući okus taj spoj grahorica i varenika daje dodatnu nutritivnu dimenziju i doprinosi probavljivosti jela zbog obilja minerala i mikronutrijenata, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Rekonstrukcijom antičkih receptura i očuvanjem varenika ostavljamo svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

- S poštovanjem gledamo na svoje nasljeđe i simboličnu poziciju na Zapadnoj obali posvećenoj najzaslužnijima, ne samo za najveće sportske uspjehe, već i promociju našeg grada. Svojim djelovanjem nastojimo ostati dosljedni našem splitskom, mediteranskom identitetu koji je prožet kroz naš interijer ali i gastro ponudu. Zadovoljstvo nam je što ste nas u ovo blagdansko doba odabrali kao mjesto susreta i što zajedno danas s ovog mjesta možemo poslati poruke mira. rekao je direktor hotela Stipe Medić.

- Napokon smo dobili hotel u centru grada koji će se moći baviti poslovnim turizmom, a zahvaljujući chefu Katiću sigurna sam da će biti u samom vrhu splitske gastro scene, koja je u zadnje vrijeme postala jako poznata u svijetu. Danas je Sv.Barbara kada se jedu namirnice koje ćemo imati prilike degustirati na čemu posebno zahvaljujem organizatorici, našoj dragoj Olji kojoj želim još puno ovako uspješnih projekata. izjavila je Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.

Na današnji dan, na otoku Braču se kuha Bara, obredno jelo od 9 sočiva koje je simbol obilja, plodnosti i blagostanja. Poseban dodatak Bari je i brački varenik, reducirani sok od grožđa čije je zemljopisno podrijetlo zaštićeno na razini Europske unije, a danas ga je predstavio Marko Franulić iz Nerežišća.

Bogatu trpezu uvijek prati i dobra kapljica koju je danas omogućila Winebox vinoteka i Vinelike distribucija čiji vlasnik Siniša Koceić je predstavio vina autohtonih sorti zlatarica i plavac mali.

Ove godine, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari prema ideji Šime Kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver.

hr Sun Dec 04 2022 18:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e01e2ba29111c433e8b45a8/80
Foto: Pixabay

Odgađa se otvaranje Adventa u solinskoj Gradini i koncert Giuliana i grupe Diktatori!

Više informacija o novom datumu otvaranja iz Grada Solina objavit će uskoro

Zbog vremenskih neprilika odgađa se večerašnje otvaranje Adventa u solinskoj Gradini i koncert Giuliana i grupe Diktatori.

Više informacija o novom datumu otvaranja iz Grada Solina objavit će uskoro.

- Ovim vas putem ujedno i pozivamo da nam se sutra, od 14.00 sati, pridružite u navijačkom korneru u Gradini kako bismo zajedno glasno navijali i podržali naše Vatrene! - poručili su iz Grada. 

hr Sun Dec 04 2022 13:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638b77b35d7965b4298b45de/80
Foto: Bogdan Klarić

Završena je manifestacija "Dani Adventa RCK": Cilj je bio prikazati sva zanimanja u sektoru ugostiteljstva

Tijekom natjecanja, koje je osmislila Turističko-ugostiteljska škola Split, učenici su nastupali u tri discipline. Match Race Cooking, Match Race Cocktail, Match Race Tourism

Turističko-ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, organizirala je manifestaciju Dani adventa - FitSplit RCK koja se održavala proteklih pet dana u Splitu. Cilj je bio prikazati sva zanimanja u sektoru ugostiteljstva: kuhare, konobare, slastičare, komercijaliste i hotelijersko-turističke tehničare, kroz prizmu održive budućnosti hrvatskog turizma.

Tijekom natjecanja, koje je osmislila Turističko-ugostiteljska škola Split, učenici su nastupali u tri discipline. Match Race Cooking, gdje su imali zadatak pripremiti jelo, po principu zero waste namirnica pri kuhanju, Match Race Cocktail na kojem su morali osmisliti koktel, prema slikama atraktivnih dalmatinskih pejzaža te Match Race Tourism gdje su trebali kreirati video priču koja predstavlja Splitsko-dalmatinsku županiju kao destinaciju održivog turizma.

- Trenutno imamo više od dvadeset hrvatskih škola, ali ideja je odlična i dinamična te će biti format koji ćemo pokušati prezentirati prema vanjskim partnerima i u budućnosti raditi na višoj razini, sa školama iz inozemstva, kroz asocijaciju AEHT. – rekao nam je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Učenici su, kao nositelji manifestacije, imali zadatak pričama i kreacijama predstaviti glavne smjernice održivog turizma. Predstavnici svih šest Regionalnih centara kompetentnosti iz Dubrovnika, Splita, Opatije, Pule, Zaboka i Osijeka sudjelovali su i na Enteru, najvećoj konferenciji o obrazovanju, gdje je održano i natjecanje učenika.

- Djeca nisu bila unaprijed pripremljena i surađivali su s partnerima, koje ranije nisu upoznali već su trebali pokazati svoj nivo obrazovanja i kompetencija koje su do sada stekli kroz srednjoškolsko obrazovanje, na način koji im je onemogućio raniju pripremu i automatizaciju.  – objasnila je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe i vidljivosti Projekta RCK.

Žiri je imao pune ruke posla u dinamičnom natjecanju koje je bilo možda i najposjećeniji dio Enter konferencije. Petar Jureško, član žirija, pojasnio nam je kriterije ocjenjivanja natjecatelja: „U ugostiteljstvu je najvažnija komunikacija, osmijeh koji zadržava i privlači gosta, kao i sama prezentacija koktela ili jela. Učenici su se snašli odlično, moram pohvaliti njihove mentore, ali i same učenike koji su se odvažili doći na ovakvo natjecanje.“

S natjecanja, koje je osmišljeno kao vjerna simulacija ugostiteljstva u praksi, učenici odlaze puni dojmova:

 - Ovo mi je već treće natjecanje, zahvaljujući mojoj Turističko-ugostiteljskoj školi Split, koja me uvijek prijavljuje i na tome sam baš zahvalna. Iz svega sam naučila kako je najvažnije ne stati u trenutku stresa već nastaviti raditi ono što znaš i sve na kraju bude dobro! - rekla nam je Domina Dužević, jedna od natjecateljica.

Dugo očekivano proglašenje pobjednika, impresivnom koreografijom su otvorile djevojke iz splitskog Plesnog studija Clique, nakon čega je uslijedila dodjela priznanja i nagrada.  

Pobjednica natjecanja u spravljanju hotela bila je Petra Milijević, učenica Ugostiteljske škole Opatija, koja je osvojila prvo mjesto koktelom „Plavetnilo Jadranskog mora“. Svoje oduševljenje pobjedom nije skrivala: „Osjećam se jako uzbuđeno, sretno i ponosno! Ovo natjecanje me pripremilo za životne izazove koji me čekaju, koji neće biti očekivani nego iznenadni!“

Najbolji kuharski par, s jelom „Dalmatinski gušt“, bili su Pero Bošković, učenik splitske Turističko-ugostiteljske škole i Josip Horaček iz Ugostiteljske škole Opatija. Poručili su kako im je nit vodilja bila izvorna dalmatinska kuhinja, a faktor iznenađenja, inherentan natjecanju, odlična priprema za nepredvidljivost radnog okruženja koje ih očekuje.

Matija Jakopec iz Zaboka i Larisa Matić iz Osijeka, izradili su pobjedničku prezentaciju kojom su opisali komparativne prednosti održivog turizma u kontekstu Splitsko-dalmatinske županije, njezine povijesti, sporta i kulture: 

- Prvi put smo u Splitu i baš nam se svidjelo. Ideja natjecanja je odlična i jedva se čekamo vratiti u ovaj lijepi grad! - poručio je pobjednički par.   

Organizatori su se pobrinuli da pobjednici dobiju vrijedne nagrade. Petra Miljević je osvojila profesionalni set za pripravak koktela, pobjednički par kuhara profesionalne noževe, a Matiji i Larisi će se ostvariti želja za povratkom u Split, jer su osvojili vikend aranžman u Radisson Blu Resort ̨̨̨& Spa, Split.

Dodajmo kako će se večeras, u restoranu Velum, održati svečano zatvaranje petodnevne manifestacije Dani Adventa – FitSplit RCK, koja je pokazala kako održivi turizam ne mora biti samo često korištena floskula već kroz angažman mladih, stvarna budućnost hrvatskog turizma.

hr Sat Dec 03 2022 17:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .